Sådan steges påskelammet perfekt
Et godt forarbejde samt et stegetermometer er midlerne til en mør og saftig lammesteg. Til gengæld er det en myte, at kødet skal hvile efter stegning.
- Undersøgelser har vist, at mørhed og saftighed ikke ændres, selv om stegen hviler, efter den har været i ovnen. Dog vil kødfarven se mere ensartet ud på grund af den varmeudligning, der sker under hviletiden. Svindet er tillige ens målt, fra kødet tages ud af ovnen, til det serveres - uafhængigt af hviletid. Det er derfor ingen ulykke, at skære i kødet lige når det er kommet ud af ovnen, siger laboratorieleder Camilla Bejerholm, Teknologisk Institut.
Hun råder generelt til, at man bruger stegetermometer for at opnå den perfekte stegning:
- Ovne er forskellige, så stegetiden afhænger af ovnens evne til at holde den indstillede temperatur. Et stegetermometer i kødet giver præcis forudsigelse af, hvor meget kødet er stegt, siger Camilla Bejerholm.
Følgende gradintervaller giver et fingerpeg om, hvornår kødet er færdigt:
- Rosastegt: 62-65 grader
- Graduering af rosa: 65-68 grader
- Gennemstegt: 70-72 grader
Husk at måle flere steder i kødet. I centrum er temperaturen lavest.
Vær opmærksom på, at når kødet tages ud af ovnen, så stiger temperaturen i kødet afhængigt af ovntemperaturen. Ved 100 grader stiger den næsten ikke, men ved 180-200 grader stiger temperaturen i kødet med ca. 5 grader. Hvis man ikke tager det med i beregningerne, så kan kødet blive stegt mere end ønsket.
Gode råd til tilberedning:
Lammekølle:
Hvis lammekøllen er frossen, så tø den op i køleskabet et døgn før. Langsom optøning giver mindst svind.
Beregn pr. person 250-300 g. kølle med ben og 150-200 g. kølle uden ben.
Lammekøllen krydres med salt, peber og evt. krydderurter som timian, rosmarin og merian.
Kødet tilberedes i ovn, og det anbefales at anvende langtidsstegning. Jo længere tid ved lav ovntemperatur - jo mindre stegesvind og jo mere mørt og saftigt bliver kødet.
Ca. stegetider: Lammekøller på 1-1½ kg. steges i ca. 2½ til 3 timer ved 100 grader. Er tiden knap, og det skal hurtigt, så er stegetiden ved 180-200 grader ca. 1½ time
Lammefilet:
Beregn 150 - 200 g. pr. person.
Lammefilet er et magert og mørt stykke kød, som derfor skal behandles nænsomt.
Kødet kan evt. forsaltes ca. ½ time før tilberedning. Det bidrager til en god smag og saftighed.
Forbrun evt. kødet på pande med lidt fedtstof. Det giver stegeskorpe samt bidrager til god smag.
Lammefileten lægges på rist over bradepanden eller i bradepanden.
Afhængig af tid til rådighed kan kødet tilberedes i henholdsvis ca. 30 og ca. 60 min. ved enten 170 til 180 grader eller 100 til 125 grader.
Yderligere oplysninger
Laboratorieleder Camilla Bejerholm, Danish Meat Research Institute, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2559 mail: cb@teknologisk.dk .
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum