
D-vitaminer mod A-influenzaen
Danmark er ved begyndelsen af en influenza-epidemi, og antallet af henvendelser til vagtlægerne stiger.
Men en række sundhedseksperter mener, at de lange køer til lægehusene kan reduceres, hvis befolkningen sørger for at få et ordentligt D-vitamintilskud i vinterhalvåret. Influenza-epidemierne om vinteren antages i betydelig grad at skyldes mangel på dette vigtige vitamin.
D-vitaminet får danskerne hovedsageligt fra solen om sommeren, når den står højest på himlen. Om vinteren er det meget sværere at tilegne sig nok D-vitaminer på vore breddegrader.
Man skal derfor sørge for at spise mad med masser af D-vitaminer eller tage vitaminpiller. En tur i solariet kan også gøre en forskel. Flere internationale forskerhold har for nylig offentliggjort undersøgelser, der viser, at man ved forsigtig solariebrug en enkelt gang om ugen kan bevare sit sommer-D-vitaminniveau i løbet af vinteren.
Også de to amerikanske forskere John Cannell og Robert Heaney har uafhængigt af hinanden i store undersøgelser påpeget en sandsynlig sammenhæng mellem indtagelse af D-vitamin og en reduceret risiko for at blive smittet med influenza.
Teorien om D-vitaminets gavnlige effekt på kroppens immunforsvar hænger også godt sammen med, at der kun ses meget få influenzaudbrud i sommerhalvåret. Og influenzatilfældene øges i takt med, at der bliver færre solskinstimer i løbet af efteråret.
Den norske D-vitaminforsker Johan Moan siger:
- hvis man tager solarium med forsigtighed og sørger for ikke at blive forbrændt, giver det et meget vigtigt D-vitamintilskud, der gør, at man med en vis sandsynlighed reducerer risikoen for en mængde immunforsvarssygdomme - heriblandt influenza.
Fakta om D-vitamin:
Vitaminet kommer fra solens stråler om sommeren.
Om vinteren kan man kun få vitaminet via kosten - hvor laks, sild, makrel og andre fede fisk er den vigtigste kilde. Vitaminet findes kun i meget små mængder i kød, æg og mælk.
Et ekstra tilskud D-vitaminer kan man få ved at spise vitaminpiller eller gå i solarium.
Kontakt-information:
Johan Moan, Prof. Ph.D., group leader
Department of Radiation Biology, Institute for Cancer Research
The Norwegian Radium Hospital, Montebello, N-0310 Oslo, Norway
Tlf. +47 22 93 42 68, Fax +47 22 93 42 70:
Henrik Marx, Dansk Solarie Forening
Tlf.: (+45) 21 90 60 99
www.solmedomtanke.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Dansk Solarie Forening
Følg pressemeddelelser fra Dansk Solarie Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.