Kræftens Bekæmpelse

Børn af asbestarbejdere lades i stikken

Del
Principafgørelse fra Ankestyrelsen slår nu fast, at børn af asbestarbejdere ikke kan få erstatning, selvom de har fået lungehindekræft på grund af asbeststøv, som forældrene uforvarende har bragt med sig hjem. Det er urimeligt, at disse asbestbørn lades i stikken, mener Kræftens Bekæmpelse

Principafgørelsen fra Ankestyrelsen drejer sig om en kvinde, der har fået lungehindekræft, fordi hendes far har arbejdet på den tidligere eternitfabrik i Aalborg, hvor der bl.a. blev produceret byggematerialer af asbest.

Ankestyrelsen fastslår, at kvinden ikke kan få erstatning i henhold til arbejdsskadesikringsloven. Ifølge principafgørelsen skal lungehindekræften kunne påvises som værende opstået på grund af en direkte, biologisk påvirkning fra den forælder, der har arbejdet med asbest - som f.eks. ved blodtransfusion. Det betyder, at børn, der har indåndet asbeststøvet fra faderens arbejdstøj, og herefter som voksne udvikler lungehindekræft, ikke kan få erstatning. 

Men at der i arbejdsskadesikringsloven skulle være anført krav om en særlig "direkte biologisk påvirkning”, er taget ud af den blå luft, mener Kræftens Bekæmpelse:

- I principafgørelsen står, at der skal være tale om en direkte, biologisk påvirkning fra forældrene, før man kan få erstatning. Men når man læser bestemmelsen og lovforarbejderne, kan man på ingen måde udlede, at det er en betingelse. Det undrer mig derfor meget, at afgørelsen tillægger det afgørende betydning, om der kan påvises en sådan direkte biologisk påvirkning, siger Natasja Balslev, jurist og chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Asbest har været et meget populært byggemateriale og blev først i 1986 i praksis gjort forbudt at anvende i Danmark. Lungehindekræft af typen mesoteliom er en uhelbredelig sygdom, der kun kan opstå efter udsættelse for asbest.

Asbestbørn falder ned mellem to stole

I 2016 afsatte partierne i satspuljen ti mio. kr. til en ny kompensationsordning til kvinder, som har fået lungehindekræft på grund af deres mænds arbejde med asbest. Men børn af asbestarbejdere falder ned mellem to stole, da de hverken kan få erstatning via arbejdsskadesikringsloven eller den nye kompensationsordning.

- Mænd, der har arbejdet med asbest, kan få erstatning – og ægtefællerne kan få kompensation. Men børn, der er blevet udsat for asbeststøv fra forældres arbejde, kan ingenting få. Det er simpelthen ikke i orden! Med denne her principafgørelse nærmer vi os ikke en afklaring for børn af asbestarbejdere, og det har jeg meget svært ved at acceptere, fastslår Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Lungehindekræft er sædvanligvis 20-40 år om at udvikle sig, efter at man er blevet udsat for asbest.

Link til Ankestyrelsens principafgørelse 4-17:

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=186539

Kontakter

Jurist og chefkonsulent Natasja Balslev,
Kræftens Bekæmpelse,
Tlf. 3074 7794


Afdelingschef Laila Walther,
Kræftens Bekæmpelses afdeling for Patientstøtte og Lokal Indsats,
Tlf. 4045 2370

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye