Kom flæskestegen i vand og vind tid i køkkenet
Arbejdet i køkkenet juleaften kan være en hård koordineringsopgave. Men vælger man at tilberede flæskestegen sous vide, kan man vinde tid og fleksibilitet i køkkenet og samtidig være sikker på at kødet er mørt og saftigt.
Sous vide er fransk og betyder "uden luft". Teknikken består i, at man vakuumpakker kødet og tilbereder kødet ved lavere temperatur over forholdsvis lang tid. Sous vide metoden har primært været benyttet i professionelle køkkener, men i de seneste år er der kommer en del sous vide udstyr til private på markedet.
- Det smarte er, at med denne teknik, er det umuligt at stege kødet tørt, for det bliver ikke varmere end den temperatur, man ønsker. Uanset hvor længe man tilbereder. Da temperaturen er lavere end i almindelig ovn, vil det tage længere tid at opvarme kødet, men så kan det stå og passe sig selv efterfølgende. Den rigtige temperatur og tid giver det maksimal saftighed og det rigtige bid, siger seniorkonsulent Mari Ann Tørngren fra Danish Meat Research Institute, DMRI, Teknologisk Institut. DMRI er specialiseret i forskning og udviklingen inden for kødteknologi og tilberedning af kød.
Man har stadig den klassiske udfordring med at få sværen sprød efter den lange tilberedningstid i vandbadet. Men her er rådet at gnide sværen med citronsaft i flere omgange.
- Et gammelt husmorråd foreskriver, at citronsaft sikrer sprød svær, og det kan vores forsøg bekræfte. For sous vide tilberedt kød kan sværen godt være lidt af en udfordring, men det var citronsaften med til at løse, siger Mari Ann Tørngren.
Der findes ikke tal for udbredelsen af sous vide udstyr i danskernes køkkener. Men meget tyder på, at forbrugerne har taget teknikken til sig. For eksempel melder Coop om en fordobling af salget af sous vide udstyr i deres webshop fra 2014 til 2015.
Yderligere oplysninger: Seniorkonsulent Mari Ann Tørngren, Danish Meat Research Institute, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2682 mail: matn@teknologisk.dk
Sådan tilberedes flæskestegen sous vide:
- Vælg en flæskesteg uden ben med ensartet udseende. Benene kan isolere for varmen og give en uensartet stegning
- Beregn 200 g. pr. person, hvis der kun serveres flæskesteg
- Er sværen ridset, så kontroller om sværene er ridset ens og helt igennem fedtkanten, dog uden at skære ned i kødet, Størstedelen af flæskestegene fra danske andelsslagterier er ridset af en kamridser, som sikrer perfekte svær
- Er sværen ikke ridset, så rids den med ½ cm's mellemrum og kun ned til kødet. Ridses der for dybt, kan stegen blive for tør og sværen ikke ensartet.
- Opvarm sous bad til 58 grader C.
- Sværen gnides med saft fra ½ citron
- Stegen lægges i kogepose (evt. med laurbærblade) og vakuumpakkes
- Tilbered i vandbadet ved 58 grader i 5-8 timer
- ½ time inden servering opvarmes ovnen til 250 grader C
- Stegen tages op af vandbadet og sværen tørres grundigt af
- Gnid igen med saft fra ½ citron og 10 gram fint salt
- Tilbered ved hård varme i ca. 20 minutter - eller indtil sværen er sprød
Forslag til billedtekst:
- Det smarte ved sous vide er, at der er umuligt at stege kødet tørt, for det bliver ikke varmere end den temperatur, man ønsker, siger seniorkonsulent Mari Ann Tørngren, Danish Meat Research Institute, Teknologisk Institut. På billedet tilberedes ribben sous vide. Foto: Teknologisk Insititut.
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska, DTI Spain samt 50 % af Syddansk Teknologisk Innovation A/S.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Dansk testskib skal vise vejen for brug af sejl til færre emissioner i skibsfarten24.6.2025 11:03:08 CEST | Pressemeddelelse
Ny målinger under virkelige sejladsforhold skal give indsigt i den reelle effekt af vindsejl på handelsskibe. Fire moderne sejl er netop installeret på Uni-Tankers’ M/T Jutlandia Swan, og snart skal Cleanship-projektet samle ny data til hele den maritime branche.
Stresstest skal fremtidssikre byggematerialer mod ekstremvejr12.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvielse af nyt klimakammer styrker branchens evne til at leve op til stigende krav om dokumentation og test af byggekomponenter
Ny betonteknologi reducerer CO₂ og skaber levesteder for havets arter3.6.2025 13:04:04 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut leder et nyt projekt, der udvikler nye betonteknologier og udførelsesmetoder til fremtidens anlægskonstruktioner. Det skal ske ved at kombinere lavere CO₂-udledning med nye betondesigns, der skal skabe levesteder for havdyr og -planter.
Vådere vejr kalder på holdbare klimatilpasnings-løsninger23.5.2025 11:24:43 CEST | Pressemeddelelse
Branchen mødes til Rørcenterdagene 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup for at dele nye løsninger på klimaudfordringer.
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum