30.000 tons madspild skal reddes i storkøkkener

Der skal nu sættes ind mod madspildet i danske storkøkkener til kantiner, hospitaler og institutioner. De får derfor mulighed for at få hjælp fra Madspildsjægere fra Teknologisk Instituts nye division AgroTech. Tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at op til 30.000 tons mad om året går til spilde i danske storkøkkener.
- Storkøkkener har naturligvis allerede stor fokus på reduktion af madspild. Men vores erfaringer viser, at nye øjne på arbejdsprocesser giver mulighed for yderligere reduktion af madspildet. Det kan være, at det viser sig, at køkkenerne sender for store portioner ud, og råvarer som hidtil at blevet kasseret, faktisk kan anvendes til andre måltider eller ingredienser, siger centerchef Anette Gravgaard, Teknologisk Institut.
Madspildsjægerne bygger på AgroTechs tidligere erfaringer med reduktion af madspild. Her viser beregninger bl.a., at en målrettet indsats kan halvere madspildet med op til 50 procent.
Når en madspildsjæger skal identificere muligt madspild i et storkøkken, måles spildet over en periode på omkring 3 uger via en weblog – et brugervenligt online værktøj. Derefter afholdes madspilds-workshops, hvor madspildsjægeren sammen med køkkenmedarbejderne ser på, hvordan man kan reducere spildet ud fra målingerne af, hvilke fødevarer, køkkenet aktuelt kasserer. Resultatet bruges til at udarbejde konkrete handleplaner til at mindske madspildet.
Projektet Madspildsjægerne finansieres af Miljø- og Fødevareministeriet, hvor op til 40 danske storkøkkener kan medvirke. Deltagerne i projektet udvælges bl.a. ud fra, at køkkenerne skal tilberede mere end ca. 400 måltider pr. dag, geografisk spredning og typer af storkøkkener.
Læs mere om Madspildsjægerne her (link) samt om bookning af en madspildsjæger her (link)
Kontakter
Centerchef Anette Gravgaard, Teknologisk Institut, mobil 7220 3272, mail angr@teknologisk.dk
Niels TradsfeldtSenior kommunikationskonsulent - corporate
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkSamuel BrøggerKommunikationskonsulent - Robotteknologi, Odense
Tlf:7220 1766lsbr@teknologisk.dkBilleder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, miljøteknologi, life science, materialer, byggeri, digitalisering og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Vådere vejr kalder på holdbare klimatilpasnings-løsninger23.5.2025 11:24:43 CEST | Pressemeddelelse
Branchen mødes til Rørcenterdagene 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup for at dele nye løsninger på klimaudfordringer.
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
Danmark tager hul på fremtiden med humanoide robotter7.5.2025 18:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut kortlægger for første gang potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark i en ny rapport. Samtidig har Instituttet Danmarkspremiere på en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny teknologi øger holdbarhed og sikkerhed i luftfartsektoren6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fly og droner kan blive mere sikre og få længere levetid med ny teknologi, der bruger sensorer og digital twins til at monitorere luftfartøjers tilstand i realtid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum