
9 borgmestre: Drop kludetæppet af lovgivning og fokuser på hjælpe udsatte borgere
Fredag mødes borgmestre og embedsmænd fra ni hovedstadskommuner for at gøre status over frikommuneforsøget Én borger - én plan. Erfaringerne er gode; den midlertidige mulighed for at arbejde tættere sammen på tværs regler og myndighedsområder har haft stor betydning for en lang række udsatte borgere i de ni kommuner. Borgmestrene opfordrer derfor regeringen og Folketinget til at tage erfaringerne til sig og droppe kludetæppet af lovgivning, der alt for ofte sender borgere håbløst rundt i systemet.
Ifølge borgmestrene er resultatet, at de borgere, vi forsøger at hjælpe, ikke nødvendigvis ser kommunen som en hjælpende hånd, men derimod som endnu en udfordring, der komplicerer deres liv og hverdag. Men hvad kan hjælpe? Når man spørger borgerne selv, savner de gennemsigtighed i de kommunale processer. De ønsker forståelse for netop deres situation, og de ønsker at blive involveret, så de selv kan være med til at tage styringen og stå inde for de mål, som familien og kommunen sammen opstiller.
Med den nuværende lovgivning er det desværre meget svært at opnå.
Opfordring til regeringen
Derfor opfordrer borgmestrene til, at lovgivningen bliver ændret, så det ikke er kommunens placering af opgaver inden for forskellige myndighedsområder, der bestemmer forløbet. Der skal i stedet være et helhedssyn på tværs af myndighedsområderne, der tager udgangspunkt i borgerens situation. På den måde kan kommunerne sammensætte løsninger ud fra en høj faglig vurdering og en vilje til at forstå og samarbejde med borgeren eller hele familien og sætte deres egne ønsker i spil.
”Vi opfordrer innovationsministeren til at indarbejde de fritagelser inden for lovgivningen, vi har fået som frikommuner, i den videre udvikling af sammenhængsreformen og i den kommende revision af lov om aktiv beskæftigelse. Fx fravigelse af proceskrav, fravigelse af at det er lovgivningen, der udelukkende dikterer indholdet i borgerens plan, frihed til at planlægge møderne i forhold til borgerens bedste osv. osv. Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag”, lyder det fra de ni borgmestre.
De ni borgmestre der fredag mødes på årskonvent for Frikommunenetværket – én borger, én plan er Benedikte Kiær (C), Karsten Längerich (V), Jesper Würtzen (A), Thomas Lykke Petersen (A), John Schmidt Andersen (V), Ole Bondo Christensen (A), Anders Gerner Frost (G), Steffen Jensen (A), Kirsten Jensen (A)
Mødet finder sted i Kulturhuset Galaksen, Bymidten 48, 3500 Værløse fra kl. 8.30-16
På konventet deltager blandt andet:
- Politiske beslutningstagere som borgmestre og repræsentanter fra kommunalbestyrelser
- Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille
- Direktører og fagchefer fra embedsværket
- Sociale og faglige organisationer
Yderligere information via Martin Deichmann, Kommunikationschef i Helsingør Kommune: 51355560 / mde12@helsingor.dk
Information om Helsingør Kommune
Følg pressemeddelelser fra Helsingør Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Helsingør Kommune
1800 ledige job ved Helsingør-Helsingborg jobmesse7.2.2018 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fælles jobmesse mellem Helsingør og Helsingborg kommuner byder på i alt 1800 ledige job. Hele 1600 på den svenske side af Øresund.
Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver nu til virkelighed15.12.2017 11:08:36 CET | Pressemeddelelse
Danmarks femte nationalpark, Nationalpark Kongernes Nordsjælland, bliver nu til virkelighed. Det har forligskredsen bag nationalparkloven nu besluttet. Nationalparken kommer til at strække sig over de fem kommuner Gribskov, Fredensborg, Halsnæs, Hillerød og Helsingør og bliver med sine 26.250 hektar Danmarks 2. største nationalpark.
HH-gruppen hilser dansk/svensk analyse af HH-forbindelsen velkommen26.6.2017 15:56:08 CEST | Pressemeddelelse
HH-gruppen er meget tilfredse med nyheden om at undersøge fordelene ved endnu en øresundsforbindelse. Perspektiverne i øget regional integration er markante, lyder det fra HH-gruppens formand
Benedikte Kiær: Stort potentiale i fast forbindelse26.6.2017 11:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Helsingør Kommunes borgmester Benedikte Kiær er glad for, at der nu laves en forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg. Skal det fulde potentiale udnyttes, kræver det dog, at der bygges til både biler og tog.
Kommunalvalg 2017: Nyt samarbejde skal øge valgdeltagelsen blandt unge i Helsingør23.5.2017 11:33:49 CEST | Pressemeddelelse
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd og Helsingør Kommune går sammen om ambitiøst demokratiforsøg for at øge valgdeltagelsen blandt unge ved kommunalvalget til november. Samarbejdet er netop godkendt af Økonomiudvalget i Helsingør Kommune.