Immunforsvaret hos børn og ældre kan styrkes med pulver med sunde bakterier
Ny forskning tyder på, at bakteriefloraen i vores tarm har indflydelse på, om vi er tykke eller tynde, hvordan vi reagerer på stress, og hvor godt vores immunforsvar virker. Man kan forbedre bakteriernes sammensætning i tarmen ved at spise probiotika, bakterier der har en gavnlig effekt på immunforsvaret og derved på vores sundhed. Udfordringen er imidlertid, at de gavnlige bakterier udsættes for syreangreb på deres vej til tarmen. I dag har man syrebeskyttede kapsler med probiotika, men især børn og ældre kan have svært ved at sluge de store kapsler.
Det nye projekt fokuserer på at udvikle en teknologi, der kan beskytte probiotiske bakterier i pulverform, der således bliver stabilt, effektivt og nemt at indtage. Pulveret skal belægges med en fødevaregodkendt funktionel coating, som skal sikre, at de gavnlige bakterier overlever passagen gennem mavesyren og samtidig frigives i præcis det område i tarmen, hvor de har størst sundhedsmæssig effekt.
Udviklingen af en coating kan revolutionere markedet for probiotiske pulvere, da teknologien vil kunne anvendes på alle typer probiotiske bakterier. Derudover vil en høj overlevelsesgrad, og i særdeleshed den målrettede leverance i tarmen, betyde, at det sundhedsmæssige udbytte af de probiotiske kulturer forbedres markant.
En del af projektet omfatter udvikling af produkter efter sensoriske principper, så de især henvender sig til børn og ældre. Det sker for eksempel gennem forbrugerundersøgelser med børn og ældre, hvor man vurderer, hvordan det føles at have forskellige størrelser partikler i munden. Pulveret kan eventuelt blandes med vand og danne en gelé eller budding, som kan være indbydende at spise.
Eva-Marie Lange fra Fødevareteknologi på Teknologisk Institut glæder sig over, at projektet giver mulighed for et stærkt samarbejde og udtaler:
- Teknologien, som skal udvikles gennem projektet, har enormt potentiale og vil i den grad kunne bidrage til befolkningens generelle sundhed.
Daniel Bar-Shalom, Associate Professor på Københavns Universitet forklarer:
- Probiotiske produkter har vist deres relevans, men effekten kan formodentligt forbedres betydeligt, hvis de forskellige organismer bliver leveret til specifikke områder i tarmkanalen. KU har ekspertise i target delivery, og udfordringen bliver at benytte fødevaregodkendte materialer.
Steen Andersen, CEO i Bifodan A/S, der har stor erfaring inden for probiotika, siger:
- Projektet repræsenterer et teknologisk kvantespring, som vil få stor betydning for vores fremtidige produktudvikling og kommercielle aktiviteter.
Kontakter
Teknologisk Institut, Fødevareteknologi, 8000 Aarhus C, Eva-Marie Lange, Konsulent, tlf. 7220 1714
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum