SPUK

Bedre hjælp til piger, der bruger vold

Del
Hvad kan vi gøre for at skaffe mere viden og forbedre hjælpen til piger, der er meget udadreagerende, og som bruger vold? Sygekassernes Helsefond har taget denne vigtige opgave op ved at finansiere en udvikling af indsatsen på døgnanbringelsesområdet for netop disse piger. SPUK, Socialt og Pædagogisk Udviklings- og Kursuscenter, forestår udviklingsarbejdet i samarbejde med otte forskellige døgntilbud spredt over hele Danmark i perioden 1. januar 2009 til 31.december 2011.

Stigende problem kræver både forebyggende og indgribende indsatser
Gennem de senere år har vi i Danmark været vidne til mange voldsepisoder begået af piger – voldsepisoder, som har fået stærk medieomtale og rystet mange mennesker på grund af voldens ofte ydmygende og uforståelige  karakter.
Antallet af piger under 18 år, der begår vold og får dom for det, stiger fortsat. Tal fra Justitsministeriets Forskningsenhed dokumenterer, at det ganske vist ikke drejer sig om et stort antal, men forholdsmæssigt er der tale om en femdobling over godt en tiårs periode fra 1997 – 2007.
Som samfund søger vi forklaringer på denne udvikling. Hvordan skal vi forstå disse piger? Udviklingen rejser ogsåspørgsmålet, om den forebyggende indsats i kommunerne i tilstrækkelig grad er målrettet piger, ligesom man kan spørge, om der gribes ind på den rigtige måde? Hvis udviklingen skal vendes, er der utvivlsomt være behov for, at kommunerne udbygger og kvalitetsforbedrer både det forebyggende og indgribende arbejde i forhold til pigerne. Projektet retter sig altså mod det indgribende arbejde i døgnbehandling.

Metodeudvikling af døgntilbud til piger
Nogle af de piger, der bruger vold, er allerede døgnanbragte, og det øgede antal domme øger efterspørgslen på  døgnanbringelser. Disse piger kan være svære at rumme for et døgntilbud, og pigerne selv efterspørger døgntilbud, der er mere målrettet dem som piger. Døgntilbud til unge med store adfærdsproblemer har nemlig ofte overvægt af anbragte drenge og mandligt personale. Derfor er der brug for metode- og organisationsudvikling af døgntilbud til pigerne. Erfaringer fra forebyggende indsatser og erfaringer fra bl.a. Sverige på døgnområdet tyder på, at pigerne har gavn af tilbud kun til piger. Metodeudviklingen har 1. prioritet i udviklingsprojektet, men der vil også blive fokuseret på, i hvilken grad og hvordan pigerne har gavn af en kønsopdelt indsats på døgnområdet. Derved skal projektet bidrage til at synliggøre fordele og ulemper ved kønsopdelte døgntilbud.

De otte  deltagende døgntilbud er Bostedet Kastaniehuset (Hellerup), døgninstitutionen Sølager (Hundested - region Hovedstaden), døgninstitutionen Seden Enggaard (Odense), døgninstitutionen Fårupgård (Vejle), det socialpædagogiske opholdssted Sillerup Station (Haderslev), opholdsstedet Frørupskolen (Christiansfeld), opholdsstedet Vædderbo (Mors) samt opholdsstedet Kernen (Brovst). Projektet understøttes af en faglig følgegruppe med repræsentanter fra Helsefonden, Servicestyrelsen, KL, LOS, FADD, TABUKA samt en personligt udpeget faglig kyndig forsker (på anbringelsesområdet).

For yderligere information om projektet se www.spuk.dk eller kontakt Peter Jensen på tlf. nr. 28 10 02 88 eller Marianne Vinther Nielsen på tlf. nr. 40 43 78 84.

Information om SPUK

SPUK
SPUK
Vibevej
2400 København NV

26 18 26 84http://www.spuk.dk

Følg pressemeddelelser fra SPUK

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra SPUK

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye