
Vi skal have mest mulig vedvarende energi til lavest mulig pris

Her var Dansk Solcelleforening og Eniig vært for en konference om fremtidens energipolitik. Folketingspolitikere og repræsentanter for industrien tog temperaturen på den aktuelle energipolitik og diskuterede kravene til en langsigtet og mere stabil politik på området. Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt var hovedtaler og fortalte om regeringens ambitioner for indholdet i det kommende energiforlig.
- Jeg er overbevist om, at det vil tjene Danmark rigtig godt at have det mest integrerede, markedsbaserede og effektive energisystem i Europa, og der er ingen tvivl om, at sol kan komme til at spille en stor rolle i fremtidens energisamfund. I den sammenhæng er det positivt, at teknologierne bliver stadigt billigere, så behovet for støtte bliver tilsvarende mindre. I energi- og klimapolitik er det væsentligt med langsigtede og stabile rammevilkår, og det vil vi arbejde for. I teknologineutralitetens ånd vil alle blive tilgodeset, for vores helt klare målsætning er, at vi skal have mest mulig vedvarende energi til den lavest mulige pris, fortalte Lars Christian Lilleholt.
Et kæmpe udviklingspotentiale
Solceller er en teknologi i rivende udvikling og med stort potentiale, som gennem de seneste års prisfald er blevet konkurrencedygtig på verdens el-marked. Den teknologiske udvikling går stærkt og der opstår hele tiden nye muligheder. Men de danske politikeres tøven skaber usikkerhed for branchen. På konferencen fortalte direktør Peter Ahm fra PA Energy om den eksplosive vækst på verdensmarkedet, som vi har været vidne til siden midten af 0'erne. Aksel Jepsen, som er Head of Industry Affairs hos Danfoss, løftede sløret for Energikommissionens anbefalinger. Og der var også hos deltagerne i den afsluttende paneldebat enighed om, at der bør skabes plads til solcellerne i fremtidens bæredygtige energiproduktion.
- Solcellebranchen har brug for, at rammerne for solenergi bliver stabile og gentænkes som en reel del af den danske energiforsyning. Med dagens energi- og lagerteknikker vil solceller kunne bidrage med op mod 20 % af det samlede elforbrug i 2030 i Danmark, men det kræver at der udarbejdes en langsigtet national køreplan for solenergi, hvor VE-teknologier ligestilles, så konkurrencen i energimarkedet kan udvikle sig frit, udtaler Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.
Både og er en gevinst for Danmark
I de kommende år falder priserne på solceller endnu mere, og der er store samfundsøkonomiske gevinster ved at anvende solcelleenergi. Det er derfor oplagt, at politikerne fremadrettet bør fokusere på at skabe solide markedsvilkår og en egentlig køreplan for solcelleenergimarkedet i Danmark.
- Allerede i dag er solcellerne i mange tilfælde konkurrencedygtige med strømmen fra vindmøller, hvis man bygger store solcelleanlæg. Derfor skal vi ligestille de vedvarende energiformer. Der er brug for en sammenhængende energipolitik, der går på tværs af teknologierne. Med den kan vi få meget mere grøn energi for de samme penge. Og det er naturligvis glædeligt, at ministeren er enig i den betragtning, fortæller Flemming Kristensen, som ud over at være formand for Dansk Solcelleforening også er erhvervschef i Eniig.
En stor aktør på markedet
Eniig har været en væsentlig bidragyder på solcellemarkedet siden etableringen af det første solcelleanlæg i Brædstrup for cirka 25 år siden. 6-7.000 anlæg af varierende størrelse til private, erhvervsvirksomheder og offentlige institutioner er siden kommet til, men det kan mærkes, at markedet er stagneret på grund af de seneste års utydelige politiske signaler.
Det ændrer imidlertid ikke ved, at den grønne omstilling prioriteres højt i Eniig. Tre solcelleparker i henholdsvis Italien, Spanien og Bulgarien samt vindmølleparker i både Danmark og Tyskland er det synlige bevis på et stort strategisk fokus på produktion af vedvarende energi. 300 millioner kWh producerer parkerne om året, hvilket svarer til strømforbruget i 75.000 husstande.
For yderligere information
Flemming Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening, tlf.: 2086 9638
Nøgleord
Billeder

Information om Eniig
Eniig og SE er fusioneret og hedder nu Norlys. Vi er Danmarks største integrerede energi- og telekoncern med 2.500 medarbejdere, 1,5 millioner kundeforhold og mere end 700.000 andelshavere. Som Norlys vil vi skabe bedre oplevelser for vores kunder og samtidig styrke digitalisering og grøn omstilling i Danmark.
Norlys-koncernen ejer: Stofa, Boxer, Eniig Fiber, Eniig Energi, SE Energi & Klima, N1 og Evonet. Læs mere på norlys.dk.
Følg pressemeddelelser fra Eniig
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eniig
Norlys fejrer fællesskabet19.9.2019 13:38:39 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 20. september sender Norlys-koncernen medarbejderne ud af huset for at fejre fællesskabet og den nylige fusion mellem det tidligere Eniig og SE. Derfor holder Norlys lukket denne fredag.
Martin Romvig forlader Norlys13.8.2019 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Viceadministrerende direktør Martin Romvig har besluttet at sige farvel til Norlys-koncernen.
Eniig advarer: Falske konkurrencer i omløb11.7.2019 10:30:24 CEST | Pressemeddelelse
Eniig oplever lige nu, at kunder bliver fuppet af falske konkurrencer på nettet. En popup med Eniigs navn og logo bliver brugt til at narre oplysninger fra kunderne og misbruge dem.
Thy-Mors Energi åbner fibernettet via OpenNet9.7.2019 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Thy-Mors Energi, Eniig Fiber og OpenNet indgik onsdag den 3. juli en samarbejdsaftale omkring åbning af energiselskabets fibernet. Aftalen betyder, at flere indholdsleverandører fremover får adgang til fibernettet i Thy-Mors Energis markedsområde, hvilket vil give forbrugerne flere bredbånds- og tv-produkter at vælge mellem.
Norlys: Fusionen er godkendt25.6.2019 12:38:20 CEST | Pressemeddelelse
Fusionen mellem Eniig og SE blev tirsdag den 25. juni godkendt af Konkurrencerådet. Norlys bliver dermed Danmarks største integrerede energi- og telekoncern med flere end 700.000 andelshavere, cirka 1,5 million kundeforhold og 2.500 ansatte. Norlys vil blandt andet bruge kræfterne på at skabe flere valgmuligheder for kunderne gennem det fortsatte arbejde med åbning af fibernettet.