
Dyrefondet støtter forskning i smertebehandling af hunde
Omkring 20 procent af alle hunde og 10 procent af alle katte har kroniske smerter Årsagen kan være sygdom eller skader, men ofte opdager hverken ejeren eller dyrlægen, at dyret har smerter.
I mange tilfælde fører smerterne til adfærdsproblemer. Hunde kan for eksempel blive udfarende overfor andre hunde, og i værste fald kan det betyde, at hunden bliver aflivet.
Vi mangler viden
– Resultatet er, at mange dyr med kroniske smerter ikke behandles i tide, og når de behandles, er det ikke sikkert, de får den medicin, der har den bedste effekt med færrest mulige bivirkninger, forklarer Maria Søndergaard Thøfner, der som dyrlæge og videnskabelig assistent ved Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet, er i gang med et forskningsprojekt med fokus på kroniske smerter hos hunde.
Kroniske smerter opstår som følge af forandringer i nervesystemet, men dyrlægerne har brug for mere viden om, hvorfor og hvordan de opstår. Samtidig findes der næsten ingen undersøgelser af, hvilke lægemidler der hjælper på dyrs smerter.
Samme smerter som mennesker
I projektet koncentrerer hun sig om cavalier king charles spaniels. Racen er valgt, fordi nogle af hundene har en arvelige og uhelbredelig sygdom (chiari-malformation og syringomyeli), som kan give kroniske smerter.
Sygdommen rammer også mennesker, som kan opleve symptomer som føleforstyrrelser, brændende og sviende smerter, overfølsomhed over for berøringer, intens hovedpine og syns- og høreforstyrrelser.
– Sandsynligvis oplever hundene det samme. De kan bare ikke fortælle os om det, pointerer Maria og understreger, at selvom hendes undersøgelser lige nu koncentrerer sig om en bestemt race, vil forskningsresultaterne komme alle hunde til gode.
– Med projektet vil vi få en ny forståelse af kroniske smerter og deres symptomer hos hunde. Vi vil forhåbentlig også finde ud af mere om årsagen til, at smerterne opstår, ligesom vi vil få bedre redskaber til at måle graden af smerte samt nogle bedre tilbud om behandling, forklarer hun.
Behandlingen virker
Indtil videre har Maria behandlet en mindre gruppe hunde, som alle har fået det væsentlig bedre. Behandlingen består af en blanding af smertestillende medicin og epilepsimedicin, som kan suppleres med morfinlignende medicin eller antidepressiv medicin, der ligesom epilepsimedicinen har vist sig at have en gavnlig sideeffekt på kroniske smerter.
Al medicin, der bruges i smertebehandlingen, er præparater, som også bruges til mennesker, og Maria samarbejder med læger på Dansk Smerteforskningscenter i Aarhus og på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet.
Projektet er fortsættelse af et forskningsprojekt om syringomyeli hos cavalier king charles spaniel, som startede i 2007 og ledes af professor i veterinær neurologi Mette Berendt, Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab.
Projektet er støttet af Dyrefondet, som betaler Maria Søndergaard Thøfners løn i det næste halve år. Pengene stammer fra en del af arven efter Dyrefondets stifter Aase Reinhard, som var øremærket til forskning.
Billedtekst:
– Alt for mange hunde har kroniske smerter, og vi ved desværre alt for lidt om, hvordan vi kan hjælpe dem. Det vil jeg gerne ændre på, siger dyrlæge Maria Søndergaard Thøfner, der her holder en pause sammen med sin egen hund Haley.
Information om Dyrefondet
Følg pressemeddelelser fra Dyrefondet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrefondet
Dyrefondet protesterer mod udfaldet af dyremishandlingssag på Bornholm 19.1.2010 16:03:00 CET | Pressemeddelelse
81 hunde er aflivet! - og ejeren skal ikke have lov til at beholde de resterende 4 groft misrøgtede hunde i sundhedsfarlige omgivelser!
Tjek kattelemmen inden juleferien21.12.2009 15:32:00 CET | Pressemeddelelse
Kattelemmen kan fryse til, og særligt unge og gamle katte er stærkt udsatte i kulden, advarer Dyrefondet
Milde domme for dyremishandling bør ankes25.11.2009 12:51:30 CET | Pressemeddelelse
Dyrevelfærdsorganisationen Dyrefondet opfordrer på det kraftigste anklagemyndigheden til at anke de alt for milde domme, som seks unge nordjyder blev idømt for at have mishandlet og brændt et marsvin til døde.
Skærpet kontrol med pelsdyravlerne28.10.2009 13:55:41 CET | Pressemeddelelse
De forfærdelige forhold, som nogle mink og ræve lever under på danske pelsdyrfarme, bør føre til omgående stramninger og kontrolbesøg.
Pressemøde: Grevinde Alexandra præsenterer ny undervisningsbog25.9.2009 12:17:41 CEST | Pressemeddelelse
Pressemøde på Nyboder Skole tirsdag den 29/9, kl. 10: Grevinde Alexandra og Ghita Nørby præsenterer Dyrefondets nye undervisningsbog, der udleveres gratis til elever i 1. klasse over hele landet