Teknologisk Institut

Nu bliver havets svampe undersøgt for virkninger mod kræft

Del
Teknologisk Institut har som deltager i EU-projektet Marine Fungi undersøgt undersøiske svampe for virksomme stoffer mod kræft. Forskerne har fundet et lovende nyt virksomt stof, som nu undersøges videre.

Stoffer fra svampe i havet kan blive til nye virksomme våben mod kræft. Som deltager i EU-projektet Marine Fungi har Teknologisk Institut testet et nyopdaget stof, som nu undersøges nærmere inden eventuel patentering.

- Marine svampe kan have en række stoffer, som har potentiale til at slå visse kræfttyper ihjel. Vi har netop afsluttet en række eksperimenter på ekstrakter fra svampe indsamlet i Middelhavet, Stillehavet og det Indiske Ocean, hvor vi har isoleret et stof, som har en lovende effekt på nogle bestemte cancertyper, siger senior projektleder Jan Lorenzen, Teknologisk Institut.

I EU projektet Marine Fungi projektet blev mere end 600 svampe undersøgt for anti-cancer effekt. Svampene ligner mug og gær og vokser på andre organismer i havet som på koraler, alger og store havsvampe.

Et tværfagligt hold af kemikere, biokemikere og biologer har undersøgt, hvordan bestemte kemiske stoffer fra svampene påvirker cellernes normale processer, og hvordan de kan binde sig til udvalgte molekyler i bestemte kræftceller. Molekylerne er såkaldte target-molekyler, som kræftforskere har udpeget som virksomme behandlingsindgange til at dræbe kræftceller.

- Vi har i vores screeninger ledt efter midler, der virker på kræftformer, hvor de nuværende behandlinger ikke er særligt virkningsfulde. Vores data peger på, at det nye kemiske stof, udvundet fra en svamp, binder sig til et nyt target-molekyle i bestemte former for kræftceller. Når stoffet binder sig til molekylet, forhindres kræftknuden i at vokse og sprede sig. Måden, stoffet virker på, er ny og kan være indgangen til en ny klasse af virkemidler imod kræft, siger Jan Lorenzen.

Stoffet patenteres og undersøges nu nærmere. Fordi det endnu ikke er patenteret, er det fortroligt, hvilket stof det drejer sig om. Samtidig understreger Jan Lorenzen, at opdagelsen kun er det første skridt mod udviklingen af et potentielt nyt middel mod kræft.

Siden det bakteriedræbende stof penicillin blev udvundet af en svamp i 1928 har forskerne undersøgt bl.a. svampe for at udvinde nye typer af medicin. Men indtil videre er kun 1 % af svampe og andre organismer i havene blevet undersøgt for mulige medicinsk aktive stoffer.

Yderligere oplysninger: Senior projektleder Jan Lorenzen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1836, mail: jnl@ teknologisk.dk


Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk

Kontakter

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Hent logoer og designguide her

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye