
2010 bliver et bedre år for boligmarkedet
Finanskrisen, der brød ud i sensommeren 2008 buldrede videre ind i 2009 og blev til økonomisk recession. Den slags påvirker lysten til snart sagt alt – ikke mindst til at købe ny bolig. Derfor startede boligsalget også nærmest katastrofalt langsomt; da der var gået tre måneder af 2009, lå salget kun på det halve af, hvad der er normalt.
”Man kan sige, at finanskrisen havde spredt sig fra Wall Street til Main Street; arbejdsløsheden var begyndt at stige med stor hast, og optimismen blandt de danske forbrugere var svær at få øje på. I sådan en situation er det jo ikke overraskende, at mange holder igen med at købe en bolig, som for de fleste er livets største investering”, siger senioranalytiker hos Nordea Troels Theill Eriksen.
Voldsom ’lagertid’ på sommerhuse
Stilstanden på boligmarkedet i starten af året prægede de lokale boligmarkeder i hele landet; ikke alene var der historisk få handler; prisfaldene fortsatte i starten af 2009 i hele landet.
”Fastfrysningen af boligmarkedet i starten af 2009 viser sig, når man betragter de såkaldte lagertider. De viser, hvor mange måneder det vil tage at sælge det aktuelle udbud af boliger til salg ved det aktuelle handelstempo. På markedet for sommerhuse var lagertiden på 32 måneder i starten af 2009, mens den fem år forinden kun var på to en halv måned”, fastslår Troels Theill Eriksen.
Godt hjulpet på vej af rekordlave korte renter begyndte salget efterhånden at stige igen ud over den almindelige sæsonbetingede stigning. Udbuddet af boliger til salg begyndte at falde. Og lagertiderne begyndte dermed at falde. Faldet i priserne på landsplan bremsede op, og i Region Hovedstaden blev prisfald afløst af prisstigninger. Den gradvise genopblomstring på boligmarkedet var hovedsageligt knyttet til en positiv udvikling i Københavns-området og Århus-området, mens det fortsat var forholdsvist fastfrosset i store dele af det øvrige Danmark.
Tålelige salgstal hos DanBolig
Hos DanBolig, der er landets fjerdestørste ejendomsmæglerkæde ser direktør Hans-Erik Pedersen tilbage på 2009 med blandede følelser.
”I de første måneder af året lå vi på salgstal på indeks 64 i forhold til samme periode i 2008 og på 61 i forhold til det, vi kalder normale tilstande – som for eksempel 1. kvartal 2002. Siden rettede markedet sig noget, og vi kommer ud af 2009 med et salg i indeks 95 sammenlignet med året forinden. Det er ikke godt, men lige nøjagtig tåleligt.”
Flere salg i 2010
Men hvad fortæller et kig i ’krystalkuglen’ os så om fremtiden. Troels Theill Eriksen giver sit positive bud – om end med en objektiv tone:
”I 2010 vil den tilpasning, vi særligt har set på boligmarkedet i hovedstaden, forhåbentlig brede sig til resten af landet, så priserne også her igen kan finde et leje, hvor køberne vil være med. Så kommer handlerne også op på et mere normalt niveau”, siger Nordeas senioranalytiker.
Samtidig er der udsigt til fortsat lave renter, om end det forventes, at renten stiger i løbet af året. Den lange rente ligger i dag på nogenlunde samme niveau som i 2006 og forventes kun at stige moderat i løbet af 2010. Endnu bedre står det til med den korte rente, der ligger noget lavere end i 2006.
”Selv om der er udsigt til, at den korte rente vil stige lidt i løbet af året, så vil den dog fortsat ligge under niveauet for 2006”, siger Troels Theill Eriksen.
DanBolig forventer 15 % fremgang
Også hos DanBolig ser man på det nye år med noget større ro, for salget var især i de sidste måneder af 2009 godt på vej fremad. I forhold til sidste del af 2008 lå salget på indeks 120, så pilen peger i den rigtige retning.
”Nu skal man passe på med at satse hele butikken. Men jeg vil godt vove det ene øje og sige, at salget i 2010 bliver meget bedre end sidste år. Vi budgetter med en fremgang på 15 %”, siger Hans-Erik Pedersen.
Forventningerne skal ses i lyset af, at danskerne har fået pæne lønforhøjelser de senere år. Sammenholder man det med skattelettelser sidste år og igen i år samt de store prisfald på boligmarkedet og rekordlave renter, er der udsigt til endnu bedre købekraft for danskerne.
”Malurt i bægeret er imidlertid udsigten til flere arbejdsløse. Det har ikke en positiv effekt på noget som helst og lægger låg på vores forventninger. Alligevel forudser vi et bedre boligmarked – endda med prisstigninger flere steder”, lyder det samstemmende fra Nordeas senioranalytiker og DanBoligs direktør.
Udviklingen i lagertider for ejerlejligheder, huse og fritidshuse fremgår af vedhæftede fil. Materialet kan frit anvendes med angivelse af Nordea som kilde.
Vedhæftede filer
Information om DanBolig A/S
Følg pressemeddelelser fra DanBolig A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DanBolig A/S
Claus Vestergaard Bach er ny butikskonsulent i DanBolig10.5.2010 10:41:48 CEST | Pressemeddelelse
Med endnu en nyansættelse understøtter DanBolig-kæden sin ambitiøse vækststrategi.
Ny projektchef i DanBolig a/s13.4.2010 12:04:43 CEST | Pressemeddelelse
Jeanette Larsen er netop tiltrådt som projektchef i DanBolig a/s. Hun får det overordnede ansvar for alle kædens udviklingsprojekter og er dermed en væsentlig brik i kædens ambitiøse vækststrategi.
Ny kommunikationschef i DanBolig a/s13.4.2010 11:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Uffe Vind (40) er udpeget som ny kommunikationschef i DanBolig a/s, hvor han skal øge kædens synlighed i pressen markant – såvel lokalt som på landsplan. Samtidig skal han stå i spidsen for at styrke den interne kommunikation, så DanBolig a/s’ ambitiøse vækstmål un-derstøttes både på de indre og ydre linjer.
Det er fortsat billigt at købe hus i hovedstaden2.4.2010 01:01:13 CEST | Pressemeddelelse
Huspriserne i hovedstadsområdet er i stigning, men ligger 17 pct. lavere, end da de toppede for ca. tre år siden. Samtidig er renten faldet markant, og derfor er det stadig meget billigere at købe hus i dag.
Prisfald og lav rente gør huskøbet billigt2.4.2010 01:01:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske parcelhuse er i dag omtrent 10 pct. billigere, end da priserne toppede for knap tre år siden. Samtidig er renten faldet markant, og derfor er det stadig meget billigere at købe hus i dag.