Syge tages som gidsler i lægeerklærings-krig
Syge medarbejdere bliver sendt frem og tilbage mellem deres arbejdsgiver og læge. Den 5. oktober i år trådte ændringer i sygedagpengeloven i kraft, som gør, at den gamle lægeerklæring om uarbejdsdygtighed er afskaffet. I stedet har man nu en mulighedserklæring. En erklæring, der mest skal bruges til langtidssyge, hvor den syge og arbejdsgiveren sammen skal lægge en plan for, hvordan vedkommende skal vende tilbage til jobbet. Og så skal lægen komme med sin vurdering. Men arbejdsgiverne bliver ved med at bede deres syge medarbejdere om at få den gamle type lægeerklæring på, at de er syge. Og når de syge går til lægen for at få en, får de at vide, at lægeerklæringen faktisk ikke findes længere.
- Den umiddelbare start på den nye lov er ikke gået så godt, fortæller Kenneth Kibsgård, lægekonsulent i Lægeforeningens Attestudvalg til Nyhedsmagasinet HK.
Det var Attestudvalget, der sammen med Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Kommunernes Landsforening (KL) og Arbejdsmarkedsstyrelsen, i sin tid fik ændret sygedagpengeloven og dermed afskaffet lægeerklæringerne og indført mulighedserklæringen. Men det har altså ikke slået igennem.
- Der kommer stadig mange og beder om en lægeerklæring. Lægerne siger til de syge, at de i stedet skal have en mulighedserklæring fra deres arbejdsgiver, siger Kenneth Kibsgård.
Men mange arbejdsgivere holder fast i, at de vil have en lægeerklæring. Så må lægerne bede den syge om at få en skriftlig anmodning fra arbejdsgiveren på, hvad det er, han vil have at vide. Og så må lægerne lave en såkaldt frihåndsattest, hvor de på et blankt stykke papir bekræfter, at den pågældende er syg, og hvor længe det varer. For de formelle blanketter findes ikke længere.
- Jeg tror, de syge føler sig som en hund i et spil kegler. Det gør lægerne også, siger Kenneth Kibsgård.
Arbejdsgiverne laver egne lægeerklæringer
DA er gået så vidt som at udarbejde sin egen ”lægeerklæring om uarbejdsdygtighed”, som arbejdsgivere nu kan downloade fra deres hjemmeside. Og KL har også lagt en erklæring om fravær på grund af sygdom ud på deres hjemmeside, som de opfordrer arbejdsgivere til at give til medarbejdere. Og medarbejderne sendes så til lægen for at få dem skrevet under.
- Det står helt for arbejdsgivernes egen regning. Vi fraråder vores medlemmer at gå ombord i sådan nogle hjemmegjorte blanketter. Og vi forstår ikke, at arbejdsgiverne ikke vil bruge den nye mulighedserklæring i stedet. Læger er uegnede til at være fraværskontrollører, men vi er gode til at være lægelige rådgivere, siger Kenneth Kibsgård.
Også i Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er lægerne frustrerede over situationen.
- Det tager tid at få systemet til at forstå, at vi gør det på en anden måde nu. Men jeg håber ikke, arbejdsgiverne vil sabotere den aftale, de selv har lavet. Det er tankevækkende, at de siger, man stadig kan bruge de gamle lægeerklæringer, når de skal formidle de nye i stedet, siger Henrik
Dibbern, formand i PLO til Nyhedsmagasinet HK.
KL mener, de gør det rette
I KL mener chefkonsulent Lilian Friis, at KL gør det helt rigtige ved at instruere kommunerne i, at de stadig kan efterspørge lægeerklæringer fra medarbejderne.
- Vi forholder os til, at der er et behov for stadig at få en almindelig lægeerklæring. Og vi læser loven sådan, at den mulighed stadig eksisterer, siger hun til Nyhedsmagasinet HK.
DA vil derimod ikke kommentere situationen, før lovens indkøringsfase er forbi. Og de har ikke noget bud på, hvornår det er.
HK går til Arbejdsmarkedsstyrelsen
I HK er næstformand Mette Kindberg meget bekymret for den situation, syge medarbejdere kan havne i.
- Det er jo skrækkeligt, at man som syg kan ende med at blive sendt frem og tilbage mellem arbejdsgiver og læge. Vores frygt er også, at de sygemeldte kan blive opsagt, fordi de bliver bedt om dokumentation for deres sygdom, som de så ikke kan få. Vi er nødt til at få en afklaring på reglerne nu, og det kan kun gå for langsomt, siger hun.
Arbejdsmarkedsstyrelsen bekræfter, at ikke alle har samme opfattelse af, hvad der gælder med hensyn til brugen af lægeerklæringer. Arbejdsmarkedsstyrelsen afholder derfor et møde den 16. december ”for at sikre en fælles forståelse.”
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum