Moderniseringen af planloven er nu på plads
Erhvervsminister Brian Mikkelsen:
”Jeg er meget glad for, at Folketinget i dag har vedtaget moderniseringen af planloven. Moderniseringen fjerner vækstbarrierer i den fysiske planlægning og er et vigtigt skridt til fremme af vækst og udvikling i hele Danmark. De nye udviklingsmuligheder i blandt andet landdistrikterne og detailhandelen er nu en realitet, der kan komme ud og virke i hele landet til gavn for både virksomheder og borgere, samtidig med, at vi beskytter miljøet og en righoldig natur.”
Det vedtagne lovforslag følger op på aftalen mellem regeringen, S og DF om Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet fra juni 2016.
Med moderniseringen af planloven får kommunerne øget råderum og en række nye muligheder i planlægningen, som i højere grad kan understøtte lokale initiativer og udvikling. Samtidig skønnes moderniseringen af planloven at give et varigt løft af væksten i samfundet med ¾ mia. kr.
Moderniseringen giver bl.a. nye udviklingsmuligheder i kystområderne, nye muligheder i landdistrikterne til fremme af bosætning og erhverv, bedre rammer for produktionsvirksomheder, bedre udviklingsmuligheder for detailhandel og bedre muligheder for brug af danske sommerhuse – pensionister kan nu bo i deres sommerhus hele året allerede efter 1 års ejerskab, sommerhuse må generelt benyttes i en større del af året, og der kan udlægges nye sommerhusgrunde. Desuden bliver mere fleksible rammer for byudvikling en realitet. Derudover imødekommes kommunernes og erhvervslivets efterspørgsel efter mere fleksibel og smidig administration.
”De nye udviklingsmuligheder går hånd i hånd med beskyttelse af landskaber, natur og miljø.. Nu er det op til virksomheder, borgere og kommunerne at gøre brug af de nye rammer til gavn for udviklingen i hele Danmark,” siger erhvervsminister Brian Mikkelsen.
Anvendelse af de nye muligheder vil blive fulgt i en årlig redegørelse herom til Folketinget.
Moderniseringen træder i kraft den 15. juni 2017.
For yderligere pressekontakt:
Erhvervsministeriet: Rasmus Holm Thomsen tlf. 91 39 94 55 eller rht@em.dk.
Fakta om modernisering af planloven
- Planloven sætter den overordnede ramme for den fysiske planlægning for arealanvendelse i Danmark og er en væsentlig del af rammen for vækst- og udviklingsmuligheder i hele landet.
- Planloven bygger på en opdeling af landet i zoner: Landzone, kystnærhedszone, byzone og sommerhusområder, og indeholder forskellige regler for disse zoner om blandt andet udlæg af sommerhusområder, planlægning til detailhandel (fx butiksstørrelse og placering) samt byggeri og udvidelser i landdistrikter og de mere kystnære områder.
- Den nuværende planlov stammer fra 1992 og er udformet på basis af lovgivning fra 1970’erne.
- Moderniseringen af planloven følger op på aftalen mellem regeringen, S og DF om Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet fra juni 2016.
- Den moderniserede planlov giver virksomheder, borgere og kommuner bedre muligheder for at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, samtidig med, at den værner om et godt miljø og en righoldig natur. Moderniseringen underbygger dermed en ny og bedre balance mellem hensyn til vækst og erhvervsudvikling og hensyn til natur og miljø. Denne balance kommer klart til udtryk i planlovens nye formålsbestemmelse og sætter rammen for de øvrige lovændringer.
- Loven træder i kraft den 15. juni 2017.
Hovedelementer i planloven:
1. Nye muligheder i kystnærhedszonen og i turismeerhvervet
Kystnærhedszonen bevares, og kommunerne kan udpege udviklingsområder uden særlige landskabs- natur- eller miljøinteresser, hvor der kan åbnes op for byudvikling og nye anlæg. For at give bedre vilkår for turismeerhvervet, kan der udlægges og omplaceres kystnære sommerhusområder, sommerhuse kan benyttes i en større del af året, og der ryddes op i kystnære reservationer til ferie og fritidsanlæg.
Eksempler
- Sommerhusejere får nu mulighed for at anvende deres sommerhus ubegrænset til overnatning i 34 uger i modsætning til de tidligere 26 uger årligt.
- Pensionister skal ikke længere have ejet deres sommerhus i 8 år, før de må bo i sommerhuset hele året, det må de nu efter 1 års ejerskab.
- Kommunerne får kan udlægge nye sommerhusområder med op til 6.000 sommerhuse, imens 5.000 ubebyggede grunde tilbageføres.
2. Nye udviklingsmuligheder i landdistrikter
Der bliver bedre muligheder for at drive virksomhed, arbejde og bo i landdistrikterne. Det indebærer mere tidssvarende rammer for landbruget og mulighed for udvikling af attraktive landsbyer, samtidig med, at borgere og virksomheder flere umiddelbare rettigheder fx til at bruge overflødiggjorte bygninger som gamle mejerier og skoler til nye formål uden at skulle søge om landzonetilladelse.
Eksempler
- Virksomheder, der etableres i overflødiggjorte bygninger, kan nu udvide med op til 500 m2 uden landzonetilladelse.
- Borgere kan om- eller tilbygge deres helårshuse med op til 500 m2 uden landzonetilladelse.
- Virksomheder/borgere kan opnå landzonetilladelse til etablering af flere end 10 ferieboliger i overflødiggjorte bygninger.
- Kommunerne kan udpege 2 omdannelseslandsbyer hvert 4. år.
3. Bedre udviklingsmuligheder for detailhandel, produktion og byvækst
Detailhandelen skal kunne følge med tiden, og der åbnes derfor op for større butikker både i bymidter, bydelscentre og aflastningsområder for at styrke konkurrencen og fremme lavere priser for forbrugerne. Samtidig bliver der bedre muligheder for at etablere og udvide aflastningsområder i hele landet, hvor der er et tilstrækkeligt kundegrundlag. Rammerne for byudvikling bliver desuden mere klar og fleksible, og kommunerne skal tage større hensyn til produktionserhverv i deres planlægning.
Eksempler
- Størrelsesbegrænsningen på 2.000 m2 for udvalgsvarebutikker i bymidten, bydelscentre og aflastningsområder ophæves.
- Dagligvarebutikker kan fremover være 5.000 m2 i bymidter og bydelscentre (mod 3.500 m2 i dag) samt 3.900 m2 i aflastningsområder.
4. Fleksibel administration og sikring af datagrundlag for nye ejendomsvurderinger
Der etableres et plandataregister med oplysninger fra lokal- og kommuneplaner, der er nødvendige for nye ejendomsvurderinger. Planprocessen forenkles desuden med kortere høringsfrister, så der kan undgås fordyrende ventetider for borgere og virksomheder, og nye dispensationsmuligheder til midlertidig anvendelse af ubenyttede arealer, så borgere og virksomheder kan realisere projekter af midlertidig karakter.
Eksempler
- Høringsperioden for forslag til lokalplaner og forslag til minde kommuneplantillæg reduceres fra 8 uger til mindst 4 uger. For lokalplaner af mindre betydning reduceres høringsperioden til mindst 2 uger.
- Mulighed for 10-årig dispensation fra lokalplaner til anvendelse af ubenyttede arealer til midlertidige studieboliger, og 3-årig dispensation fra lokalplaner til andre midlertidige formål.
Den nye planlov vil blive evalueret inden 1. juli 2020. Frem til evalueringen vil kommunernes anvendelse af de nye muligheder, herunder byvækst og detailhandel, blive fulgt af Erhvervsministeriet og indgå i en årlig redegørelse til aftaleparterne og til Folketinget.
Information om Erhvervsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet
Erhvervsministeren besøger Berlin12.5.2025 07:45:48 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov er i dag i Berlin, hvor han bl.a. skal mødes med tyske politikere fra SPD og CDU. De skal bl.a. drøfte, hvordan landenes samarbejde kan komme erhvervslivet til gode i en forandret verden.
Nu kan iværksættere få mere hjælp til at beskytte deres ideer8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Iværksættere og små virksomheder har behov for støtte, så de hurtigt kan komme i gang med at beskytte deres forretning mod plagiat. En ny IP fast track-ordning skal sikre hjælp til varemærke- og designregistrering.
Lovforslag skal sætte fart på udviklingen af produktionsdanmark7.5.2025 14:30:43 CEST | Pressemeddelelse
Bliver lovforslaget vedtaget, vil det blive hurtigere og nemmere at etablere eller udvide produktionsfaciliteter i Danmark.
Undersøgelse skal tage temperaturen på mulighederne for finansiering i landdistrikter5.5.2025 10:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Efter et møde med en række interessenter er erhvervsminister Morten Bødskov og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin enige om at få foretaget en undersøgelse af, om regler og praksis spænder ben for finansiering af lån i landdistrikterne.
Ny løsning og milliontilskud sikrer Hus Forbis fremtid2.5.2025 12:33:02 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, Hus Forbi og Danske Bank er enige om en løsning, der sikrer, at sælgere af sociale aviser fortsat kan modtage betaling via digitale betalingsløsninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum