Kød med grøntsager bliver til sundt og fedtfattigt pålæg og dip
Forbrugerne får måske snart mulighed for at lave sig et hurtigt mellemmåltid ved at komme smørbart fedtfattigt kødpålæg på brødet. Forskerne ved DMRI - Danish Meat Reseach Institute - på Teknologisk Institut har i samarbejde med KU-life udviklet en ny type pålæg, hvor man har blandet svinekød med grøntsager og urter. Resultatet er blevet en ny form for proteinrigt smørbart kødpålæg.
- Målet har været at udvikle en sund og lækker form for pålæg, som falder i forbrugernes smag. Grøntsagerne er med til at give produktet et lavt fedtindhold og samtidig en cremet konsistens og nye flotte farver. Med kødet kommer et højt proteinindhold, som giver en mæthedsfornemmelse, der holder længe, siger seniorkonsulent Lise Nersting, DMRI, Teknologisk Institut.
Det smørbare pålæg er fremstillet af 40 % svinekød og forskellige blandinger af grøntsager som ærter, gulerødder, græskar og chili. Kødet er varmebehandlet og derefter blendet sammen med grøntsagerne og krydderier. Produkterne har et proteinindhold på 11 procent, men samtidig et fedtindhold på kun 1-6 procent - afhængigt af, om opskriften indeholder vegetabilsk olie eller ikke.
DMRI har udviklet forskellige blandinger af svinekød og grøntsager og testet det smørbare pålæg i et forbrugerpanel. ÂBlandinger af svinekød og henholdsvis grønne og gule ærter, græskar/gulerødder samt peberfrugt/chili blev mest positivt modtaget af forbrugerne.
- Produkterne har fået nogle utroligt flotte farver i grøn, rød eller orange afhængigt, af hvilke type grøntsager, der er blandet i. Det afgørende er naturligvis, om forbrugerne kan lide både smag og ikke mindst udseendet på de nye, sundere produkter, siger Lise Nersting.
Hun forestiller sig, at de smørbare kødprodukter kan være et mere fedtfattigt alternativ til traditionelle typer af kødpålæg. Desuden kan det også bruges i en sandwich eller som dip til for eksempel gulerods- eller agurkestave og derved afløse chips med creme fraiche eller pølser som snacks, som kan nydes sammen med øl eller rødvin.
Det smørbare pålæg er udviklet af DMRI på Teknologisk Institut og KU-Life sammen med kødbranchen under projektet "Fremtidens kødprodukter".
Yderligere oplysninger: Seniorkonsulent Lise Nersting, DMRI, Teknologisk Institut. Tlf: 7220 26 68, mail: lng@teknologisk.dk .
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt EU-projekt skal samle viden om avancerede materialer15.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut udvikler AI-værktøj, der skal forbinde aktører på tværs af Europa.
Ny asfalt skal mindske partikelforurening fra trafikken3.7.2025 10:46:16 CEST | Pressemeddelelse
Husumvej i København bliver første teststrækning i hovedstaden for ny asfaltteknologi, der potentielt kan reducere partikelforurening fra trafikken
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum