Danmarks indbrudsrekord skyldes landets mange parcelhuse

Selvom udviklingen går den rigtige vej, så er Danmark stadig meget plaget af indbrud, når man sammenligner med vores nabolande og andre europæiske lande. En ny rapport konkluderer, at det høje danske indbrudsniveau kan tilskrives indbrud i huse uden for storbyområderne.
Rapporten Det danske indbrudsniveau set i et internationalt perspektiv er lavet af forskerne Peter Kruize og David W.M. Sorensen og er finansieret af Det Kriminalpræventive Råd. I rapporten sammenlignes det danske indbrudsniveau med henholdsvis Sverige, Tyskland, Holland og England/Wales.
Gode betingelser for tyvene
Danmark skiller sig ikke væsentligt ud, når det gælder indbrud i lejligheder. Danske storbyer har stort set det samme indbrudsniveau som storbyer i de andre lande. Den store forskel er i tallene for indbrud i huse, viser analysen.
- I Danmark bor mange af os i parcelhuse, og vi bor tæt i provinsen. Det giver desværre tyvene gode betingelser, siger formanden for det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.
Rapporten peger på tre områder, hvor man med fordel kan sætte ind. Det er ved at sikre sit hjem mod indbrud, ved at overvåge hinandens boliger og ved at øge opdagelsesrisikoen.
- Rapporten viser tydeligt, at Danmark er udfordret af de mange parcelhuse, og vi må derfor gøre en ekstra indsats for at beskytte os. Den bedste måde er ved at sikre vores døre og vinduer og hjælpe med at holde øje med hinandens hjem, siger Henrik Dam.
Desuden viser analysen, at opdagelsesrisikoen også har betydning. Det vil sige, at hvis man øger risikoen for at indbrudstyvene opdages, vil mængden af indbrud med al sandsynlighed falde.
Fakta:
- Med omkring 32.000 indbrud om året i private hjem, ligger Danmark meget højt i forhold til andre lande, når man samtidig ser på Danmarks beskedne indbyggertal.
- I perioden 1980-2015 har indbrudsniveauet i Danmark været højere end i Sverige, Tyskland og Holland. I England/Wales lå niveauet derimod indtil 2006 markant over det danske, hvorefter det faldt.
Kontaktinformation:
Kommunikations- og analysechef Elizabeth Bergmann Burns 22 79 27 86, ebb@dkr.dk
Analytiker Jon Lun Elbek 4515 3686 / 4153 2738 jle@dkr.dk
Kontakter
Elizabeth Bergmann BurnsAnalyse- og kommunikationschef
Tlf:45 15 36 71 / 22 79 27 86ebb@dkr.dkJon Lund ElbekAnalytiker
Tlf:45 15 36 86 / 41 53 27 38jle@dkr.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.
Højsæson for indbrud: Halvdelen glemmer at aftale feriehjælp1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.
Højsæson for indbrud: Godt nabosamarbejde kan spænde ben for tyven25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum