Mange medarbejdere rammes af konkurs
Danske virksomheder lukker på stribe. Sterling er det seneste eksempel. Og det rammer rigtig mange medarbejdere. Det mærker man ikke mindst i HK.
- Vi får rigtig mange konkurssager ind. Jeg sidder alene med 36 medlemmer lige nu, der er ramt af konkurs. Og vi får mange flere henvendelser fra medlemmer, der er bekymrede for deres situation. Jeg har aldrig oplevet så stor en usikkerhed før, fortæller Aino Schriver, faglig konsulent i HK Sydjylland.
Billedet er det samme i alle HK’s lokale afdelinger, og det afspejler den udvikling, der har været på landsplan på grund af finanskrisen.
I Lønmodtagernes Garantifond, der skal dække tabt løn, feriepenge og pension for de medarbejdere, der rammes af konkurs, kan kundechef Mogens Højland fortælle, at man bare i september måned fik anmeldelser om, at 202 virksomheder var gået konkurs. De regner med at nå op på 15-1600 konkurser i alt i år. Til sammenligning var der omkring 1000 virksomheder, der gik konkurs sidste år. Konkurserne betyder i tusindvis af medarbejdere, der pludselig står uden job og i mange tilfælde har en del penge til gode.
- Vi regner med henvendelser fra mindst 1000 medarbejdere her med Sterlings konkurs. De mange konkurser kan ikke undgå at påvirke ekspeditionstiden, men vi arbejder på højtryk og kan stadig udbetale det, man som medarbejder har til gode, inden 14 dage, siger Mogens Højland.
Det bedste råd, han kan give medarbejdere, der rammes af konkurs, er at de skal sørge for at holde styr på deres lønsedler og feriebeviser, så man kan få udbetalt det, man har ret til.
- Og så er det vigtigt at man ringer til sin fagforening med det samme, hvis man er medlem af sådan en. For de ved nøjagtig, hvad man skal gøre og kan guide en videre, siger han.
I HK er man da også hele tiden parat til at hjælpe de mange medarbejdere, der ringer ind, fordi deres arbejdsplads er gået konkurs.
- Vi kan yde medlemmerne et lån, der svarer næsten til deres nettoløn, så snart der ligger et dekret. Det vil sige, at skifteretten officielt har erklæret deres arbejdsplads konkurs. Derefter kalder vi dem til et møde, så vi kan støtte dem og tale med dem om deres muligheder, fortæller Aino Schriver.
Skifteretten skal udpege en kurator, der skal gøre konkursboet op, og så kan HK hjælpe medarbejdere med at kommunikere med kurator. Hvis man ikke får nogen løn, hjælper HK med at ophæve ansættelsesforholdet. Hvis virksomheden har brug for arbejdskraft i konkursperioden, skal kurator stille sikkerhed for, at man kan få løn.
I det hele taget kan HK hjælpe i alle forhold omkring at skaffe de penge tilbage, som man har til gode. De kontakter Lønmodtagernes Garantifond og gør samtidig krav på konkursboet, så man er sikret det, man har ret til, hvis Lønmodtagernes Garantifond ikke dækker alt. For eksempel udlæg for kørsel. Men det er desværre sjældent, der er penge i konkursboet til at dække den slags.
- Derfor er vores råd til medlemmerne, at de skal sørge for ikke at lægge ud for deres virksomheder i en økonomisk usikker tid. Hverken for kørsel, morgenbrød, frimærker eller den slags, siger Aino Schriver.
FAKTA
6 gode råd, hvis din arbejdsplads går konkurs
Der er mange ting, man selv skal være opmærksom på, hvis ens arbejdsplads går i betalingsstandsning eller går konkurs.
- Man skal frem for alt lægge mærke til, om man får løn. Hvis ikke, skal man henvende sig til sin fagforening med det samme. Derudover skal man være opmærksom på, at man har ret til at blive informeret og hørt, når ens arbejdsplads er i økonomiske vanskeligheder. Så man skal have valgt en medarbejderrepræsentant, der kan sidde med ved ledelsens møder. Hvis ledelsen ikke vil acceptere det, skal man ringe til fagforeningen, så vi over for arbejdsgiveren kan påpege det, fortæller Jeanette Hahnemann fra HK’s juridiske kompetencecenter.
- Du skal huske ALDRIG at arbejde for et konkursbo, uden at der er sikkerhed for din løn. Det skal du have papir på, siger Jeanette Hahnemann.
Her er de 6 gode råd listet op:
- Kontakt din fagforening, så snart du hører om konkursen
- Få styr på dine lønsedler, feriebeviser og pensionspapirer
- Vær opmærksom på, om du har fået løn, eller hvad du ellers har til gode
- Ring til dit pensionsselskab for at sikre dig, at der er indgået pensionsindbetaling fra din arbejdsgiver – også selv om det står på din lønseddel
- Tal med din tillidsrepræsentant, hvis du har en og sørg for at medarbejderne bliver hørt i processen omkring konkursen
- Husk at du aldrig må arbejde for et konkursbo, uden at der er sikkerhed for din løn, og du skal heller ikke lægge ud for virksomheden på nogen måde
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum