Mange ledige dårligt behandlet hos andre aktører
”Det var, som om jeg ikke var et menneske, men en ting man bare rykker rundt med.”
”De kan godt lide at skræmme folk. Det virker mere som en pengemaskine end et firma med interesse i, at mennesker kommer videre i deres liv på den bedste måde”
”De virker ikke særlig godt rustet til at hjælpe folk til at komme videre”
Dette er blot nogle af de mange kommentarer, ledige har til de andre aktører, de bliver henvist til af deres jobcenter. 17 procent af alle dem, der har været i aktivering, har haft en negativ eller meget negativ oplevelse med deres anden aktør.
Det viser en undersøgelse om ledighed og aktivering, som Nyhedsmagasinet HK har lavet blandt 5.000 ledige og aktiverede HK-medlemmer.
IKU er mest upopulær
Især en stor aktør som Capacent/Institut for Karriereudvikling (IKU) scorer højt på negativ-scalaen.
Hver fjerde af de ledige i undersøgelsen, der har været i aktivering hos IKU, har haft en negativ eller meget negativ oplevelse med det. Kun hver tredje har haft en god oplevelse med IKU.
Flere andre af de store aktører som JobDK og Ramsdal får næsten lige så dårlige anmeldelser, mens en aktør som AS3 får lidt flere positive ord med på vejen. Kun 10 procent af dem, der har været i aktivering hos AS3 synes, de har haft en negativ oplevelse – mens over halvdelen synes, de har haft en rigtig god oplevelse med dem.
Ikke et skridt nærmere job
Dan Pedersen fra København er en af de ledige HK-medlemmer, der blev sendt i et forløb hos IKU.
- Det er en parkeringsplads og en pengemaskine og intet andet. Jeg er blevet opdraget til, at man skal behandle mennesker ordentligt. Det synes jeg ikke, jeg er blevet i dette forløb, siger han ligeud.
Han oplevede, at IKU ikke hjalp ham et skridt nærmere et job.
- Det er ikke værdigt at møde op til et møde, man har mødepligt til, og så sidder man og venter, til der er fem minutter af den aftalte tid tilbage, inden man bliver kaldt ind. Og så sidder man over for en konsulent, der ikke engang har taget sig tid til at læse mit CV eller opdatere mig i systemet, som han burde have gjort på forhånd, siger Dan Pedersen og fortsætter:
- Flere gange i forløbet blev jeg også implicit kaldt en løgner, og jeg fik på intet tidspunkt en undskyldning. Og så irriterede det mig, at jeg fik kastet sætningen i hovedet ”I dit tilfælde vil det være det helt rigtige at…..” og så kom de med et tilbud, der slet ikke var det helt rigtige i mit tilfælde. Jeg ved de ikke har en bred palet at tage fra – men så skal de også lade være med at lade som om, siger han.
IKU overrasket over kritik
Erik Bernskov, direktør og partner i Capacent/Institut for Karriereudvikling er overrasket over kritikken i undersøgelsen:
- Vi tager altid evalueringer alvorligt, og vi er ekstremt ambitiøse, når det gælder tilfredsheden og effekten af vores kurser. Resultatet af denne undersøgelse overrasker mig, da vi normalt scorer rigtig højt i de evalueringer, vi løbende gennemfører. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at det vigtigste for os er at hjælpe den enkelte i job, siger han og fortsætter:
- Vores mål er at ligge i top. Derfor vil vi også undersøge, hvad der ligger til grund for, at denne ene undersøgelse ikke er helt så positiv som normalt. Det vigtigste er dog, at vores forløb får folk i arbejde, og det har vi ret stor succes med. 60 procent af deltagerne på vores forløb er i job inden for tre måneder efter.
HK: Ikke godt nok
Mette Kindberg, næstformand i HK, er bekymret over, at så mange er utilfredse med de andre aktører.
- De andre aktører skal kunne hjælpe ledige i job via en målrettet vejledning og aktivering. Den opgave, mener rigtig mange ledige ikke, at de løfter. Det er ikke godt nok, og det bør regeringen lave om på. De må sikre sig, at aktørerne faktisk behandler de ledige med respekt og giver dem den nødvendige hjælp – ikke at de bare er hårde og kontrollerende nok ved de ledige, siger hun.
Fakta
• 17 procent af de, der har været i kontakt med en anden aktør, har haft en negativ eller meget negativ oplevelse med det.
• 45 procent har haft en positiv oplevelse med det
• 28 procent har hverken haft en positiv eller negativ oplevelse med det
• 10 procent har ikke ønsket at svare
Kilde: Undersøgelse af ledighed og aktivering, som Nyhedsmagasinet HK har lavet blandt 5.000 ledige og aktiverede HK-medlemmer.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum