Dansk Kvæg

Historisk lovforslag sikrer dyrevelfærd

Del
Dansk Kvæg har samarbejdet om et historisk lovforslag, der skal højne dyrevelfærden for køer i Danmark. Det er dog altafgørende for erhvervets overlevelse, at forslaget vedtages med mulighed for frit valg af afgræsning samt rimelige overgangsordninger.

For første gang nogensinde får køer i Danmark deres egen lov. Lovforslaget, som nu skal i offentlig høring, kommer til at forbedre dyrevelfærden, så Danmark cementerer sin position på kvægområdet som dyrevelfærdsland nummer ét.

Samtidig er det lykkedes arbejdsgruppen bag loven at strikke forslaget sådan sammen, at dyrevelfærd og konkurrenceevne går hånd i hånd. Det sikres bl.a. ved, at de nye og forbedrede krav til allerede eksisterende stalde indføres løbende over en årrække, så landmændene kan nå at afsætte de nødvendige midler til nybyggeri uden at må dreje nøglen om. Alt nybyggeri kommer til at foregå efter de nye regler.

Livsvigtige overgangsordninger

Formand for de danske kvægbrugeres brancheorganisation Dansk Kvæg, Peder Philipp, er da også overordnet set tilfreds med udkastet til Lov om hold af malkekvæg, men bekymret for, om erhvervet bliver givet de nødvendige betingelser for at føre loven ud i livet:

”Det er et meget vidtgående og ambitiøst lovforslag, der kun kan gennemføres, hvis erhvervet får nogle fornuftige overgangsordninger. Det hjælper jo ikke meget, at vi her i Danmark er førende på dyrevelfærd, hvis erhvervet samtidig må flytte produktionen til et andet EU-land, med lempeligere regler og bedre konkurrenceevne.

Jeg mener, at de danske mælkeproducenter med dette lovforslag viser, at vi ønsker at gå foran ved at tage ansvar for vores dyr og sikre en god dyrevelfærd 365 dage om året – ude som inde,” siger Peder Philipp.

Dyrevelfærd koster

Fødevareøkonomisk Institut, KU Life har for Justitsministeriet udregnet, at de danske kvægbrugere skal investere mere end 10 mia. kr., hvis branchen skal leve op til de nye standarder i lovforslaget. Og det er vel at mærke et beløb, der kun er gældende, hvis der vedtages en overgangsordning på 20 år.

”Hvis de danske mælkeproducenter pålægges for høje ekstraudgifter i forhold til konkurrenterne i udlandet, så mister erhvervet sin konkurrenceevne, og så bliver der ingen penge til at indføre de velfærdsmæssige forbedringer, som Lov om hold af malkekvæg lægger op til. Og så bliver både dyr og landmænd tabere,” siger Dansk Kvægs formand, Peder Philipp.

Enighed om fri afgræsning

Ni ud af ti medlemmer af arbejdsgruppen anbefaler, at det bliver op til den enkelte landmand at bestemme, om køerne skal på græs (Dyrenes Beskyttelse er de eneste, der er imod). Nogle landmænds jorde ligger sådan placeret i forhold til stalden, at afgræsning er en umulighed.

”Vi har brug for, at man viser landmændene den fornødne tillid, så de selv har lov til at vurdere, om afgræsning for den enkelte er en god idé. Vi går i Dansk Kvæg ind for, at køerne skal have det godt 365 dage om året – ude som inde. Og med det nye lovforslag kommer dyrevelfærden i staldene helt i top,” siger Peder Philipp.

En enig arbejdsgruppe med undtagelse af Dyrenes Beskyttelse er via grundig research og studier af den nyeste forskning kommet frem til følgende:

”De forslag til regler, som er fremsat i denne rapport, vil efter flertallets opfattelse – dvs. alle arbejdsgruppens medlemmer, bortset fra medlemmet udpeget af Dyrenes Beskyttelse – sikre et løft af dyrevelfærden for det danske malkekvæg, hvad enten dyrene går ude eller inde. Flertallet er samtidig af den opfattelse, at det er velfærdsmæssigt forsvarligt at opstalde malkekøer hele året i stalde, som lever op til de nye regler.”

Mere kovelfærd

Bliver lovforslaget vedtaget, kommer det til at betyde udvidede rammer for køerne i staldene.

Der bliver større liggepladser, mere plads ved ædebordene, bredere gange og flere såkaldte velfærdsafsnit. Betegnelsen dækker over båse, der er forbeholdt køer, der skal kælve eller er syge.

10 interessenter bag lovforslaget

Lov om hold af malkekvæg er udarbejdet af en arbejdsgruppe på en periode over to år.

Loven ventes vedtaget til efteråret.

Arbejdsgruppen bag lovforslaget er nedsat af Justitsministeriet og tæller:

Den Danske Dyrelægeforening

Dyreværnsrådet

Dyrenes Beskyttelse

Det Dyreetiske Råd

Dansk Kvæg

Landbrugsraadet

Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Fødevareministeriet

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Justitsministeriet

Kontaktperson:

Peder Philipp, formand, Dansk Kvæg: 21 78 12 21

Uddybende information:

Henrik Nygaard, rådgivningschef, Dansk Kvæg og medlem af arbejdsgruppen: 87 40 52 55

Torsten Lind Søndergaard, kommunikationskonsulent: 61 38 98 28

Information om Dansk Kvæg

Dansk Kvæg
Dansk Kvæg
Udkærsvej
8200 Århus N

87405000http://www.lr.dk

Følg pressemeddelelser fra Dansk Kvæg

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Kvæg

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye