Klimatilpasning på landet skal sikre byer og skabe grøn vækst
Kraftige skybrud og oversvømmede vandløb har forårsaget skader i milliardklassen de sidste 4-5 år. Værditabet rammer især byerne, mens udfordringen ofte skal håndteres på landet. Løsningerne skal både sikre mod vandmasserne, men også skabe merværdi i form af grøn vækst og bedre natur- og bymiljøer.
Baggrunden for Partnerskabet er de massive investeringer i klimatilpasning som Danmark og resten af verden står over for i de kommende år. Danske kommuner har siden 2012 indarbejdet klimatilpasning i deres kommuneplaner. 2015 bliver året, hvor kommunerne går fra plan til handling. Fra kortlægning til løsninger, der skal klimasikre land- og byområder. Investeringerne i produkter, anlæg, styring og rådgivning vil være i milliardklassen og der bliver brug for nye løsninger og nye parter.
- Vi ønsker med partnerskabet at sikre vigtige samfundsværdier mod de stigende vandmasser. Men samtidig er der et kæmpe udviklingspotentiale i det her, som kan skabe grøn vækst og arbejdspladser. Der er behov for en særlig indsats for at styrke udvikling af danske jobs, dansk teknologi og know-how samt en forbedret by- og naturkvalitet, siger ingeniør Paul Landsfeldt fra Vejle Kommune, Teknik & Miljø.
I samarbejde med fem kommuner (Herning, Aarhus, Gribskov, Vejle og Holstebro) og forsyninger har partnerskabet bag Vandet fra landet afdækket muligheder og behov for klimatilpasning og identificeret fem overordnede udfordringer, som vurderes at have et markant markedspotentiale - både i dansk og international skala. Hovedfokus er dels på løsninger, der kan hjælpe med at samle data og værdisætte og prioritere klimatilpasningsløsninger, og dels på produkter der kan være med til at forsinke eller styre vandstrømme fra marker og i vandløb.
Virksomheder og vidensmiljøer kan byde ind med løsninger fra i dag, 9. oktober, og frem til den 1. december 2014 via hjemmesiden: http://www.klimatilpasning.dk/vandet-fra-landet.aspx
Parterne bag de løsninger, som vurderes at have det største vand- og
vækstpotentiale inden for partnerskabets levetid (2016), inviteres til et
udviklingsforløb med henblik på markedsmodning. Senere i forløbet vil være
mulighed for at teste udvalgte løsninger enten i laboratoriet eller i en eller
flere af de involverede kommuner
Partnerskabet
er finansieret af Naturstyrelsen og er en del af regeringens
innovationsstrategi. Partnerskabet ledes af Teknologisk Institut, Orbicon og
Smith Innovation.
Læs mere om udbuddet på: http://www.klimatilpasning.dk/vandet-fra-landet.aspx
Yderligere oplysninger: Centerchef Ulrik
Hindsberger, Teknologisk Institut,
uhi@teknologisk.dk
Mobil: 72 20 22 85
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 27 69 / 72 20 30 07 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum