VIA University College

12-tals akademiker har fortrudt: ”Man mente, jeg var for dygtig til at blive lærer”

Del
Sofie Poulsen fik 12-taller i bundter til sin studentereksamen og brugte det til en kandidat i international virksomhedskommunikation. Men hun har fortrudt, og vil nu bruge sine evner som lærer, selv om fordommene står i kø.
Sofie Poulsen. Foto: VIA University College
Sofie Poulsen. Foto: VIA University College

Mange unge står i foråret med det store spørgsmål om, hvad de kunne tænke sig at beskæftige sig med i fremtiden. 29-årig Sofie Poulsen er opvokset i Skanderborg og fik udleveret et eksamensbevis med lutter tocifrede karakterer, da hun blev student med blandt andet tysk på højniveau. De høje karakterer gav adgang til mange muligheder, men gav også et øget pres.

”Jeg havde allerede en tyskunderviser i maven på det tidspunkt. Flere i min omgangskreds af både familie, venner og gymnasielærere sagde, at hvis jeg skulle undervise, skulle det ikke ”bare” være i folkeskolen, men med mine evner som minimum på et gymnasium,” fortæller Sofie Poulsen fra sin nuværende bopæl i Hammel om hendes start på Aarhus Universitet.

Ukritisk spiste hun rådene, søgte ind på universitetet og krydrede efter fem år sit CV med titlen som kandidat i international virksomhedskommunikation.

Logikken der fulgte strømmen
”Mens mine studiekammerater oversatte hjemmesider og skrev nyhedsbreve, havde jeg studiejob som tysklærer på en folkeskole og skrev eksamen om folkeskolereformen. Set i bakspejlet skreg det jo himlen, at jeg brændte for at være lærer. Men man mente jo, at jeg var for dygtig til at blive lærer. Jeg skulle udnytte mine høje karakterer bedre, end ved at undervise børn,” husker Sofie Poulsen tilbage.

Hun peger på sig selv som et eksempel på, at man som ung har tendens til at følge strømmen, særligt når man i virkeligheden er uviden omkring noget. Hun så dengang det logiske i, at det måtte være sværere at blive gymnasielærer, når adgangskravene på universitetet var større end på læreruddannelsen. Men nu mener hun, at det burde være omvendt.

Et halvt år efter Sofie Poulsen dimitterede fra Aarhus Universitet begyndte hun i 2018 på Trainee-meritlæreruddannelsen på VIA University College. Her tilbyder man nemlig kandidater som Sofie Poulsen at skræddersy en læreruddannelse ud fra den enkeltes tidligere uddannelse. Samtidig er man to-tre dage om ugen i arbejde som lærer på en skole, både for at koble uddannelsen på praksis fra dag ét, og tilmed hjælper til at få hverdagen for den voksne studerende til at hænge økonomisk sammen.

”Lærere er hamrende intelligente”
”Med min kandidat fik jeg en masse faglig viden, som naturligvis ikke er spildt arbejde. Men nu lærer jeg også, hvordan den viden kan bruges i praksis. Selvom det kræver et fagligt hoved at blive akademiker, skal man jo være hamrende intelligent for at være lærer. Udover at være faglig dygtig, skal man med empati være stor menneskekender, have overblik, være observerende og have situationsfornemmelse – for hvornår bryder man eksempelvis ind med pædagogik og hvornår skal man lade eleverne lære selvstændigt. Som lærer skal jeg også kunne skabe relationer til både elever, kollegaer og forældre og tilpasse den faglige undervisning til forskellige niveauer i samme klassetrin – og ikke mindst have det sorte bælte i kommunikation, for at det lykkes at gøre alle parter omkring en lærer glade,” siger Sofie Poulsen om de mange fordomme, der nu er gjort til skamme.

”Jeg skulle da have lyttet til min mavefornemmelse og lysten til at blive lærer – men nu er jeg bare taknemmelig for, at VIA University College har en uddannelse, hvor jeg på kort tid gør det muligt at forfølge mine drømme,” siger Sofie Poulsen. Hun er på vippen til selv at blive mor, så efter endt barsel har hun et år tilbage på studiet, hvorefter hun håber at kunne blive på Skovvangsskolen i Hammel som lærer, hvor hun også er tilknyttet i forbindelse med uddannelsen.

Fakta

Trainee-meritlæreruddannelsen er en læreruddannelse for studerende, der enten:

• Har afsluttet en kandidat-, bachelor-eller professionsbacheloruddannelse

• Har en erhvervsrettet uddannelse og har mindst to års erhvervserfaring - suppleret med relevante fag på gymnasialt niveau.

Følgende er ikke et krav for optagelse, men en fordel, hvis du:

• Har erhvervserfaring fra skoler eller andre job med fokus på undervisning

• Har særlige fagprofiler eller faginteresser i forhold til folkeskolens behov

• Har talenter eller kompetencer, der er interessante for folkeskolen

Læreruddannelsen som trainee-merit er bygget op på samme måde som den almindelige meritlæreruddannelse. Man deltager i undervisningen sammen med både merit- og andre lærerstuderende. Uddannelsen er tilrettelagt, så du har hele dage som vikar på en skole og hele dage på læreruddannelsen i Silkeborg. Man er vikar ca. 11-12 arbejdstimer om ugen på den skole, hvor man under uddannelse er tilknyttet som vikar.

Der er ansøgningsfrist til uddannelsen den 1. august. Man kan læse meget mere her: https://www.via.dk/uddannelser/paedagogik-og-laering/laerer/trainee-merit

For yderlig oplysninger: Kontakt kommunikationsmedarbejder ved VIA University College, Lotte Gyldenvang, 87 55 15 20 eller vang@via.dk

Nøgleord

Billeder

Sofie Poulsen. Foto: VIA University College
Sofie Poulsen. Foto: VIA University College
Download
Sofie Poulsen. Foto: VIA University College
Sofie Poulsen. Foto: VIA University College
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
  • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
  • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye