Over 100 unge skal have hænderne i grøn beton
Fremtidens cement og beton skal være endnu mere bæredygtig for at mindske byggeriets udledning af CO2 . Det er målsætningen for innovationskonsortiet "Grøn omstilling af cement- og betonproduktion". En vigtig del af projektet handler om at undervise fremtidens bygningskonstruktører og bygningsingeniører i grønne betonløsninger. De første hold har været på workshops i februar, marts og september på Teknologisk Institut's Betoncenter i Taastrup.
- Formålet er, at de studerende får hands-on erfaring med betonen og indsigt i de muligheder og udfordringer, der er i at designe og anvende mere grønne betoner, siger projektlederen, seniorkonsulent Lars Nyholm Thrane fra Beton på Teknologisk Institut.
Der arbejdes løbende med at reducere energiforbrug og CO2 -emissioner ved produktionen af cement, og dansk betonteknologi er allerede langt fremme med grønne løsninger. Prognoserne forudsiger, at det globale behov for cement og beton i 2050 er dobbelt så stort som i 2010. Derfor er det nødvendigt at uddanne fremtidens bygningskonstruktører, ingeniører og håndværkere til at arbejde mod at bruge endnu mere miljøvenlig cement og beton.
Det er mere end 100 studerende fra henholdsvis Københavns Erhvervsakademi, Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademi Lillebælt, VIA University College (Campus Horsens) og DTU, som skal deltage i workshops over hele projektperioden. De studerende skal under projektet eksperimentere med og uddannes i brug af fremtidens grønne beton.
- Oplægget til de studerende er at designe betoner der - inden for nogle givne rammer -opfylder en række tekniske krav, og som er så grønne som muligt. Det arbejder de studerende på, inden de ankommer til workshoppen, hvor de hos os som det første får lov at blande og teste deres egne skrivebordsrecepter, siger Lars Nyholm Thrane fra Teknologisk Institut.
Efterfølgende tester de studerende bearbejdeligheden af den friske beton og støber betoncylindre som trykprøves på dag 2 af workshoppen. Det har været enormt spændende at arbejde med de studerende om grøn beton og diskutere de muligheder og udfordringer, der er for at få teknik og miljøprofil til at gå op i en højere enhed, fortsætter han.
Desuden har de studerende haft mulighed for at arbejde med digital fabrikation af støbeforme til beton. Deres egne 3D modeller blev robotudskåret på Instituttets robot-anlæg og efterfølgende udstøbt.
- Det er et pragteksempel på koblingen mellem det praksisnære arbejde og forsknings- og udviklingsviden, som vi arbejder med på Københavns Erhvervsakademi og et super godt eksempel på, hvordan vi samarbejder med andre uddannelsesinstitutioner, virksomheder og forsknings- og vidensinstitutioner, siger Henriette Hall-Andersen, programchef på BYG på Københavns Erhvervsakademi, KEA.
- Et af de tværgående temaer på KEA er bæredygtighed og derfor er det oplagt for os at deltage her. Vi er glade for samarbejdet og ser det meget gerne udfoldet indenfor andre materiale- og teknologiområder, tilføjer Henriette Hall-Andersen.
De bedste mock-ups fra de første hold blev udstillet på Tivoli Hotel & Congress Center ved Dansk Betons afholdelse af Bæredygtig Beton Konferencen 2015 den 10. marts.
Projektet har deltagelse af: Aalborg Portland A/S, Vejdirektoratet, Banedanmark, Energistyrelsen, Grontmij A/S, Rambøll Danmark A/S, MT Højgaard A/S, Unicon A/S, Dansk Beton Fabriksbetongruppen, DTU Byg, Københavns Erhvervsakademi, Erhvervsakademi Sjælland, Erhvervsakademiet Lillebælt, Via University College - Campus Horsens, Center for Betonuddannelse (AMU Nordjylland) og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af Innovationsfonden.
Yderligere info: Seniorkonsulent Lars Nyholm Thrane, Teknologisk Institut, lnth@teknologisk.dk mobil: 7220 2215
Om innovationskonsortiet Grøn omstilling af cement- og betonproduktion:
I Danmark er man generelt langt fremme med udviklingen af nye energieffektive cementteknologier. Men samtidig er der tradition for kun at anvende velafprøvede cement- og betontyper. Det kan resultere i, at det kan være svært at indføre nye typer af cement, fordi kendskabet til langtidsholdbarheden af de konstruktioner de indgår i, ikke er til stede.
De traditioner vil innovationskonsortiet gøre op med. Ifølge styregruppeformand, Jesper Sand Damtoft, som er leder af forsknings- og udviklingsfunktionen hos Aalborg Portland, er der et stort udviklingspotentiale.
- Cement og beton er verdens mest udbredte byggemateriale - og med god grund. Dets formbarhed og de mange forskellige udtryksformer i både overflader og design kombineret med en høj termisk masse, gør produktet til en både samfundsmæssig og miljømæssig god løsning i forbindelse med både boligbyggeri og infrastruktur-projekter. Kan vi med dette innovationsprojekt både fastholde de gode produktegenskaber og reducere udledning af CO2 , vil vi bidrage til at Danmark fortsat er blandt de førende i verden inden for vores branche, siger Jesper Sand Damtoft.
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum