HK kræver åbenhed om løn
Kun 10 procent af HK’s tillidsrepræsentanter på virksomheder med over 50 ansatte svarer ja til, at der er udarbejdet kønsopdelte lønstatistikker inden for det seneste år. 55 procent svarer nej, og 35 procent ved ikke. Det viser en rundspørge, Nyhedsmagasinet HK har foretaget til 180 tillidsrepræsentanter på de private arbejdspladser, der ifølge lovgivningen er forpligtet til at lave ligelønsstatistikker.
Det viser, at loven ikke fungerer, mener næstformand i HK, Mette Kindberg.
- Det er jo dybt problematisk, at det tilsyneladende er meget få virksomheder, der laver de ligelønsstatistikker, de er forpligtet til. Og hvis tillidsrepræsentanterne ikke kender til statistikkerne, selv om de er lavet, er det også et problem, for arbejdsgiverne har pligt til at fortælle om statistikkerne gennem samarbejdsudvalget, siger hun og fortsætter:
- Der er brug for en lov, der kan give vores medlemmer bedre adgang til ligelønsstatistikker. Mange flere arbejdsgivere skal derfor være forpligtet til at lave ligelønsstatistikker. Og vi skal gøre det klokkeklart, hvornår der skal laves statistikker og give mulighed for bedre kontrol med, at arbejdsgiverne faktisk gør det, siger hun.
Flere skal lave statistikker
HK har sendt et lovforslag i høring, der skal sikre, at medarbejdere får bedre mulighed for at tjekke, om mænd og kvinder får lige løn for lige arbejde. Lovforslaget lægger op til, at alle virksomheder med mindst 10 ansatte – og med mindst tre mænd og kvinder inden for samme arbejdsområde - skal lave kønsopdelte lønstatistikker. Statistikkerne skal laves hvert kalenderår, og alle typer lønninger skal være omfattet – ikke kun årslønninger. Og så skal fagforeninger via tillidsrepræsentanter kunne bede om at få de kønsopdelte lønstatistikker udleveret.
- På denne måde bliver de kønsopdelte lønstatistikker meget mere anvendelige, og vi får sikret en udvidet adgang til dem. Når tillidsrepræsentanterne får mulighed for at bede om at se statistikkerne, kan vi foretage ligeløns-tjek for de ansatte, og samtidig kan vi holde øje med, at arbejdsgiverne lever op til deres ansvar og laver statistikkerne, så det bliver sanktioneret, hvis de ikke gør. Lige nu er der jo ikke nogen, der formelt overvåger, at de gør det, og det får tydeligvis mange til at lade være, siger Mette Kindberg.
Ledelsen skal holdes op på statistikkerne
Tillidsrepræsentanterne er enige i, at der er brug for andre redskaber, hvis man skal kunne holde ledelsen op på at lave kønsopdelte lønstatistikker.
- Hvis ligelønsstatistikkerne skal være effektive, skal loven være sådan, at virksomhederne for eksempel skal sende lønoplysningerne til ministeriet, så der er nogen, der holder dem op på, at de gør det, siger Stig Ekman, HK-tillidsrepræsentant i Falck til Nyhedsmagasinet HK.
I Falck laver man ligelønsstatistik for det centrale hovedkontor, men ikke for de lokale afdelinger. Nogle af de lokale HK-klubber laver dog selv lønredegørelser.
Statistikker skal være mere detaljerede
Også Søren Ahlgren, HK-tillidsrepræsentant i ATP mener, at ligelønsstatistikkerne skal være mere detaljerede, hvis man skal kunne bruge dem. I ATP udarbejder HR-afdelingen ligelønsstatistikker på den måde, som beskæftigelsesministeriet har foreskrevet.
- Der er rigtig mange faggrupper, der ikke bliver omfattet af statistikken, fordi man ikke laver ligelønsstatistik for de faggrupper, hvor der ikke er ti mænd og ti kvinder med samme arbejde, så der er rigtig mange grupper, man ikke ser på. Og i de faggruper, hvor der er rigtig mange ansatte, kan der være mange detaljer, der forsvinder i sådan en statistik, siger han til Nyhedsmagasinet HK.
Han er ellers tilfreds med, at ledelsen selv har taget initiativ til at ville lave ligelønsstatistikker og mener, det er en god måde at få fokus på ligeløn på.
Fakta om nuværende lov:
Regeringen indførte kønsopdelte lønstatistikker / ligelønsredegørelser fra den 1. januar 2007 for virksomheder med over 35 medarbejdere, hvor der er mindst 10 mænd og kvinder inden for den samme arbejdsfunktion (den såkaldte DISCO-kode).
Virksomhederne er forpligtet til årligt enten at udarbejde lønstatistikkerne selv, eller at bestille en ligelønsstatistik hos Danmarks Statistik.
Virksomhederne og medarbejderne kan dog aftale at virksomheden udarbejder en ligelønsredegørelse i stedet for ligelønsstatistikken.
Fakta om HK’s lovforslag:
HK foreslår, at alle virksomheder med mindst 10 ansatte – og mindst tre mænd og kvinder inden for samme arbejdsområde – fremover skal udarbejde kønsopdelte lønstatistikker.
Virksomhederne skal lave lønstatistikkerne hvert kalenderår, og alle typer af lønninger skal være omfattet – ikke kun årslønninger. Og så skal fagforeninger kunne bede om at få de kønsopdelte lønstatistikker udleveret. Hvis arbejdsgiverne ikke har lavet statistikkerne, kan man melde dem til politiet, og de kan straffes med bøde.
Virksomheder med over 35 ansatte skal derudover lave en ligelønsredegørelse.
HK’s lovforslag er sendt i høring hos en lang række ministerier og organisationer.
Når høringsfasen er overstået vil HK forsøge at få et eller flere partier i Folketinget til at overtage lovforslaget og fremsætte det som et konkret lovforslag, som Folketinget og regering må debattere.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum