Teknologisk Institut

Høreapparater får strøm fra brændselsceller

Del
Genopladelige høreapparater vil få en ladetid på mindre end 30 sekunder.

De fleste forbrugere vil kunne nikke genkendende til frustrationen over en mobiltelefon, der løber tør for strøm. Mange kan genkalde sig billederne af desperate rejsende siddende på gulve i afrejsehaller for at suge en smule strøm ud af en stikkontakt i gulvhøjde.

For verdens cirka 50 millioner høreapparatbrugere sker det flere gange ugentligt, at deres høreapparater løber tør for strøm. Og sammen med den sidste strøm fra høreapparatet forsvinder også deres evne til at høre.

Det har indtil nu ikke været muligt at fremstille et genopladeligt batteri til høreapparater, som kunne holde en hel dag. Da traditionel teknologi for genopladning desuden typisk kræver mange timer i en stikkontakt, før batteriet har genvundet sin styrke, har høreapparatbranchen i mange årtier været tvunget til at anvende små engangsbatterier.

Faglig leder på Teknologisk Institut Jan H. Hales udtaler:

- Inden for høreapparater betyder størrelsen alt. Det skal være så småt som muligt. Derfor er det også en udfordring at gøre brændselscellerne små. Men vores forventning er, at vi kan nå derhen, hvor vi gerne vil.

Høreapparatsbrugere skal i de fleste tilfælde skifte de svært håndterbare zinc-air -batterier flere gange om ugen. En besværlig og irriterende øvelse som i brugerundersøgelser rangerer blandt de største problemer ved høreapparater i dag.

Høreapparater med brændselsceller drevet af biomethanol giver mulighed for at drive et høreapparat en hel dag og foretage en enkel genopladning på mindre end 30 sekunder.

Projektet sigter mod at udnytte flere års udviklingsarbejde på brændselsceller gennem blandt andet projektet Fuel Scale Integrate. Målet er nu at lancere verdens første brændselscelledrevne høreapparat samt klargøre alle de nødvendige komponenter til en bred udrulning hos samtlige producenter af høreapparater.

Samfundspotentiale:

Antallet af ældre er stigende, og dermed vil der i fremtiden og blive flere personer, der får brug for et høreapparat. Både for ældre og yngre brugere er det vigtigt, at det er let at benytte sig af et høreapparat. Her er det væsentligt, at det er let og hurtigt at oplade apparatets batteri. Derudover er der den miljømæssige faktor, at man i dag smider store mængder brugte batterier til høreapparater ud.

Kontakt: Teknologisk Institut, 2630, Taastrup, Leif Højslet Christensen, 7220 3300
Sonion A/S, 4000, Roskilde, Rasmus Barfod, 4630 6666
Widex A/S, 3540, Lynge, Per Kokholm, 4435 5759

Innovationsfondens investering: 10,6 millioner kr.

Samlet projektbudget: 26,6 millioner kr.

Varighed af projektet: 2,5 år

Projektets officielle titel: Fuel Cell Powered Hearing Aids


Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska, DTI Spain samt 50 % af Syddansk Teknologisk Innovation A/S.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk

Kontakter

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Hent logoer og designguide her

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye