
Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver nu til virkelighed
"Jeg er utrolig glad for, at nationalparken endelig bliver til virkelighed. I snart 15 år har frivillige lodsejere og masser af andre ildsjæle sammen med staten og de fem kommuner arbejdet sig frem mod en fælles nationalpark på tværs af Nordsjælland - og nu er vi ved målet. På vegne af kommunerne kan jeg sige, at vi glæder os til samarbejdet i den nye bestyrelse og at komme i gang med at udvikle parken. Ideer og vilje er der masser af, og vi glæder os til at tage fat, siger borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær.
Nationalparken rummer store statslige områder som for eksempel Gribskov, Esrum Sø, Arresø, Tisvilde Hegn og Store Dyrehave, og over halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder. Nationalparken indeholder også store historiske pejlemærker som f.eks. parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg Slot og Kronborg, Esrum Kloster samt de gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk. Derudover består nationalparken af små bysamfund, sommerhusområder, samt kommunale og private naturområder.
Frem mod den endelige vedtagelse har de fem kommuner samt Natur- og Miljøstyrelsen afholdt arrangementer og informationsmøder for private lodsejere og andre interesserede.
Den officielle indvielse af nationalparken kommer efter planen til at foregå i første halvdel af 2018.
Kontakt
- Borgmester i Helsingør Kommune Benedikte Kiær gennem Danny Claes Nørskov, 25 31 17 44
- Borgmester i Fredensborg Kommune Thomas Lykke Pedersen, 25 29 19 42
- Borgmester i Gribskov Kommune Kim Valentin, 72 49 82 00
- Borgmester i Halsnæs Kommune Steen Hasselriis gennem Martin Kjellberg Ishøy, 30 30 64 60
- Borgmester i Hillerød Kommune Dorte Meldgaard, 72 32 00 03.
Fakta
- Med 26.250 hektar (ca. 263 km2) bliver Kongernes Nordsjælland Danmarks næststørste nationalpark efter Vadehavet.
- Udviklingen af nationalparken vil strække sig mange år frem. Visionen er blandt andet at udvikle parkens natur- landskabs- og kulturhistoriske værdier ved at fremme levevilkår for truede dyr og mangfoldigheden i naturen, skabe stærk markedsføring på regionale produkter, forbedre friluftsmuligheder og turisme samt formidle om 10.000 års historie, jordbrug, skovbrug og jagt.
- Over halvdelen af arealet i forslaget til Nationalpark Kongernes Nordsjælland er udpeget som Natura 2000 områder (særligt beskyttede naturområder på europæisk niveau).
- Som nationalpark kan man bedre bevare og udvikle områdets righoldige natur og de enestående kulturhistoriske værdier – f.eks. det Nordsjællandske parforcejagt-landskab. En nationalpark betyder nemlig, at der afsættes særlige midler på finansloven til området.
- Mange naturtyper er repræsenteret: Ud over kerneområderne omkring Arresø, Esrum Sø og Gribskov findes der alt fra større klitarealer ved Tisvilde Hegn, vidtstrakte strandenge og kalkoverdrev ved Roskilde Fjord over de tørre, næringsfattige, lysåbne naturtyper på Melby Overdrev og Rusland-området til småskalalandskabet vest for Esrum Sø med mange små skovbiotoper og søer.
- Skidendam i Teglstrup Hegn er Sjællands eneste aktive højmose. Holløse Bredning og andre områder omkring Arresø er hjemsted for en række sjældne yngle- og rastefugle, ligesom der er en bæverbestand i området.
Information om Helsingør Kommune
Følg pressemeddelelser fra Helsingør Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Helsingør Kommune
9 borgmestre: Drop kludetæppet af lovgivning og fokuser på hjælpe udsatte borgere16.3.2018 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Borgmestrene fra Helsingør, Ballerup, Allerød, Fredensborg, Frederiksund, Furesø, Gribskov, Hillerød og Halsnæs står sammen om et nyt opråb til innovationsminister Sophie Løhde: Vi skal af med det nuværende kludetæppe af lovgivning, der spænder ben for kommunernes arbejde og komplicerer borgernes hverdag
1800 ledige job ved Helsingør-Helsingborg jobmesse7.2.2018 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fælles jobmesse mellem Helsingør og Helsingborg kommuner byder på i alt 1800 ledige job. Hele 1600 på den svenske side af Øresund.
HH-gruppen hilser dansk/svensk analyse af HH-forbindelsen velkommen26.6.2017 15:56:08 CEST | Pressemeddelelse
HH-gruppen er meget tilfredse med nyheden om at undersøge fordelene ved endnu en øresundsforbindelse. Perspektiverne i øget regional integration er markante, lyder det fra HH-gruppens formand
Benedikte Kiær: Stort potentiale i fast forbindelse26.6.2017 11:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Helsingør Kommunes borgmester Benedikte Kiær er glad for, at der nu laves en forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg. Skal det fulde potentiale udnyttes, kræver det dog, at der bygges til både biler og tog.
Kommunalvalg 2017: Nyt samarbejde skal øge valgdeltagelsen blandt unge i Helsingør23.5.2017 11:33:49 CEST | Pressemeddelelse
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd og Helsingør Kommune går sammen om ambitiøst demokratiforsøg for at øge valgdeltagelsen blandt unge ved kommunalvalget til november. Samarbejdet er netop godkendt af Økonomiudvalget i Helsingør Kommune.