KVOTE 2: Samtalen om studievalg er som snakken om sex – vigtig, men svær
Adskillige unge går i disse dage og overvejer, hvilket studie de skal søge ind på i forbindelse med kvote 2-ansøgningsfristen til videregående uddannelse den 15. marts. Forældre spiller en central rolle i de unges uddannelsesvalg, men usikkerhed og tvivl præger ofte studiesamtalerne mellem forældre og deres børn.
Forældrene holder sig lidt tilbage, der danses om den varme grød, og de unge ender ofte med at opleve stilheden som usagte forventninger. Det får desværre mange unge til at føle et unødigt pres i forbindelse med studievalget.
Det er de erfaringer generationsforsker Tanja Hall har gjort i forbindelse med udarbejdelsen af en ny kampagne, Engineer the Moment, der skal gøre det lettere for forældre og deres børn at få hul på den svære men vigtige samtale om studievalg.
”Vi har talt med 21 unge og deres forældre for at finde ud af, hvad der er på spil, når der tales om studievalg. Og vi har kunnet konstatere, at forældrene er meget usikre. ’Hvad passer til mit barn?’ Kan jeg overhovedet guide, når jeg ikke kender alle uddannelserne?' Den type spørgsmål stiller mange forældre sig selv, og det får dem til famle sig vej gennem samtalen,” fortæller Tanja Hall fra Fremtidsfabrik.
I et survey udarbejdet af Undervisnings- og Forskningsministeriet i 2016, fortalte 50 % af de adspurgte unge, at de taler med deres forældre om studievalg. 25% angiver, at de ikke spørger nogen som helst til råds. I samme analyse dokumenteres, at 95% af forældre oplever, at de taler med deres børn om valg af uddannelse.
”Der er altså markant forskel på, hvor meget børn og voksne oplever, at de taler med hinanden om studievalg, hvilket tyder på, at parterne har behov for at blive hjulpet på vej til en bedre type samtale. Vi har derfor udviklet en guide, der inspirerer forældre og unge til at tage snakken, så forældrene kan forløses som ressourcepersoner,” siger Tanja Hall.
Forældre skal være ressourcepersoner
Erhvervspsykolog Henrik Leslye har været med i udarbejdelsen af guiden, der ud over en række konkrete spørgsmål også indeholder 3 samtalefilm mellem forældre og unge, der omhandler snakken om studievalg. I filmene bliver det tydeligt, hvor givende det er, når forældre slipper berøringsangsten og sætter følelser på, hvad de ser og tænker.
”Man kan gå og have en masse forestillinger om, hvad den anden forventer og tænker. Min erfaring som psykolog er, at ingen går i stykker af at tage en samtale, så min opfordring er derfor: Kom i gang med samtalen,” siger Henrik Leslye.
Håbet er, at både samtaleguide og film kan gøre en forskel for de mange unge, der står over at skulle vælge studie i løbet af foråret, fortæller projektdirektør Ghita Wolf Andreasen fra Engineer the future, som står bag kampagnen.
”For mange forældre er snakken med deres børn om studievalg lige så svær som snakken om sex. Det vil vi gerne ændre på med en række konkrete forslag til, hvilke spørgsmål man som forældre kan stille, så den unge lærer sig selv bedre at kende og bliver klogere på sine uddannelsesdrømme,”siger Ghita Wolf Andreasen.
Samtaleguide og film kan se på engineerthemoment.dk
Kontaktinfo:
Ghita Wolf Andreasen, projektdirektør Engineer the future, tel. 24 60 75 01
Tanja Hall, generationsforsker Fremtidsfabrik, tel. 23 95 56 06
Henrik Leslye, erhvervspsykolog, tel. 21 63 43 99
Sara Rosendal, presse- og kommunikationsansvarlig, Engineer the future, tel. 23 37 34 94
Nøgleord
Billeder
Links
Information om Engineer the future
Følg pressemeddelelser fra Engineer the future
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Engineer the future
Et år efter ansøgningsrekord: Tilbagegang for ingeniøruddannelserne5.7.2021 16:25:22 CEST | Pressemeddelelse
Efter rekordåret 2020 falder det samlede antal ansøgere til ingeniøruddannelserne i år en del. Det viser årets opgørelse over ansøgere til de videregående uddannelser. Tallene vækker bekymring hos vindmøllegiganten Siemens Gamesa.
Elever designer smarte pakkeløsninger29.10.2020 09:30:58 CET | Pressemeddelelse
På Engineering Day 2020 skal elever i grundskoler over hele Danmark afprøve ingeniørens arbejdsmetoder ved at give deres bud på, hvordan man designer effektive løsninger til transport af pakker.
Rekordmange vil læse til ingeniør5.7.2020 16:50:33 CEST | Pressemeddelelse
Markant stigning i antal ansøgere til ingeniøruddannelserne. Det viser årets opgørelse over ansøgere til de videregående uddannelser.
Piger vælger naturfag til i gymnasiet, men fra på de videregående uddannelser15.6.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse fra Engineer the Future viser, at piger er glade for de naturfaglige linjer på gymnasiet, men når de skal sætte kryds ved en videregående uddannelse, går overraskende mange uden om naturfag og teknologi.
50.000 elever skal arbejde med engineering i skolen5.12.2019 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan styrke elevernes motivation og samarbejdsevner at arbejde eksperimenterende med virkelighedsnære problemer i naturfagene. Derfor støtter VILLUM FONDEN Engineering i skolen med 18,7 mio. kr., der over de næste år skal komme 2000 lærere og 50.000 elever til gavn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum