Fakta: 10 gode råd til at undgå madforgiftning fra julebuffeten
Juletid er tid til hygge og masser af god mad. Store buffeter med andesteg, flæskesteg, lune frikadeller, skinke, pålæg, sild, rejer, fiskefilet, oste og tilbehør af friske og syltede grøntsager, saucer og meget mere. Men julebuffet er også et sted hvor man - hvis uheldet er ude - kan sprede en madforgiftning.
Det kan ske, fordi maden bliver tilført sygdomsfremmende bakterier, fordi maden, anrettet på en buffet, risikerer at stå for længe ved en temperatur, som giver bakterierne gode vækstbetingelser. Derfor er det vigtigt at følge disse ti gode råd:
- Maden må ikke stå på buffeten i mere end 3 timer. Står den længere, forøges risikoen for bakterievækst markant
- Friske krydderurter kan være en overset kilde til bakterier i maden. Derfor bør pyntning med krydderurter foretages umiddelbart før servering. Bær, asparges og babymajs bør skoldes inden servering
- Serveringsbestik skal være med lange skafter og i tilstrækkelige antal. På den måde mindsker man risikoen for at tilføre bakterier fra gæsterne til maden
- Pasteuriserede æg anbefales til alle ikke-varmebehandlede retter, hvor æg indgår, som for eksempel mayonnaise og fromage
- Lune retter skal opvarmes til over 63° C i 12 minutter i centrum før servering. Derved er man sikker på, at uønskede bakterier er slået ihjel
- Varmebehandlede retter må ikke håndteres samtidigt med rå grøntsager og kød. Brug altid rene køkkenredskaber
- Varmbehandlede produkter skal nedkøles til under 10° C på max 3 timer og opbevares på køl ved højest 5° C i max 5 dage
- Laver man maden i god tid, skal man huske, at kolde retter kan opbevares ved højest 5° C i max 5 dage før servering
- Ordentlige toiletforhold. Sørg eventuelt for adgang til hånddesinfektion ved store selskaber
- Generelt er orden og ryddelighed vigtig, både når maden fremstilles og den anrettes.
Yderligere oplysninger
Faglig leder Anette Granly Koch, Teknologisk Institut, mobil: +45 72 20 25 39 -
mail: aglk@teknologisk.dk
.
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny og mere bæredygtig pottemuld kan halvere spagnumforbruget i gartnerier26.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
12 partnere med Teknologisk Institut i spidsen har udviklet lokalproducerede alternativer til CO₂-belastende spagnum – testresultater viser minimum 50% reduktion uden kvalitetstab.
Åben adgang til avanceret måleudstyr i markforsøg skal forbedre klimadata25.9.2025 08:57:44 CEST | Pressemeddelelse
Avanceret mobilt måleudstyr stilles til rådighed gennem SmartField-projektet – indsamlede data skal styrke ny klimamodel for landbruget.
Dancert er som de første i Danmark akkrediteret til ny EU Maskinforordning24.9.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Instituts certificeringsorgan, Dancert, er som de første herhjemme blevet akkrediteret til at lave typeafprøvninger i henhold til den nye EU Maskinforordning, der blandt andet har et øget fokus på AI- og cybersikkerhed. Dancert opfordrer producenterne til at søge i god tid.
44 millioner kr. skal accelerere dansk biosolutions22.9.2025 15:43:37 CEST | Pressemeddelelse
Den nye bevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal øge danske biosolutions-virksomheders muligheder for at komme hurtigere og mere sikkert fra ide til marked.
Nyt projekt bringer landmænds egne idéer til fremtidens landbrug i spil17.9.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landmænd fra hele landet inviteres ind i nyt projekt til at idégenerere og afprøve nye og mere bæredygtige løsninger til fremtidens planteproduktion.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum