Nye regler kræver mere præcis mærkning af fødevarer
Fødevareinformationsforordningen afløser den danske mærkningsbekendtgørelse, der er på mange punkter lighed med de gamle regler. Forordningen rummer dog også en række væsentlige ændringer og tilføjelser til eksisterende regler, som vil få stor praktisk betydning for danske virksomheder.
- Den nye fødevareinformationsforordning har til hensigt at ensrette mærkningsreglerne i EU og at skabe bedre mulighed for forbrugerne for at få klarhed over bl.a., hvad fødevarerne indeholder, og også hvordan de er produceret, siger konsulentKarsten Kramer Vig, Teknologisk Institut.
Ændringerne i forhold til de nuværende regler betyder f.eks., at det på fødevarer - der indeholder vegetabilske olier og fedtstoffer - fremover skal udspecificeres med oprindelse på disse i ingredienslisten: Dvs. det skal fremgå, om der er brugt rapsolie, vindruekerneolie, palmefedt etc. Hidtil har det været nok blot at nævne "vegetabilsk olie" eller "vegetabilsk fedtstof".
Den nye forordning betyder bl.a. også, at hvis en vare af hhv. kød eller fisk er sammensat at mindre stykker hhv. kød eller fisk, men ligner en skive skært kød/fisk, skal dette fremover mærkes: "Sammensat af stykker af kød" eller ditto fisk. Det giver f.eks. forbrugeren information om, hvorvidt pålægsskinke er produceret af et helt stykke skært kød eller produceret ved at "samle" mindre kødstykker.
I forbindelse med indførelse af fødevareinformationsforordningen kommer der også nye regler for mærkning om oprindelse af varen.
Kommissionen har på baggrund af undersøgelser i EU erfaret, at køds oprindelse synes at være af betydning for forbrugeren. I stil med de regler, der allerede gælder for oprindelsesmærkning på oksekød, indføres der derfor lignende regler for fersk kød fra svin, får, ged og fjerkræ. Dette gælder både produkter i fersk og frossen tilstand. Derudover indføres der krav om oprindelsesoplysninger for hovedingrediensen i en vare, hvis hovedingrediensen kommer fra ét land, og selve fødevaren er fremstillet i et andet land og producentlandet "claimes". F.eks. Dansk marcipanbrød med mandler fra Spanien.
Med vedtagelse af fødevareinformationsforordningen ændres
reglerne for næringsdeklaration også. Næringsdeklaration er frivillig frem til
december 2016, hvorefter den bliver obligatorisk. Men hvis man allerede nu har
næringsdeklaration på sit produkt, skal
de nye regler i forordningen anvendes fra 13. december 2014. Forordningen
stiller nye krav til udførelsen af næringsdeklaration, bl.a. skal man fremover
nævne indhold af salt i stedet for natrium.
- For mange producenter af fødevarer betyder fødevareinformationsforordningen, at der bliver brug for at skrive mere tekst på varerne. Dette sammenholdt med, at forordningen rummer nye mindstekrav til skriftstørrelse på 1,2 mm målt på "x"-højden - dog undtaget små pakninger - betyder, at der er med andre ord er mange nye udfordringer for alle, der arbejder med mærkning af fødevarer i både direkte og indirekte forstand, siger Karsten Kramer Vig.
I samarbejde med LOLEX aps udbyder Teknologisk Institut forskellige kurser i "Mærkning af fødevarer". Her har deltagerne mulighed for at blive opdateret på de nye regler, så de kan rette mærkningen til på virksomhedens produkter.
Som udgangspunkt skal fødevareinformationsforordningen følges fra 13. december 2014. Herefter er det kun varer, der er mærket eller markedsført inden datoen, der må sælges ud, så længe lager haves. Det må forventes, at fødevaremyndighederne herefter vil kontrollere for overholdelse af de nye regler.
På http://www.teknologisk.dk/kurser/maerkning-af-foedevarer/c630 kan man se den komplette liste over vore mærkningskurser.
For yderligere information
kontakt: Konsulent Karsten Kramer Vig, email: kkv@teknologisk.dk
telefon: +45 72201979
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum