VIAs bestyrelse har sagt ja til ny campus i Horsens

Bestyrelsen for VIA University College har på et ekstraordinært bestyrelsesmøde den 22. juni 2017 truffet beslutning om, at VIA gerne vil opføre en ny uddannelsescampus i Horsens midtby.
Den nye Campus Horsens vil med sin centrale beliggenhed på den tidligere slagterigrund ved banegården og busstationen i Horsens være mere attraktiv for de studerende end VIAs nuværende placering på Chr. M. Østergaards Vej uden for Horsens midtby.
Flytningen betyder, at transporttiden mellem den nye Campus Horsens og VIA i Aarhus C bliver reduceret til en halv time. Der bliver dermed skabt mulighed for synergi mellem de to uddannelseshuse. Den centrale beliggenhed gør det i det hele taget lettere at tiltrække studerende fra et større opland.
Topmoderne og fremtidssikrede faciliteter
”Ud over en bedre beliggenhed bliver en væsentlig styrke ved nybyggeriet, at VIA får topmoderne og fremtidsrettede rammer, der er direkte målrettet VIAs uddannelser og behov for fagmiljøer i høj kvalitet. Desuden er nybyggeriet så rationelt indrettet, at hver kvadratmeter bliver udnyttet effektivt,” påpeger Jørgen Nørby, der er næstformand for VIAs bestyrelse.
Han fremhæver det tillige som en fordel, at VIA på den nye campusgrund bliver del af et stort, samlet uddannelsesmiljø med flere uddannelsesinstitutioner. Blandt andet kommer SOSU-skolen også til at ’bo’ på den i alt 31.000 kvadratmeter store campusgrund i Horsens midtby.
Den nye Campus Horsens er designet af det kendte arkitektfirma C.F. Møller, der har vundet en arkitektkonkurrence. Bygherren bliver det horsensianske entreprenørfirma CASA, som VIA over det seneste års tid har forhandlet aftaler vedrørende den nye Campus Horsens på plads med.
27.000 kvadratmeter i tre forbundne bygninger
VIAs nye Campus Horsens til 27 forskellige uddannelser bliver på godt 27.000 kvadratmeter og udformes som tre forbundne bygninger i henholdsvis fire, fem og seks etager. Dertil kommer et 16 etagers innovationshus på 5.000 kvadratmeter, som VIA skal drive i samarbejde med den horsensianske udviklingsvirksomhed Insero, der understøtter blandt andet iværksættere.
Frem til 2025 har VIA option på at kunne udvide sin nye campus med op til 8.000 kvadratmeter. Det bliver aktuelt, hvis antallet af studerende på VIAs uddannelser i Horsens stiger efter flytningen. I dag har VIA 4.000 studerende i Horsens.
Prisen for det nøglefærdige byggeri, som VIA bliver ejer af, er 529 millioner kroner. Totalt bliver økonomien neutral for VIA – altså uden øgede udgifter til husleje og drift i forhold til i dag på Chr. M Østergaards Vej. Den nuværende lokalitet har VIA aftale om at sælge til CASA.
Flytning er betinget af ja fra Insero
VIAs professionshøjskoledirektør, Asbjørn Christensen, understreger, at VIAs bestyrelse kun har sagt ja til opførelsen af den nye Campus Horsens på betingelse af, at Insero også flytter til den nye Campus Horsens. Alt tyder dog på, at Insero er meget tæt på at lande en økonomisk aftale med CASA og dermed flytter med fra Chr. M. Østergaards Vej til den nye Campus Horsens.
Der mangler desuden nogle detaljer i samarbejdsaftalen mellem Insero og VIA om den fremtidige drift af udviklingsparken VitusBering Innovation Park, men disse sidste brikker forventes at falde på plads i løbet af næste uge.
”Der har lige fra start været tre hovedforudsætninger for, at VIA vil etablere ny campus i Horsens. Dels skulle økonomien være neutral for VIA. Dels skulle byggeriet være indrettet direkte til VIAs uddannelsesbehov og i god kvalitet. Den tredje hovedforudsætning har i hele forløbet været, at VitusBering Innovation Park (VBI Park), som VIA og Insero ejer i fællesskab, flytter med VIA fra Chr. M. Østergaard Vej til den nye Campus Horsens,” fastslår Asbjørn Christensen.
Folketingets finansudvalg skal godkende før første spadestik.
Når VIA er meget optaget af, at Insero samt de 40 iværksættere og øvrige vækstorienterede virksomheder, der udgør VitusBering Innovation Park, flytter med til campusgrunden, er det fordi, der i mange år har været et vigtigt og givende samspil mellem parterne.
”VBI Park er et udviklingsmiljø, hvor innovation, forretning og uddannelse mødes, og dét succesrige koncept ønsker vi i høj grad at videreføre. Som professionshøjskole har vi stort fokus på, at vores studerende bliver uddannet til praksis og løbende under uddannelsen samarbejder med ’rigtige’ virksomheder – eksempelvis når der laves projekter og eksamensopgaver, og når de studerende er i praktik. Derfor er det meget værdifuldt, at VIAs uddannelser i Horsens ligger dør om dør med Insero og de øvrige virksomheder i VBI Park,” forklarer Asbjørn Christensen.
Før første spadestik kan blive taget til den nye Campus Horsens, skal byggeriet godkendes af såvel Uddannelses- og Forskningsministeriet som Folketingets finansudvalg.
Yderligere oplysninger fås hos:
Professionshøjskoledirektør Asbjørn Christensen, VIA University College. Mobil: 87 55 10 11. E-mail: ac@via.dk
Næstformand for VIAs bestyrelse, Jørgen Nørby. Mobil: 29 45 52 61. E-mail: xtjono@via.dk
Fakta om Campus Horsens
Campus Horsens har i dag 4.000 studerende og 350 medarbejdere. Herunder er en oversigt over de uddannelser, VIA i dag har i Horsens.
15 uddannelser på dansk på Campus Horsens:
Adgangskursus til ingeniøruddannelserne
Byggetekniker
Bygningsingeniør
Bygningskonstruktør
Forsyningsingeniør
Forsyningsingeniør (NET)
Kort- & landmålingstekniker
Markedsføringsøkonom
Maskiningeniør
Maskiningeniør (NET)
Produktionsteknolog
Produktudvikling og Teknisk integration
Pædagog
Pædagogisk Assistent
Sygeplejerske
12 uddannelser på engelsk på Campus Horsens:
Architectural Technology & Construction Management
Civil Engineering
Construction Technology
European Construction Engineering (master)
Global Business Engineering
ICT Engineering
International Sales & Marketing Management
Marketing Management
Mechanical Engineering
Supply Engineering
Supply Engineering (Online)
Value Chain Management
Øvrige aktiviteter på Campus Horsens:
efter- og videreuddannelser
Nøgleord
Billeder
Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
National pris til VIA-vejleder fra Viborg3.2.2025 08:34:54 CET | Pressemeddelelse
Hun har bidraget til stærkere studiestart og bedre studiemiljø for de studerende på The Animation Workshop i Viborg – og for den indsats får Sofie Krogh Appel den nationale pris, Vejlederprisen 2025.
I tvivl om uddannelse? Kom på besøg hos VIA i Aarhus til u-days30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan er hverdagen på studiet? Hvordan foregår praktikken? Hvad er en professionsbachelor egentlig? Dét og mange andre spørgsmål kan uddannelsessøgende få svar på til åbent hus på VIAs adresser i Aarhus 20.-22. februar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum