Kunst forløser potentialer hos unge på kanten af samfundet

I bogen, ”Når kunst gør en forskel – unges deltagelse i kunst- og kulturprojekter som alternativ arena for sociale indsatser”, sætter forskere fra Aalborg Universitet fokus på fem af Bikubenfondens kultursociale indsatser, som bruger musik, teater, fotografi og billedkunst i den sociale indsats over for unge på kanten af samfundet. Indsatserne arbejder både med unge fra udsatte familier og mere ressourcestærke unge, der er knækket under presset fra den præstationskultur, som stigende grad dominerer nutidens ungdomsliv.
- Mange af de unge oplever deres deltagelse i indsatserne som et vendepunkt, der skærper deres blik for egne ressourcer og potentialer. De får øje på, hvem de er, hvad de kan, og hvordan de kan gøre en forskel i de sammenhænge, som de indgår i, forklarer Niels Ulrik Sørensen, der er souschef og lektor på Center for Ungdomsforskning.
Sammen med sin kollega, Anne Mette W. Nielsen, har han fulgt indsatserne i et toårigt forskningsprojekt, hvis resultater er samlet i bogen, der er lavet i et partnerskab med Bikubenfonden. Her tager forskerne udgangspunkt i de unges egne fortællinger om deres oplevelser med projekterne Livsbanen, Musikstarter, C:NTACT, Opgang 2 og KBH+. Indsatserne er alle karakteriseret ved, at de inddrager professionelle kunstnere og frivillige i opbygningen af projektet, at de er debatskabende, og at de sætter sociale temaer på agendaen.
- I undersøgelsen går vi helt tæt på de elementer i indsatserne, der gør en positiv forskel for de unge, og vi kan se, at projekterne udgør et bolværk mod tidens hårde individualisering ved at skabe stærke kollektive rammesætninger. De unge bliver inkluderet i fællesskaber, der kan rumme dem, og de daglige rutiner omkring det kunstneriske arbejde hjælper dem med at få struktur og forudsigelighed ind i hverdagen, siger Anne Mette W. Nielsen.
Kultur til et godt ungdomsliv
Forskningsprojektet er en del af Bikubenfondens program ”Kultur til et godt liv”, hvor fonden gennem en årrække har støttet kunst- og kulturindsatser, der aktivt involverer socialt udsatte unge. Målet er, at flere udsatte unge gennem kunst og kultur skal opnå modstandskraft og succesoplevelser, der kan overføres til andre sammenhænge af deres liv.
- Alt for mange unge i Danmark står uden for samfundets fællesskaber og lykkes ikke med at få en uddannelse eller et job. Det har både personlige og samfundsmæssige konsekvenser. Bikubenfonden ønsker at bidrage til at styrke de unges livsmestring, og her har sociale indsatser, der anvender kunsten og kulturen som katalysator for social forandring, en særlig rolle at spille. Vi har med indsatsen ønsket at erstatte et krise- eller mangelsyn i forhold til socialt udsatte unge med en indsats, der understøtter og mobiliserer de unges egne ressourcer og empowerment, siger chef for det sociale område i Bikubenfonden, Sine Egede.
Resultaterne af forskningsprojektet samt den nye bog præsenteres på konferencen ”Unge på kanten af samfundet” den 9. november kl. 9.00-15.30 på Docken, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn.
Kontakter
Niels Ulrik Sørensen på tlf.: 23 84 60 31 eller på e-mail: ns@learning.aau.dk
Anne Mette W. Nielsen på tlf.: 50 56 61 24 eller på e-mail: amwn@learning.aau.dk
Sine Egede på e-mail: se@bikubenfonden.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ekstraordinære studerende fra Aalborg Universitet udgiver videnskabelig artikel allerede på andet semester14.5.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter blot to semestre på Aalborg Universitet kan en gruppe studerende nu kalde sig forfattere til en videnskabelig artikel om elektrospinning.
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum