Nano-teknologi sparer på ædelmetal i rensning af bilers udstødningsgas
En af verdens første fuldt automatiserede superkritiske flowreaktorer til industriel produktion af nanopartikler til katalysatorer er nu udviklet på Teknologisk Institut projektet CatProDiesel . Flowreaktoren vil mindske forbruget af platin til katalysatorer i dieselmotorer med op til 25 %, og derved gøre fremtidens udstødningssystemer markant billigere at fremstille.
- Med vores nye reaktor til storskala produktion af nye nano-baserede partikler til rensning af udstødningsgas bygger vi videre på vores ekspertise i at kunne producere nanomaterialer i industriel skala, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Teknologisk Institut.
Instituttets Center for Nano- og Mikroteknologi har i forvejen opbygget produktionskapacitet i industriel skala til nanopartikler til katalysatorer til brug i brændselsceller.
Både i Europa og USA er der stigende fokus på at forbedre luftkvaliteten ved at regulere og eliminere skadelige gasser og partikler fra bl.a. dieselmotorer. Til at rense udstødningsgassen skal udstødningssystemet have en katalysator, som bl.a. benytter ædelmetallet platin.
Her begrænses de nuværende teknologier af, at platin både er kostbart og findes i begrænsede mængder. Platinprisen er ca. 280.000 kr. pr. kg., så derfor vil en 25% reduktion af forbruget være en stor besparelse.
- Processen behandler platin, så man får en større katalytisk effekt, og derved skal bruge mindre af den uden at gå på kompromis med effektiviteten og holdbarheden, siger Leif Højslet Christensen.
I den nye automatiserede flowreaktor produceres nano-partiklerne fuldautomatisk under højt tryk og høj temperatur. Produktionskapaciteten er 15 liter væske med 0,5 kg nanopartikler i timen. Årligt skal anlægget nå op på et tons nanopartikler.
CatProDiesel er støttet af InnovationsFonden med 15 mio. kr. og teknologien i flowreaktoren bygger på udviklingsarbejde fra DTU Fysik og Aarhus Universitet. Slutbrugeren er danske Dinex A/S, som udvikler og producerer komplette udstødningssystemer til dieselmotorer.
Yderligere oplysninger: Centerchef Leif Højslet Christensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3300, mail: lhc@ teknologisk.dk
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum