Ny "Europa-Økonomianalyse" fra Folketingets Administration.

Del
Ny "Europa-Økonomianalyse" fra Folketingets Administration.

Nu er der lavere ledighed i de nye EU-lande end i de "gamle" EU-lande.

"Den økonomiske afmatning har ikke ramt de nye EU-lande. Ledigheden falder stadig hurtigt, og den er nu lavere end i de 15 gamle EU lande. 4-årsdagen for EU-udvidelsen kan fejres med stor succes. Det er gået over al forventning, selvom der også er økonomiske problemer på visse områder" , siger formanden for Folketingets Europaudvalg Svend Auken (S). Og Svend Auken tilføjer; "Den hurtige økonomiske tilpasning i de nye lande har også været til stor gavn for både Danmark og EU-15, så det er vigtigt, at den politiske udvikling fortsætter i EU. Udvidelser hæver som regel befolkningernes levestandard."

Den økonomiske konsulent i Folketinget udgiver i dag sin 10. halvårsrapport om udviklingen i de økonomiske nøgletal for Danmark, de 15 "gamle" EU-lande og de 10 nye EU-lande, som blev optaget i maj 2004. Endvidere er vist nøgletallene for de to nyeste medlemslande Rumænien og Bulgarien, der blev optaget i EU i januar 2007. Rapporten indgår som et led i Europaudvalgets arbejde og beskriver de vigtigste økonomiske udviklingstendenser i EU kortfattet og overskueligt. Rapporten bygger primært på Vismændenes maj-rapport (2008) over udviklingen i dansk økonomi.

Ledigheden i Danmark er nu på kun 1,7 pct. (sæsonkorrigeret), og det er det laveste niveau siden højkonjunkturen i 1965, og formodentlig også i hele vores økonomiske historie. Faldet i ledigheden trodser alle prognoser. Men der er også klare tegn på, at afmatningen er ved at nå Danmark. Stigende olie- og fødevarepriser samt den finansielle krise gør indhug i økonomien. De nye reviderede BNP-tal fra Danmarks Statistik, medfører måske at Vismændenes prognoser for dansk økonomi, må nedjusteres.

For de 15 "gamle" EU-lande er den økonomiske vækst på vej ned, og ledigheden er svagt stigende. Især Irland - og Spanien - er efter lang tids rekordagtig vækst og stigende beskæftigelse, ramt af lavere aktivitet og stigende ledighed i 2008. Også de offentlige finanser er kommet under et vist pres i de to lande.

Svend Auken udtaler endvidere; "Nationalbankens udtalelser for nylig om, at arbejdsløsheden bør være højere i Danmark for at skabe balanceret vækst, bygger på tekniske antagelser fra før EU blev et udbygget og nær-mest globaliseret marked. Det holder heldigvis ikke i dag. Øget arbejdsløshed er ikke et acceptabelt middel til at opnå økonomisk balance."

Rapporten kan rekvireres gratis hos Folketingets EU-Oplysning på tlf.: 33 37 33 37 eller downloades på www.eu-oplysningen.dk

Yderligere information fås ved henvendelse til:

Svend Auken (S) på tlf.: 33 37 40 04 eller chefkonsulent Niels Hoffmeyer på tlf.: 33 37 36 02.

Information om Folketinget

Folketinget
Folketinget
Kommunikationsenheden, Christiansborg
1240 København K

33 37 55 00
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye