Sunde hunde i stedet for "smukke", syge hunde
Det intensive avlsarbejde af racehunde i det seneste århundrede har ført til forskellige sygdomme og skavanker blandt mange hunde fra forskellige racer. Det er især blandt mange kortsnudede racer, at problemer med luftveje, for små næsebor og svælg kan konstateres. Problemerne er særlig store i England, hvilket skyldes, at man her står udenfor det europæiske avlssamarbejde og har meget strenge importbestemmelser for dyr.
I Danmark har man siden Det Dyreetiske Råd i 1999 kom med ”Udtalelse om avl af hunde og katte” ændret avlsarbejdet med henblik på at avle sundere hunde på bekostning af hensynet til skønhed – men der er stadig problemer med for mange hunde. Dansk Kennel Klub (DKK) har indført forskellige tiltag, der har haft til hensigt, at sørge for, at danske avlere, der er medlem af DKK, avler hunde med begrænset ”overtypning” (fx for korte næser eller for store øjne) og begrænset ”indavl”, der kan medføre arvelige lidelser.
I flere lande (bortset fra England og mange østlande og lande udenfor Europa) er der også sket en udvikling. I Holland har man indført sundhedsundersøgelser og fx tvungen scanning af luftvejene på alle hunde, der skal anvendes til avl, når det drejer sig om racer, hvor der er risiko for problemer. Det har vist sig at være en succes.
Da alle avlere i Danmark ikke er medlem af Dansk Kennel Klub, vil Dyreværnsorganisationen DYREFONDET nu opfordre justitsminister Brian Mikkelsen til at indføre lignende bestemmelser her i landet - og håber, at alle dyrevenner vil bakke op om dette krav. Samtidig skal der indføres krav om begrænsning af indavl og krav om avlsstandarder for de enkelte racer, der stopper problemerne for hundene vedr. ”overtypning”.
Hvis man skal købe hund, så anbefales det:
- at være kritisk ved valg af hunderace,
- at kigge grundigt i stambogen for at undgå indavl og
- at følge Dyrefondets 7 råd for køb af hvalp (se www.dyrefondet.dk )
Hellere sunde og raske hunde end syge hunde med for kort snude.
Information om Dyrefondet
Følg pressemeddelelser fra Dyrefondet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrefondet
Dyrefondet støtter forskning i smertebehandling af hunde12.8.2014 15:01:15 CEST | Pressemeddelelse
Dyrlægerne er dygtige til at behandle smerter, når det gælder akutte skader. Men når det gælder behandlingen af kroniske smerter, mangler der viden. Det skal et forskningsprojekt på Københavns Universitet nu rette op på. Og det sker med støtte fra Dyrefondet.
Dyrefondet protesterer mod udfaldet af dyremishandlingssag på Bornholm 19.1.2010 16:03:00 CET | Pressemeddelelse
81 hunde er aflivet! - og ejeren skal ikke have lov til at beholde de resterende 4 groft misrøgtede hunde i sundhedsfarlige omgivelser!
Tjek kattelemmen inden juleferien21.12.2009 15:32:00 CET | Pressemeddelelse
Kattelemmen kan fryse til, og særligt unge og gamle katte er stærkt udsatte i kulden, advarer Dyrefondet
Milde domme for dyremishandling bør ankes25.11.2009 12:51:30 CET | Pressemeddelelse
Dyrevelfærdsorganisationen Dyrefondet opfordrer på det kraftigste anklagemyndigheden til at anke de alt for milde domme, som seks unge nordjyder blev idømt for at have mishandlet og brændt et marsvin til døde.
Skærpet kontrol med pelsdyravlerne28.10.2009 13:55:41 CET | Pressemeddelelse
De forfærdelige forhold, som nogle mink og ræve lever under på danske pelsdyrfarme, bør føre til omgående stramninger og kontrolbesøg.