
Organisationer: Gode takter i ny vejledning for transkønnede
Efter længere tids kritik er Sundhedsstyrelsen nu klar med en ny vejledning, der skal sikre, at danske transkønnede får bedre adgang til behandling i sundhedssystemet uden at blive diskrimineret og stigmatiseret. Ifølge Helle Jacobsen, programleder for køn hos Amnesty, er der klare forbedringer i den nye vejledning, men den er stadig ikke på niveau med reglerne fra før stramningerne i 2014, hvor gynækologer kunne ordinere hormoner.
”Den største positive ændring er, at alle voksne transpersoner ikke længere tvinges igennem en psykiatrisk udredning for at få behandling. Det er også positivt, at der åbnes op for, at privathospitaler og privatklinikker igen kan foretage hormonbehandling og nogle former for kirurgi”, siger hun.
Helle Jacobsen hæfter sig også ved en anden markant ændring: At Sundhedsstyrelsen har flyttet grænsen for, hvornår transkønnede børn og unge kan påbegynde såkaldt stophormonbehandling. Tidligere skulle man være 12 år. Fremover er der ingen aldersgrænse. Dog er det problematisk, at børn skal igennem dobbelt psykiatrisk udredning både på Sexologisk Klinik og i børne- og ungdomspsykiatrien, mener Amnesty, Transpolitisk Forum og Copenhagen Pride.
Ro Robotham, der er talsperson for Transpolitisk Forum, glæder sig over, at der efter flere års kamp for transkønnedes rettigheder i sundhedssystemet endelig sker noget. Ikke mindst at det er slut med tvungne psykiatriske udredninger for alle for at få tilbudt behandling. Til gengæld vækker det bekymring, at der stadig ikke er sat en øvre grænse for, hvor lang tid transkønnede må vente på operationer.
“I de nye retningslinjer står der, at kønskorrigerende kirurgi skal ske inden for ’rimelige’ tidsfrister. Men vi snakker om mennesker, som på grund af deres situation ofte har det rigtig dårlig psykisk. Og vi ved jo, at der er mange transpersoner, der er svært psykisk belastede, fordi det er så svært at stå i en venteposition, hvor man har det så dårligt med sin krop”, siger Ro Robotham, der selv er psykolog.
Danmark blev 1. januar 2017 det første land i verden, der fjernede transkønnethed som en psykiatrisk diagnose. Det bør ifølge Amnesty, Transpolitisk Forum og Copenhagen Pride føre til et paradigmeskift, som en gang for alle gør op med psykiatriske udredninger og umyndiggørende tilgang til transkønnede, med mindre der er en specifik mistanke om psykotiske tilstande.
Derfor vækker det heller ikke begejstring hos organisationerne, at både offentlige hospitaler og privatklinikker ifølge den nye vejledning skal have tværfaglige teams, hvor der indgår en psykiater – og at der stadig kun er to offentlige tilbud i Danmark på voksenområdet.
”Det er rigtigt fint, at privatklinikkerne igen må behandle transkønnede. Det kan gøre det meget nemmere for alle dem, der bor langt fra København. Men i praksis kan det blive svært for gynækologer og privatklinikker at komme ind på området, og det er problematisk, at der kun er et enkelt offentlig tilbud for udredning og behandling af unge. Mange skal rejse gennem hele Danmark gentagne gange i løbet af deres udredning, hvilket har konsekvenser for deres uddannelse eller arbejde”, siger Helle Jacobsen.
Hos Copenhagen Pride bliver den nye vejledning også mødt med blandede følelser:
”Vi er glade for de fremskridt, der er gjort i den nye behandlingsvejledning, og at det er lykkedes at få lagt det politiske pres på Sundhedsstyrelsen, som har medført meget nødvendige ændringer. Nu ser vi frem til at følge praksis, og vi vil sammen med de stærke transorganisationer, som har udvirket dette resultat, følge meget aktivt med i, om det også de facto medfører forandringer i transpersoners sundhedstilbud”, siger forperson Lars Henriksen.
Nøgleord
Kontakter
Helle Jacobsen, programleder for køn hos Amnesty: 24 46 38 29
Ro Julia Robotham, Transpolitisk Forum: 29 93 98 82
Information om Amnesty International Danmark
Følg pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Amnesty International Danmark
Ny meningsmåling: Danskerne bakker op om menneskerettighederne7.12.2018 00:01:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danskerne mener stadig, at menneskerettighederne er vigtige og relevante for os i dag. Det viser ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Amnesty International i anledning af 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder.
8.500 danske skoleelever skriver for liv i verdens største kampagne for menneskerettigheder28.11.2018 16:14:31 CET | Pressemeddelelse
Knap 400 skoleklasser over hele Danmark har i denne og næste måned travlt med at forsvare menneskerettighederne rundt omkring i verden. Som deltagere i verdens største menneskerettighedsbegivenhed, Amnestys Skriv For Liv-kampagne, sender de breve og hilsner til aktivister, rettighedsforkæmpere og myndigheder i så forskellige lande som Brasilien, Iran, Kenya, Marokko og Venezuela.
Kennedy kommer til Danmark11.4.2018 14:40:32 CEST | Pressemeddelelse
Historisk besøg i Danmark, når Robert F. Kennedys datter, Kerry Kennedy, for første gang besøger landet i næste uge. Besøget er arrangeret af Amnesty International og Kongressen.
Amnesty: Retssikkerheden er taberen i Tibet-sagen13.3.2018 14:14:33 CET | Pressemeddelelse
Retssikkerheden står tilbage som den store taber i Tibet-sagen. Det fastslår Amnesty efter DR’s afsløring af, at topledelsen i Københavns Politi har fået slettet deres mailkonti. Dermed blev Tibet-kommissionen forhindret i at løse sin opgave.
Amnesty: Det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed22.2.2018 13:45:07 CET | Pressemeddelelse
Fremtrædende statsledere promoverer et verdensbillede præget af had og frygt, som skaber fordomme og polarisering. Men det inspirerer samtidig endnu flere til at kæmpe for en mere fri og tryg fremtid. Sådan lyder det i Amnesty Internationals årsrapport, der peger på, at det store slag i 2018 bliver kampen for ytringsfrihed.