Ny rapport: Fem afgørende skridt mod en røgfri fremtid
Vi ved det godt. Danmark er ikke klassens duks, når det gælder tobaksforebyggelse - 22 pct. af danskerne ryger. Det er flere end i de andre nordiske lande, og især blandt børn og unge er der stadig alarmerende mange, der begynder at ryge. Hvis ikke udviklingen vender, vil to elever i hver skoleklasse dø af rygning senere i livet.
Men nu viser en ny rapport, hvordan Danmark ved hjælp af fem indsatser kan komme nærmere målet om en røgfri fremtid. Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse, ENSP.
National handleplan for tobak
Rapporten giver fem konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark når målet om en røgfri generation, hvor ingen børn og unge begynder at ryge: 1) En national handleplan for tobaksforebyggelse, 2) højere pris, 3) neutrale tobakspakker og tobak under disken, 4) røgfri miljøer, især hvor børn og unge opholder sig. Og 5) tobaksindustrien skal ikke have mulighed for at påvirke sundhedspolitik.
- Rapporten kan være en løftestang, der baner vejen for en samlet dansk indsats mod rygning. Ingen politikere ønsker, at børn og unge begynder at ryge. Men modsat mange andre lande har vi i Danmark ikke en samlet national strategi for, hvordan vi undgår det, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.
Hun opfordrer politikere til at arbejde sammen med organisationer og eksperter og håber, at beslutningstagere fra hele det politiske spektrum vil se rapporten som en håndsrækning og et oplæg til konstruktiv debat om, hvad vi gør ved de triste statistikker. For der er brug for handling nu, hvis vi skal nå en røgfri fremtid i 2030.
Vi skal lære af andre lande
Udover de fem anbefalinger afdækker rapporten, i hvilket omfang vi i Danmark lever op til WHO’s rammekonvention om tobak. Danmark skrev i 2004 under på konventionen og forpligtede sig dermed til at arbejde med de mest effektive værktøjer for at forebygge rygning.
Underdirektør i TrygFonden, Trine Heidemann, understreger, at der er stor enighed blandt danskerne om, at børn og unge ikke skal ryge. Og problemet er så stort, at vi i Danmark må lære af de metoder og redskaber, der har fået andelen af rygere til at falde i andre lande.
- Hver dag tænder 40 børn og unge deres første cigaret. Vores mål er, at det skal være sværere for børn og unge at begynde at ryge. Og analyser viser, at danskerne, på tværs af politiske skel, bakker op om lovgivning, når det gælder lige netop dét. Så der er god grund til at se meget nøje på de fem anbefalinger, rapporten kommer med, siger hun.
Nøgleord
Kontakter
• Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, mobil 51 33 24 94
• Karen Bøgedal, pressechef i TrygFonden, mobil 30 56 34 32
Information om Kræftens Bekæmpelse
Om rapporten
Rapporten ”Capacity assessment on the implementation of effective tobacco control policies in Denmark” offentliggøres torsdag den 8. februar.
Det sker på konferencen ”How to achieve the tobacco-free vision in Denmark by 2030”, der afholdes i FN-Byen i Københavns Nordhavn. Her bliver hovedresultaterne præsenteret, og internationale oplægsholdere deler deres erfaringer med tobaksforebyggelse. Se her programmet for konferencen.
Bag rapporten står Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens partnerskab Røgfri Fremtid i samarbejde med WHO Europe og det europæiske netværk for tobaksforebyggelse, ENSP.
Rapportens fem anbefalinger
1. En national handleplan for tobaksforebyggelse
2. Højere pris på tobak
3. Neutrale tobakspakker uden grafik og tobak under disken, væk fra butikshylderne
4. Flere røgfri miljøer omkring børn og unge, fx dagpleje, institutioner og skoler
5. Tobaksindustrien skal ikke kunne påvirke sundhedspolitik
Tobak i tal
• 13.600 danskere dør hvert år som følge at rygning
• 22 pct. af danskerne ryger, heraf 15 pct. dagligt
• Hver tredje 15-årig har prøvet at ryge
• Blandt 16-25-årige ryger 22 pct. dagligt eller ugentligt
• To elever i hver skoleklasse vil dø af rygning, hvis andelen af rygere ikke falder
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Lungeforeningen, Statens Institut for Folkesundhed
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
Ejler Ejlersen, Vejle, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:37 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og speciallæge med personlig og faglig erfaring med kræft er valgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum