Løntabu lægger låg på lønsnak: Tal åbent om din løn
Egentlig er der tale om et kæmpe paradoks beskrevet med to tal sort på hvidt. Helt nye tal fra en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Epinion blandt mere end 1.200 medlemmer af HK/Privat viser nemlig, at 67 procent af de adspurgte går ind for åbenhed i forhold til at tale om løn på deres arbejdsplads. Men samtidig svarer 73 procent, at de ikke taler med kollegerne om, hvad de får i løn.
Med andre ord vil et stort flertal faktisk gerne tale om løn med kollegerne, men gør det ikke. Det er et stort problem, for det gavner kun arbejdsgiversiden, at medarbejderne ikke taler åbent om deres løn, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.
- Kom i gang og tal med kollegerne om jeres lønninger. Hemmelighedskræmmeriet er kun til fordel for den leder, du skal forhandle din løn med. Samtidig afliver I alle myter og hvisken i krogene, når der er åbenhed om lønnen, siger han.
- At få tallene frem i lyset er den nemmeste og mest effektive metode til at sikre lige løn for lige arbejde. Når I ved, hvad I hver især tjener, er det sværere for arbejdsgiverne at presse lønniveauet ned., siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.
Viden om lønniveauet virker
Tal fra den nye undersøgelse viser da også, at omtrent 80 procent mener, at viden om, hvad deres kolleger tjener, er et godt redskab, når de selv skal forhandle løn. Af samme årsag laver HK/Privat en omfattende lønstatistik hvert år. Senest bidrog cirka halvdelen af medlemmerne med deres lønoplysninger til lønstatistikken. I løbet af efteråret skal der laves en ny statistik.
Men undersøgelsen viser også, at der skal arbejdes med mentale barrierer på begge sider af forhandlingsbordet. 32 procent af de, der ikke taler med kollegerne om, hvad de hver især får i løn, angiver ”det bliver anset som upassende blandt medarbejderne i virksomheden”, som grund. 34 procent svarer, at ”det bliver anset som upassende af ledelsen i virksomheden”. Og hver tiende mener, at det er direkte pinligt at tale om løn.
- Det viser, at der er en ærgerlig tendens til, at det er forkert at tale om løn. Den kultur skal der gøres op med. Som fagforening kan vi blandt andet hjælpe med lønstatistik, men det seje træk skal tages af kollegerne på de enkelte arbejdspladser. Og vi støtter op med alt, hvad vi kan fra HK/Privats side, siger Simon Tøgern.
Kontakter
For yderligere kommentarer kontakt Simon Tøgern, formand for HK/Privat, på tlf. 5090 9642.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
Aftalematematik må ikke få konsekvenser for handelsskoleelever i ny aftale om institutionslov11.6.2025 15:07:37 CEST | Pressemeddelelse
En ny aftale om institutionslov sikrer, at der fremover vil være uddannelsesmuligheder for både unge og voksne i hele landet med en jævn geografisk fordeling. Derudover lægger aftalen op til øget samarbejde mellem skolerne. Men der skal holdes et skarpt blik på aftalematematikken.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum