Teknologisk Institut

Nu kan specialdesignede måltider 3D printes

Del
Forskere og fødevareproducenter i EU har netop udviklet ny teknologi, som kan give ældre og andre med tygge- eller synke-problemer bedre og mere ernæringsrigtige måltider ved hjælp af 3D printet mad og specialudviklet mikrobølgeegnet emballage.

Fremtidens fødevarer kan nu 3D printes og pakkes i specialkonstruerede emballager, som målrettet varmer de rigtige dele af måltidet op. Konceptet for måltiderne er netop færdigudviklet i EU projektet PERFORMANCE med Teknologisk Institut som dansk deltager. Med 3D printet mad kan man nu give ældre og andre med tygge-og synke-problemer, som ellers må spise blendet mad, mere velsmagende og ernæringsrigtige måltider.

- Det er nu muligt at producere specialdesignede og ernæringsoptimerede måltider ved hjælp af 3D printning. Løsningen er målrettet ældre og andre der er udfordret af for eksempel besvær med at tygge eller synke normal mad, og som deraf har særlige ernæringsmæssige behov, siger faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut har bidraget til projektet ved at udvikle en mikrobølgeegnet emballage til de 3D printede måltider. Emballagen er specialdesignet til at opvarme de 3D printede måltider varieret, så man undgår overophedede dele af det færdigprintede måltid. Her forklarer faglig leder Alexander Bardenshtein, at forskellige fødevarer pga. vandindholdet, mængden og udformningen optager mikrobølger forskelligt, og derved kan dele af den færdige ret blive for varme i forhold til andre dele af måltidet.

Opskrifterne til de 3D printede måltider er individuelt designet til en testgruppe på et tysk plejehjem. Her har hver enkelt deltagers måltid fået en individuel sammensætning af kød, kulhydrater, grøntsager samt tilsat de livsvigtige vitaminer og mineraler.

Derefter er måltiderne blevet 3D printet direkte på tallerkener, emballeret i den specialdesignede mikrobølgeegnede emballage, frosset ned og derefter distribueret til plejehjemmet.

De foreløbige resultater af testen viser, at størstedelen af deltagerne mener, at måltiderne var velopvarmede, velsmagende og lette at spise. Trods deres besvær med at tygge eller synke, kunne deltagerne med PERFORMANCE-måltiderne nu føle struktur i maden.

De 3D printede måltider og teknologierne til produktionen er netop blevet præsenteret for ernæringseksperter fra hele verden ved den afsluttende konference i Bruxelles. Teknologierne til produktion af PERFORMANCE-måltiderne er allerede nu på et udviklingsniveau, der muliggør kommercialisering inden for et halvt år. Hvad angår mikrobølgeovnsemballagen, kan PERFORMANCE-løsningen implementeres direkte til opvarmning af ganske almindelige færdigretter som kan findes i supermarkeder.

Nøgleord

Kontakter

Faglig leder Karina Kjeldgaard-Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1752, mail: kkj@teknologisk.dk .

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Hent logoer og designguide her

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye