Digitaliseringen æder jobs: Uddannelsespulje skal være et krav i danske virksomheder

Del
”Vi er en frontrunner, når det gælder digitalisering.” Sådan siger Lars Løkke Rasmussen op til dagens EU-topmøde. Men Danmarks frontrunner-position gør også, at hvert tredje danske job er i fare for at blive automatiseret – det skal vi handle på, mener fagforeningsformand Søren Fibiger Olesen.

876.000. Ifølge tænketanken Cevea er det antallet af stillinger, der er i højrisiko for at blive automatiseret - og det betyder altså en stor mængde mennesker, der pludseligt står uden job. Det er en udfordring, som vi er nødt til at se i øjnene, mener Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa.

- Selvom digitalisering bringer masser af nye muligheder med sig, må vi ikke være blinde for de udfordringer, vi kommer til at stå over for fremover. Og her er særligt nogle brancher ramt på, at deres jobs bliver automatiseret. Det er vi nødt til at handle på – allerede nu, siger han.

Uddannelse smider robotter af banen
Ifølge Krifa-formanden er opkvalificering af medarbejdere en del af løsningen.

- Vi taler meget om uddannelse af unge og ledige. Men vi mangler fokus på alle dem, der allerede har et job – men som har brug for mere uddannelse for at kunne følge med digitaliseringen, siger han og henviser til undersøgelser, der viser, at over halvdelen af ansatte på danske virksomheder ikke modtog nogen form for efteruddannelse i 2016. Samtidig viser en undersøgelse, som Krifa lavede i starten af året, at op mod hver 5. dansker ikke føler noget behov for at sikre sine kompetencer i fremtiden.

- Det er meget skræmmende tal, når alt tyder på, at uddannelse og efteruddannelse er afgørende, hvis man vil bevare tilknytningen på fremtidens arbejdsmarked.

Krav til virksomheder

Men hvordan skal vi sikre mere uddannelse og opkvalificering af folk i arbejde? Ifølge Søren Fibiger Olesen skal der fremsættes et krav om uddannelsespulje i alle danske virksomheder. 

- Vi foreslår, at det bliver et krav til virksomhederne at afsætte 1 % af lønsummen til efteruddannelse af medarbejderne. Virksomhederne bestemmer selv, hvilke uddannelsesmæssige aktiviteter som puljens midler, skal gå til. Hvis midlerne ikke anvendes, indbetales de til en statslig fond, forklarer han og tilføjer:

- Vi har som mennesker brug for at føle os tilstrækkelige og kompetente på jobbet. Derfor er det nødvendigt med fuld fokus på relevante kurser og efteruddannelse for hele tiden at sikre den gode arbejdslyst. 

Nøgleord

Kontakter

Søren Fibiger Olesen, formand for Krifa, Tlf.: 2544 4008

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Regeringen vil ikke digitalisere og sender milliardregning til a-kassemedlemmerne20.3.2025 14:40:49 CET | Pressemeddelelse

Digitale samtaler er lige så effektive som fysiske, når det gælder om at få dagpengemodtagerne tilbage på arbejdsmarkedet. Alligevel fastholder regeringen i sit udspil til de igangværende forhandlinger om fremtidens beskæftigelsessystem, at dagpengemodtagernes første samtale med a-kassen skal gennemføres som et gammeldags fysisk møde. Det politiske krav om fysiske møder med alle ledige dagpengemodtagere tvinger a-kasserne til at opretholde et fintmasket net af filialer, hvilket koster op mod 400 millioner kroner årligt i mistede produktivitetsgevinster, viser ny Krifa-analyse.

Krifa: Obligatoriske samtaler giver underskud – ny reform må sikre individuelt kontaktforløb og metodefrihed til a-kasserne18.2.2025 06:07:00 CET | Pressemeddelelse

Fundamentet i den danske beskæftigelsesindsats har været samtaler. Under mantraet ”samtaler virker” har jobcentre og a-kasser i årtier holdt millioner af obligatoriske samtaler med ledige. Men hovedparten af samtalerne har været en decideret underskudsforretning for samfundet, viser ny Krifa-analyse, baseret på tal fra Beskæftigelsesministeriet gældende for alle a-kasser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye