Nu skal spildvarme omdannes direkte til elektricitet
I en nær fremtid er det slut med ubrugelig overskudsvarme fra for eksempel udstødning på biler, kedler og motorer. Højteknologivirksomheden TEGnology er i færd med at kommercialisere et nyt termoelektrisk materiale, der kan omdanne varme direkte til elektricitet. Det sker ved en udnyttelse af et patent, som TEGnology har brugsretten til, sammen med udnyttelse af udstyr og knowhow i pilotfasen på Teknologisk Institut.
- Hele ideen bygger på et patenteret termoelektrisk materiale, der kan omdanne en temperaturforskel til elektrisk energi. Denne egenskab kaldes for termokraften og hænger nøje sammen med materialernes kemiske sammensætning og ikke mindst deres krystalstruktur og elektron-tilstande, siger centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut.
Selve det termoelektriske materiale er opfundet og patenteret af en forskergruppe på Aarhus Universitet. Udfordringen er nu for TEGnology - som har brugsretten til patentet - at få materialet gjort praktisk anvendeligt til industriel produktion og ikke mindst funktionelle termoelektriske moduler.
- Takket være Tribologicenteret på Teknologisk Institut er det blevet muligt at accelerere pilotproduktionen. Som en lille virksomhed har vi ikke selv adgang til det avancerede udstyr, der kræves for at kunne produktionsmodne det nye materiale, siger direktør Paul Nicholas Egginton, TEGnology.
Princippet bygger på at kombinere zink-antimonid og magnesium-silicid-stannid og fastgøre det termoelektriske materiale til de elektriske terminaler, der kan lede strømmen.
Derved udnyttes den spændingsforskel, som dannes, når det termoelektriske materiale udsættes for en temperaturforskel. For at processen kan fungere, er det nødvendigt, at der på det termoelektriske materiale lægges et ultratyndt barrierelag.
- Teknologisk Institut har en stor ekspertise i denne avancerede overfladeteknologi. Desuden har vi det avancerede og kostbare udstyr, der kræves for at vi kan afprøve forskellige løsninger helt nede på det atomare niveau, siger Lars Pleth Nielsen.
I øjeblikket afprøves en såkaldt HiPIMS fordampningsteknik. I processen fordamper man fast stof i et vakuumkammer ved hjælp af et meget intenst plasma, hvorefter stoffet 'vandrer' over på de termoelektriske materiale som en ultratynd overfladebelægning.
Yderligere oplysninger: Centerchef Lars Pleth Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1585, mail: lpn@teknologisk.dk og direktør Paul Nicholas Egginton, TEGnology, mobil:21182757, mail: pne@tegnology.dk
Læs mere på vedlagte faktaark
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen via tlf. 72 20 20 00 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum