Fakta: 10 gode råd til at undgå madforgiftning fra julebuffeten
Juletid er tid til hygge og masser af god mad. Store buffeter med andesteg, flæskesteg, lune frikadeller, skinke, pålæg, sild, rejer, fiskefilet, oste og tilbehør af friske og syltede grøntsager, saucer og meget mere. Men julebuffet er også et sted hvor man - hvis uheldet er ude - kan sprede en madforgiftning.
Det kan ske, fordi maden bliver tilført sygdomsfremmende bakterier, fordi maden, anrettet på en buffet, risikerer at stå for længe ved en temperatur, som giver bakterierne gode vækstbetingelser. Derfor er det vigtigt at følge disse ti gode råd:
- Maden må ikke stå på buffeten i mere end 3 timer. Står den længere, forøges risikoen for bakterievækst markant
- Friske krydderurter kan være en overset kilde til bakterier i maden. Derfor bør pyntning med krydderurter foretages umiddelbart før servering. Bær, asparges og babymajs bør skoldes inden servering
- Serveringsbestik skal være med lange skafter og i tilstrækkelige antal. På den måde mindsker man risikoen for at tilføre bakterier fra gæsterne til maden
- Pasteuriserede æg anbefales til alle ikke-varmebehandlede retter, hvor æg indgår, som for eksempel mayonnaise og fromage
- Lune retter skal opvarmes til over 63° C i 12 minutter i centrum før servering. Derved er man sikker på, at uønskede bakterier er slået ihjel
- Varmebehandlede retter må ikke håndteres samtidigt med rå grøntsager og kød. Brug altid rene køkkenredskaber
- Varmbehandlede produkter skal nedkøles til under 10° C på max 3 timer og opbevares på køl ved højest 5° C i max 5 dage
- Laver man maden i god tid, skal man huske, at kolde retter kan opbevares ved højest 5° C i max 5 dage før servering
- Ordentlige toiletforhold. Sørg eventuelt for adgang til hånddesinfektion ved store selskaber
- Generelt er orden og ryddelighed vigtig, både når maden fremstilles og den anrettes.
Yderligere oplysninger
Faglig leder Anette Granly Koch, Teknologisk Institut, mobil: +45 72 20 25 39 -
mail: aglk@teknologisk.dk
.
Teknologisk Institut er et innovativt forsknings- og rådgivningsinstitut, der udvikler nye teknologier og omsætter viden til produkter, der har reel værdi for virksomheder og samfund. Læs mere på http://www.teknologisk.dk .
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk
Kontakter
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkInformation om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
Batterimarkedet er domineret af Kina og USA, men Danmark og EU kan sikre forsyningssikkerheden med genanvendelse og innovation5.5.2025 13:18:57 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport fremhæver Teknologisk Institut tre veje, der kan styrke Danmarks position inden for batterier og cirkulær økonomi. Vi skal satse på genanvendelse, nichemarkeder og politisk handling for at styrke forsyningssikkerhed og konkurrenceevne.
Teknologidagen 2025 forener unge talenter og erhvervsgiganter2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Danmarks største produktionsvirksomheder vil sammen med Dansk Robot Netværk sætte spot på, hvordan faglærte er nøglen til innovation, vækst og en bæredygtig fremtid. De har derfor inviteret unge fra hele landet til Teknologidagen fredag den 9. maj 2025 i Odense. Her kan de også få lejlighed til at møde fremtidens kollega, den humanoide robot.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum