
Absurde terroranklager mod Amnestys chefer i Tyrkiet

Hundrede dage efter deres anholdelser i Tyrkiet fører Amnesty International nu an i en global protest med krav om at løslade 11 fremtrædende menneskerettighedsaktivister omgående. Ti af aktivisterne, heriblandt Idil Eser, der er leder af Amnesty International i Tyrkiet, blev arresteret den 5. juli, mens Amnestys bestyrelsesformand, Taner Kilic, blev anholdt en måned tidligere. I denne uge offentliggjorde myndighederne et anklageskrift, der kræver fængselsstraf på op til 15 år for alle 11 menneskerettighedsforkæmpere for støtte til terrorisme, og Amnesty kan løfte sløret for de absurde og ubegrundede anklager.
”For 100 dage siden blev vore kolleger fængslet for at forsvare menneskerettighederne. For hver dag, der går, bliver det tydeligere for enhver, hvor vidtgående en klapjagt Tyrkiet fører efter kupforsøget, og hvor råddent det tyrkiske retssystem er”, siger Amnestys europæiske direktør, John Dalhuisen.
Amnesty kan nu fremlægge centrale dele af anklageskriftet mod de 11 fængslede og konkluderer på den baggrund, at tre måneders efterforskning ikke har frembragt skyggen af beviser, der kan underbygge anklagerens fantasifulde påstande. Det er heller ikke påvist, hvordan det såkaldte Buyukada-møde, som de 11 aktivister deltog i den 5. juli, på nogen måde var hemmeligt eller kan relateres til terrorisme. Tværtimod var mødet, som blandt andet handlede om digital sikkerhed, annonceret på sociale medier, og mange andre organisationer var inviteret med.
”Anklageskriftet er en giftig blanding af insinuationer og usandheder, som ikke tåler at blive kigget efter i sømmene. Det rummer groteske og selvmodsigende påstande, som ikke bør finde vej til et retslokale, hvis dommerne har den mindste selvrespekt”, siger John Dalhuisen.
Aktivisterne beskyldes for at bistå en række ”væbnede terrororganisationer”, som indbyrdes har diametralt modsatte ideologier, og de risikerer at blive straffet med op til 15 års fængsel. Anklageskriftet bygger blandt andet på påstande om, at selv helt normale aktiviteter for menneskerettighedsforkæmpere så som appeller om at stoppe salg af tåregas til Tyrkiet, ansøgninger om fondsmidler eller arbejdet for at få løsladt sultestrejkende tyrkiske lærere, har fundet sted på vegne af terrororganisationer. Tilsvarende er nogle af anklagerne mod Amnestys generalsekretær Idil Eser baseret på gamle Amnesty-dokumenter og udtalelser, som ligger forud for hendes egen ansættelse i organisationen.
”Masseanholdelserne af menneskerettighedsforkæmpere er tydeligvis beregnet på at sende et signal om, at kritik af styret ikke vil blive tolereret. Men det mod, som Idil Eser og hendes kollegaer udviser, og den støtte og opbakning, de har fået fra hele verden, har sendt et endnu klarere budskab tilbage: De kritiske stemmer kan ikke bringes til tavshed”, siger John Dalhuisen.
Anklageskriftet viser også, at det var en oversætter, som aktivisterne havde hyret gennem et bureau til mødet den 5. juli, der kontaktede politiet, som derefter afbrød mødet og arresterede deltagerne. Ifølge oversætterens anmeldelse havde aktivisterne drøftet, hvordan man krypterer beskeder og lagrer informationer sikkert på mobiltelefoner.
”Havde deltagerne haft til hensigt at diskutere terrorrelaterede aktiviteter, ville de formentlig have hyret en oversætter, som de kendte og stolede på, og ikke en fra et tilfældigt oversætterkontor”, siger John Dalhuisen.
Et centralt bevis for politiet er et håndtegnet kort, som blev fundet i mødelokalet. Kortet var en del af en øvelse, hvor aktivisterne skulle tegne det, de frygtede mest. Özlem Dalkiran fra organisationen Citizens’ Assembly havde tegnet et kort over de kurdiske områder, der bliver angrebet af militæret, samt mennesker på flugt fra Syrien.
”De tyrkiske myndigheder skal omgående og betingelsesløst løslade de fængslede aktivister og stopper den brutale klapjagt, der er i fuld gang med at rive det tyrkiske samfund i stykker”, siger John Dalhuisen.
I de kommende dage vil Amnesty-aktivister i 25 lande holde mere end 200 fester og events for at fejre Idil Esers 54 års fødselsdag, som hun tilbringer bag tremmer i den mest sikre afdeling af det mest sikre fængsel i Europas største fængselskompleks, Siviliri-fængslet i Istanbul. I København sker det med en enorm lysprojektion på Amnestys husfacade på Gammeltorv 8 under kulturnatten fredag den 13. oktober klokken 18-21. Amnesty håber, at så mange som muligt vil deltage og via sociale medier sende fødselsdagshilsner i solidaritet med de fængslede menneskerettighedsforkæmpere.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt venligst pressechef Ole Hoff-Lund, telefon 26 83 81 84.
Billeder



Information om Amnesty International Danmark
Følg pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark
Ny meningsmåling: Danskerne bakker op om menneskerettighederne7.12.2018 00:01:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danskerne mener stadig, at menneskerettighederne er vigtige og relevante for os i dag. Det viser ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty International i anledning af 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder.
8.500 danske skoleelever skriver for liv i verdens største kampagne for menneskerettigheder28.11.2018 16:14:31 CET | Pressemeddelelse
Knap 400 skoleklasser over hele Danmark har i denne og næste måned travlt med at forsvare menneskerettighederne rundt omkring i verden. Som deltagere i verdens største menneskerettighedsbegivenhed, Amnestys Skriv For Liv-kampagne, sender de breve og hilsner til aktivister, rettighedsforkæmpere og myndigheder i så forskellige lande som Brasilien, Iran, Kenya, Marokko og Venezuela.
Kennedy kommer til Danmark11.4.2018 14:40:32 CEST | Pressemeddelelse
Historisk besøg i Danmark, når Robert F. Kennedys datter, Kerry Kennedy, for første gang besøger landet i næste uge. Besøget er arrangeret af Amnesty International og Kongressen.
Amnesty: Retssikkerheden er taberen i Tibet-sagen13.3.2018 14:14:33 CET | Pressemeddelelse
Retssikkerheden står tilbage som den store taber i Tibet-sagen. Det fastslår Amnesty efter DR’s afsløring af, at topledelsen i Københavns Politi har fået slettet deres mailkonti. Dermed blev Tibet-kommissionen forhindret i at løse sin opgave.
Amnesty: Det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed22.2.2018 13:45:07 CET | Pressemeddelelse
Fremtrædende statsledere promoverer et verdensbillede præget af had og frygt, som skaber fordomme og polarisering. Men det inspirerer samtidig endnu flere til at kæmpe for en mere fri og tryg fremtid. Sådan lyder det i Amnesty Internationals årsrapport, der peger på, at det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed.