Danmarks indbrudsrekord skyldes landets mange parcelhuse

Selvom udviklingen går den rigtige vej, så er Danmark stadig meget plaget af indbrud, når man sammenligner med vores nabolande og andre europæiske lande. En ny rapport konkluderer, at det høje danske indbrudsniveau kan tilskrives indbrud i huse uden for storbyområderne.
Rapporten Det danske indbrudsniveau set i et internationalt perspektiv er lavet af forskerne Peter Kruize og David W.M. Sorensen og er finansieret af Det Kriminalpræventive Råd. I rapporten sammenlignes det danske indbrudsniveau med henholdsvis Sverige, Tyskland, Holland og England/Wales.
Gode betingelser for tyvene
Danmark skiller sig ikke væsentligt ud, når det gælder indbrud i lejligheder. Danske storbyer har stort set det samme indbrudsniveau som storbyer i de andre lande. Den store forskel er i tallene for indbrud i huse, viser analysen.
- I Danmark bor mange af os i parcelhuse, og vi bor tæt i provinsen. Det giver desværre tyvene gode betingelser, siger formanden for det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.
Rapporten peger på tre områder, hvor man med fordel kan sætte ind. Det er ved at sikre sit hjem mod indbrud, ved at overvåge hinandens boliger og ved at øge opdagelsesrisikoen.
- Rapporten viser tydeligt, at Danmark er udfordret af de mange parcelhuse, og vi må derfor gøre en ekstra indsats for at beskytte os. Den bedste måde er ved at sikre vores døre og vinduer og hjælpe med at holde øje med hinandens hjem, siger Henrik Dam.
Desuden viser analysen, at opdagelsesrisikoen også har betydning. Det vil sige, at hvis man øger risikoen for at indbrudstyvene opdages, vil mængden af indbrud med al sandsynlighed falde.
Fakta:
- Med omkring 32.000 indbrud om året i private hjem, ligger Danmark meget højt i forhold til andre lande, når man samtidig ser på Danmarks beskedne indbyggertal.
- I perioden 1980-2015 har indbrudsniveauet i Danmark været højere end i Sverige, Tyskland og Holland. I England/Wales lå niveauet derimod indtil 2006 markant over det danske, hvorefter det faldt.
Kontaktinformation:
Kommunikations- og analysechef Elizabeth Bergmann Burns 22 79 27 86, ebb@dkr.dk
Analytiker Jon Lun Elbek 4515 3686 / 4153 2738 jle@dkr.dk
Kontakter
Elizabeth Bergmann BurnsAnalyse- og kommunikationschef
Tlf:45 15 36 71 / 22 79 27 86ebb@dkr.dkJon Lund ElbekAnalytiker
Tlf:45 15 36 86 / 41 53 27 38jle@dkr.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny undersøgelse: Mange danskere er i vildrede med samtykke til sex18.9.2023 09:00:46 CEST | Pressemeddelelse
Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men den nye samtykkelov har ikke knækket voldtægtskurven. Ca. 14.000 kvinder udsættes hvert år for voldtægt. En ny undersøgelse viser nu, at mange danskere, især unge, har svært ved at afgøre, om de har fået ja eller nej til sex. Der er brug for oplysning og langt mere dialog om, hvordan man konkret sikrer samtykke til sex, mener Det Kriminalpræventive Råd.
Ny kampagne: Sådan undgår du digital svindel28.8.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Omkring 150.000 danskere bliver hvert år svindlet for et trecifret millionbeløb. Det Kriminalpræventive Råd lancerer en ny kampagne, der skal hjælpe danskerne med at gennemskue online svindel.
Flere voldsskader på skadestuerne, men færre end før corona10.8.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere danskere fik behandlet skader efter vold på skadestuerne i 2022 sammenlignet med 2020 og 2021, hvor der var historisk få voldsskader som følge af corona-nedlukningerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.
Sådan gør du det svært for tyvene at bryde ind, mens du er på ferie27.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidste år var juli den måned, hvor der blev begået flest indbrud. Inden du låser huset af og tager på ferie, er det derfor en god idé at forberede huset til at være alene hjemme – og ikke mindst aftale feriehjælp med naboerne. Sådan lyder opfordringen fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Rekordlav bekymring for kriminalitet skal fastholdes med forebyggelse14.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Rekord få danskere frygter kriminalitet i samfundet, viser ny offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Det er en positiv udvikling, som vi skal lægges os i selen for at fastholde, bl.a. ved at sætte ind med tidlig forebyggelse af bande- og it-kriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum