HK-DOM
Kommunen må ikke nægte at efterregulere barselsdagpengene, hvis forældrene ombestemmer sig og ændrer barselsperiodens længde. Det har HK netop fået Højesterets ord for.
Forældre på barsel kan fint ombestemme sig, når det gælder længden af barselsorloven, uden at det går ud over dagpengene. Højesteret slog mandag fast, at en kommune ikke kan nægte at efterregulere barselsdagpengene, hvis forældrene ombestemmer sig mht. barselsorlovens længde.
Højesteret forklarer, at man har ret til en dagpengeudbetaling svarende til det beløb, der vil kunne udbetales i 32 uger. Så derfor kan kommunen ikke nægte at udbetale det dagpengebeløb, man har ret til, selv om man undervejs har ændret mening om længden af barselsorloven. Det varsel, man giver om længden af ens barselsorlov, er nemlig kun bindende i forhold til arbejdsgiveren - ikke i forhold til kommunen.
- Dommen fra Højesteret er meget tilfredsstillende. Vi har hele tiden ment, at barselsorloven skal være så fleksibel som muligt for vores medlemmer. Med dommen bliver orloven lige et nøk mere fleksibel. Praksis har fra starten været meget restriktiv - det har et par højesteretsdomme så blødt op på. Man kan spørge sig selv, hvorfor i alverden myndighederne altid skal slæbes i retten for at vi kan få en administration af lovgivningen, som ligger op af den oprindelige hensigt med den, siger HK's næstformand Mette Kindberg.
I den konkrete sag, som HK førte for et kvindeligt medlem, valgte kvinden i første omgang at forlænge de 32 ugers barselsorlov til 46 uger. Så snart hun havde meddelt dette til kommunen, kom hun på nedsatte dagpenge, så dagpengene kunne vare de 46 uger ud. Imidlertid ombestemte hun sig, så hun nøjedes med at have barsel i de 32 uger, hvor hun normalt ville få fulde barselsdagpenge. Samtidig ville hun så gerne have efterreguleret dagpengene for de uger, hun allerede havde været på nedsatte dagpenge.
Men kommunen afslog at efterregulere dagpengene med begrundelsen, at man ikke havde resurserne til at omberegne barselsdagpengene. Og at kvinden ikke havde ret til at ændre sin beslutning over for kommunen.
Kvinden gik til HK, som mente, at kommunens afgørelse var i strid med reglerne, og bragte derfor kvindens sag for Vestre Landsret. Landsretten gav kvinden delvist medhold i, at hun havde ret til at skifte mening og blive tildelt fulde dagpenge, men ikke med tilbagevirkende kraft. HK var iukke tilfreds med afgørelsen og ankede sagen til Højesteret. Og her fik kvinden altså fuldt medhold.
Mette Stengade fra HK's juridiske afdeling betegner sagen som "meget principiel".
- Dommen tilsidesætter både Ankestyrelsens praksis og Beskæftigelsesministeriet vejledning på området. Afgørelsen indebærer, at man har et retskrav på fulde barselsdagpenge i op til 32 uger og dermed generelt har mulighed for at skifte mening overfor kommunen, så kommunen er forpligtet til at forhøje dagpengene fra det tidspunkt, kvinden meddeler, at hun vil ændre i barslens længde. Og kommunen har også pligt til at efterregulere for de uger, der allerede er brugt på nedsatte dagpenge, siger Mette Stengade fra HK's juridiske afdeling.
Yderligere information: Mette Stengade, HK's juridiske afdeling på telefon 2262 7020
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum