Sjællændere holder igen med brokken

Del
På Sjælland brokker man sig mindre over kollegerne end i resten af landet, viser en ny undersøgelse fra Krifa. Brok og sladder om kollegaen kan have alvorlige konsekvenser, advarer erhvervspsykolog.

Brok hersker på de danske arbejdspladser. I det meste af landet brokker man sige ofte over kollegerne, men på Sjællænd er der skruet ned for brokkeriet.

Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har lavet for Krifa.  

Her svarer 45 % af sjællænderne, at når de brokker sig, handler det i høj eller nogen grad om kollegerne – mens det for jyderne gælder hele 51 %.

8 ud af 10 danskere oplever brok på jobbet flere gange om ugen, hvilket indikerer en alarmerende brokkultur på de danske arbejdspladser.


Kan føre til mobning
Erhvervspsykolog i Krifa, Rasmus Højbæk, mener, at vi skal tage kollega-brokken alvorligt.

- Brok ændrer ikke noget, hvis man ikke har tænkt sig at handle på det. Hvis du ikke fortæller vedkommende, hvad du er utilfreds med, har han eller hun jo ikke en chance for at ændre sin adfærd, siger han og fortsætter:

- I sidste ende kan det faktisk føre til mobning, hvis der tales i krogene om en kollega. Man får opbygget en vrede, som bliver mudret til, jo mere man brokker sig, og til sidst kan man måske ikke huske, hvad den egentlige årsag til brokkeriet er.

Ifølge erhvervspsykologen er det vigtigt, at man ser indad og tager ansvar for sit eget brok.


Ledelsen har også ansvar
Krifas formand, Søren Fibiger Olesen, mener, at ledelsen også har et ansvar, når det kommer til brok.

- Der skal være en åben kultur på arbejdspladsen, hvor det er tilladt at være kritisk – selvfølgelig på en konstruktiv måde. Ellers er det, at brokken over fx kollegerne foregår i krogene. Det er ledelsen, der har ansvaret for at skabe sådan en kultur.

Om undersøgelsen:
Undersøgelen er foretaget af Wilke på vegne af Krifa.

Data til undersøgelsen er indsamlet i perioden fra 11/12-19/12 2017 og er efterfølgende vejet på køn, alder, region og beskæftigelse for at sikre, at undersøgelsens datagrundlag er nationalt repræsentativt på disse variabler.

Andre hovedpointer fra undersøgelsen:

  • 43% oplever, at brok på arbejdspladsen påvirker deres arbejdslyst og trivsel negativt, og 27% oplever, at brok på arbejdet påvirker dem i deres fritid. Særligt kvinders trivsel påvirkes af brok på arbejdspladsen.
  • 78% oplever ugentligt brok på arbejdspladsen. Dog mener kun 37%, at de selv brokker sig på arbejdet ugentligt.
  • 96 % kvinder tror ikke, de brokker sig mere på arbejdspladsen end den gennemsnitlige dansker. For mænd er tallet 90%.
  • Med 63% er lederen/ledelsen det, vi hovedsagligt oplever, at andres brok handler om, og med 46% er ledelsen også det, vi selv brokker os mest over.
  • Kun 14% prøver at gøre noget aktivt for at stoppe brok, og 2% beder dem, der brokker sig, om at stoppe.
  • 30% mener, at brok skaber sammenhold på arbejdspladsen. 

Nøgleord

Kontakter

Søren Fibiger Olesen, formand, Krifa, tlf.: 7227 7013, mob.: 2544 4008, mail: sfo@krifa.dk
Rasmus Højbæk, erhvervspsykolog, Krifa, tlf.: 7227 7757, mob.: 2628 8994, mail: ras@krifa.dk
Hvis du ønsker at få rapporten tilsendt, kontakt Lisa Lehtinen, Krifa Kommunikation på tlf.: 2544 4238 eller mail: ldle@krifa.dk

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse

Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.

Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse

Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye