Børn med kræft kan få brug for hjælp i skolen
Forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at kræftoverleverne risikerer at få lavere karakterer til deres 9. klasses eksamen. Forskningen bygger på data fra knap 800.000 danske børn – heraf 1320, der har haft kræft.
Forskerne håber, at den nye viden kan bruges til gavn for børnene, siger chefstatistiker Klaus Kaae Andersen fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der har ledet forskningen:
– Man ved, at karaktererne i folkeskolen har betydning for børns senere uddannelsesniveau. Sandsynligheden for at børn får en uddannelse stiger, jo bedre de klarer sig allerede i folkeskolen. En god uddannelse er med til at give børnekræftoverleverne et godt liv, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på at tilbyde de tidligere kræftpatienter den støtte og hjælp, de har behov for, for at klare skolegangen godt, siger Klaus Kaae Andersen.
Ikke alle kræftsygdomme har samme effekt
Forskningen viser, at det især er børn, der har haft kræft af typen lymfom, neuroblastom, leukæmi og hjernetumorer, der får lavere karakterer end deres jævnaldrende. Derimod er der en lang række andre kræftformer, eksempelvis knoglekræft, hvor forskerne ikke kan se en forskel på karaktererne.
Forskerne ved ikke med sikkerhed, hvad årsagen til de lavere karakterer er. For hjernetumorer mener de, at en forklaring at være, at behandlingen påvirker hjernens udvikling. Både operationer, medicin og eftervirkninger som nedsat hørelse og syn, kan gøre skolegangen vanskeligere:
– Jo tidligere børnene blev syge, jo mere er deres karaktergennemsnit påvirket. Hvis de bliver syge i vuggestuealderen – svarende til der hvor hjernen er meget umoden – har det større effekt, end hvis det sker i skolealderen, hvor flere dele af hjernen er færdigudviklet, siger Klaus Kaae Andersen.
For børn med leukæmi hælder forskerne til den forklaring, at de lavere karakterer skyldes, at børnene er meget væk fra skolen. Behandlingen af leukæmi hos børn strækker sig over flere år og betyder, at børnene forsømmer skolen i lange perioder – noget som kan være medvirkende til lavere karakterer i den afsluttende eksamen.
Resultaterne er offentliggjort her: Andersen KK. Et al.: Ninth grade school performance in Danish childhood cancer survivors. British Journal of Cancer (2017), 1-7
Kontakter
Klaus Kaae Andersen, chefstatistiker ved Kræftens Bekæmpelse, tlf: 3525 7655, e-mail: klaus@cancer.dk
Mette Vinter Weber, kommunikationsrådgiver ved Kræftens Bekæmpelse, tlf. 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse jubler over nyt forslag: Aldersgrænse for solarier kan redde liv11.5.2025 08:09:56 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om en aldersgrænse for solariebrug får ros.
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum