Danmark sætter grøn verdensrekord
For niende gang på ti år sætter danske vindmøller rekord. I 2017 producerede danske land- og havvindmøller, hvad der svarer til 43,4 procent af det samlede danske elforbrug. Det er højere end den hidtidige rekord fra 2015 på 42 procent, og det glæder energi-, forsynings- og klimaministeren.
”Med den her verdensrekord på vindplacerer Danmark et grønt flag på verdenskortet. Vores energisystem er blevet kåret til verdens bedste tre år i træk, og med verdensrekorden for vind cementerer vi hvorfor. Vi kan som intet andet land i verden indpasse store mængder vindkraft og anden grøn energi samtidig med, at vi bevarer fornuftige priser og en høj forsyningssikkerhed, således der altid kommer strøm ud af stikkontakten,” siger Lars Chr. Lilleholt (V).
Flere vindmøller – flere rekorder
I årene fremover kan vi se frem til, at nye rekorder vil blæse ind over Danmark, idet nye havvindmølleparker bliver sat i drift i de kommende år. Det gælder Horns Rev 3 ud for Esbjerg, Kriegers Flak i Østersøen samt de to kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord ud for Ringkøbing og Harboøre. De vil alle øge den danske vindproduktion yderligere.
”Regeringen arbejder for, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 pct. af sit energibehov dækket af vedvarende energi såsom vind og sol. Det er et meget ambitiøst mål, som vil skabe danske arbejdspladser i den grønne sektor,” siger energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Del af europæisk marked
Danmark er en del af et stort europæisk marked for elektricitet, og vi har gode og stærke elforbindelser til vores nabolande. Strøm flyder hele tiden ind og ud af landet, og derfor kan danske producenter sælge vindstrøm, når vi har rigeligt af det herhjemme. Vi kan på samme måde købe fra andre lande, når de har overskud. Det sikrer os nogle af verdens laveste elpriser. På den måde kan vi udnytte, at vind og vejr flytter sig.
På længere sigt vil lagring af vind- og solenergi også spille en stor rolle. Vind og sol kan laves om til brint eller andre grønne gasser og gemmes i energilagre som f.eks. batterier og dermed laves til strøm og sikre elforsyningen på vindstille og overskyede dage.
Fakta:
- Vindandelen er ikke ensbetydende med, hvad der rent faktisk kommer ud af danskernes stikkontakter. Da strøm hele tiden købes og sælges over grænser, ender noget af den danske strøm, og dermed også vindmøllestrøm, i stikkontakter hos nordmænd, svenskere og tyskere, mens vi f.eks. har norsk vandkraft, tysk solkraft og svensk atomkraft i vores stikkontakter. Omvendt importerer vi også vindenergi.
- Danmarks nye verdensrekord er med relativt stor margin ned til lande som Portugal, Irland og Spanien. En opgørelse fra IEA fra 2016 viser, at Portugal med en vindandel på 24 pct. dengang lå nummer to og blev fulgt af Irland og Spanien. Vindandelen for 2017 er endnu ikke tilgængelig for disse lande.
Kontakter
Pressechef Jesper Caruso, jesca@efkm.dk / 4172 9184
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klimahandling: Mindst 34 millioner tons CO2 skal ned i undergrunden20.9.2023 08:27:15 CEST | Pressemeddelelse
Ny bred aftale baner vejen for fangst af mindst 34 millioner tons CO2. Aftalen skaber større sikkerhed for fuld fangst og lagring af CO2 allerede fra 2029 – og fjerner samtidig forhindringer og skaber klarhed om etablering af både rør og transport af CO2 og udvikling af CO2-lagre.
FFL24: Regeringen investerer i Danmarks fortsatte grønne omstilling31.8.2023 13:30:01 CEST | Pressemeddelelse
Der afsættes yderligere godt en milliard kroner til grøn omstilling med regeringens finanslovsforslag. Pengene skal blandt andet hjælpe boligejere af med gasfyret, få vedvarende energi op på land og gøre transporten grønnere.
Klimahandling: Nu skal CO2 hurtigere ned i undergrunden21.8.2023 10:06:24 CEST | Pressemeddelelse
CO2-fangst og lagring er et af flere nødvendige redskaber til at nå klimamålene i Danmark, Europa og resten af verden. I 2030 skal CO2-fangst skaffe reduktioner på mindst 3,2 mio. tons CO2. Derfor fremlægger regeringen nu et nyt udspil, som skal sikre klarhed for branchen, sætte fart på udviklingen af en dansk industri for fangst og lagring af CO2 og stille krav om fuld fangst allerede i 2029.
Presseinvitation: Regeringen præsenterer nyt CCS-udspil18.8.2023 08:02:43 CEST | Presseinvitation
Mandag d. 21. august vil klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard sammen med erhvervsminister Morten Bødskov og transportminister Thomas Danielsen præsentere regeringens nye udspil om CO2-fangst og lagring. Repræsentanter fra branchen vil også deltage. Pressen er velkommen. Det kræver tilmelding til frkve@kefm.dk senest fredag d. 18. kl. 14.00 med navn og telefonnummer. Det er af sikkerhedsmæssige hensyn ikke tilladt at færdes uledsaget på Avedøreværkets område. Ledsaget adgang sker fra hovedporten kl. 09.00 eller kl. 09.30. Det er ikke muligt at få køretilladelse på værkets område. Da værket er i drift, er det vigtigt, at man møder op i flade og lukkede sko og lange bukser. Ved hovedindgangen udleveres påbudt sikkerhedsvest- og hjelm, som skal bæres under hele besøget. Tid: Mandag den 21. august kl. 10 (dørene lukkes kl. 09.30) Sted: Ørsted Avedøreværket, Hammerholmen 50, 2650 Hvidovre Efter pressemødet vil man blive fulgt tilbage til hovedporten enten kl. 10.30, 10.45 eller
Nyt undervisningsforløb skal inspirere de unge med ny viden om energi og klimavenlig adfærd14.8.2023 10:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen lancerer i dag et nyt undervisningsforløb til 7.-9. klasser, der hedder Mærk Energien. Materialet skal give de unge indsigt i, hvordan vi bruger energi i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum