TUBA

100 ekstra behandlingspladser til børn og unge, der er vokset op i familier ramt af misbrug

Del
Københavns Kommune har afsat 1,3 millioner kroner til at nedbringe TUBAs venteliste i København med ca. 100 unge. Lige nu venter ca. 1250 på landsplan på at komme i behandling, halvdelen af dem har adresse i Københavns Kommune.

Der er godt nyt for de unge københavnere, der venter på at komme i et specialiseret terapiforløb i TUBA, der hjælper børn og unge, der er vokset op i familier ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug.

Københavns Kommune har i nat fordelt sidste års ubrugte budgetmidler. 1,3 millioner af dem er afsat til at nedbringe TUBAs venteliste i København med ca. 100 unge. Det er penge, der falder på et tørt sted. 

Lige nu venter ca. 1250 på landsplan på at komme i behandling i en af de afdelinger, som TUBA har i 34 af landets kommuner. 629 af de unge har adresse i Københavns Kommune.

”Vi er taknemmelige for, at Københavns Kommune har valgt at prioritere de unge, der er mærket af senfølger efter en opvækst i en familie ramt af alkoholproblemer eller stofmisbrug. Som det er lige nu, så er der langt flere unge, som rækker ud efter hjælp, end vi kan hjælpe. Specielt i de store universitetsbyer som fx København. De 100 ekstra pladser nedbringer ikke ventelisten, men de gør en forskel,” siger landsleder i TUBA Danmark Henrik Appel.

93% af de 14-35-årige, der har været igennem et af TUBAs terapiforløb, siger selv, at de er blevet bedre til at håndtere deres problemer. 72% føler sig bedre rustet til job, uddannelse og skole.

Et bredt flertal på Københavns Rådhus indgik tirsdag aften aftale om, hvordan de ubrugte midler fra kommunens regnskab for 2021 skal bruges. Bag aftalen står Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti.

Hvorfor er der venteliste til TUBAs behandling?

TUBA er en nonprofitorganisation, som tilbyder gratis terapiforløb til unge mellem 14-35 år, der er opvokset i familier med alkoholproblemer eller stofmisbrug. Hvor mange forløb, TUBA kan yde, afhænger af de midler, som stat og kommuner bevilger, og som private donerer til TUBAs behandling.

Statens bidrag udgør 28% af budgettet, kommunerne 37% af budgettet, mens de private donationer fra fonde og enkeltpersoner, som TUBA selv fundraiser, udgør 34%. Sidstnævnte donationer er ofte øremærket projekter med særlige formål som fx forskning, oplysning, undervisning og videndeling. 

Hele aftalen finder du her: https://www.kk.dk/sites/default/files/2022-03/Aftaletekst%202022.pdf

Fakta: 

Børn og unge i misbrugsfamilier

Sundhedsstyrelsen skønner, at 122.000 børn og unge under 18 år lever i familier med alkoholmisbrug, det er ca. to børn per skoleklasse. Ca. 30% af dem er selv i risiko for at få et misbrug.

Børn, der vokser op i hjem med misbrug, oplever ofte fysisk og psykisk vold samt overgreb og selvmordstrusler fra far og mor. De plages af senfølger som PTSD, angst, depression og selvmordstanker og kommer typisk til TUBA, når det går op for dem, at livet ikke behøver at være så svært. 

TUBA har i 2021 hjulpet 4527

3600 unge har været i et terapiforløb i TUBA i 2021, enten i individuel terapi eller i gruppeterapi. Et terapiforløb består i gennemsnit af 17-23 sessioner. I samme periode har 927 unge fået hjælp via TUBAs onlinerådgivning.

Af de unge, der har været i terapi i TUBA, har:

  • 14% forsøgt selvmord
  • 27% været udsat for seksuelle krænkelser
  • 45% oplevet fysisk vold i hjemmet
  • 64% oplevet psykisk vold i hjemmet

Hvad får de unge ud af et forløb i TUBA?

Ud af de unge, der er færdige med et forløb i TUBA, siger:

  • 96% at de har fået den hjælp, som de havde brug for
  • 93% er blevet bedre til at håndtere deres problemer
  • 90% har fået det bedre med sig selv
  • 72% føler sig bedre rustet til job, uddannelse og skole

Trygfondens Børneforskningscenter v. Aarhus Universitet har desuden i et forskningsprojekt sammenlignet 179 unge, der har fået hjælp i TUBA med det samme, med 179 unge, der har måttet vente på hjælpen i et år. Og de konkluderer at:

  • Der sker en meget positiv udvikling for de unge i løbet af deres forløb i TUBA
  • Statistisk signifikant mere, end hvis de ikke havde fået hjælp i TUBA
  • De bliver mere livsduelige; får bedre psykisk og social trivsel og bliver mindre depressive

TUBAs specialiserede behandlingsforløb gør med andre ord en mærkbar forskel.

Nøgleord

Kontakter

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

TUBA tilbyder specialiseret terapi og rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. 

TUBA har 34 afdelinger fordelt over hele landet og tilbyder derudover chatrådgivning på www.tuba.dk/chat 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

TUBA: Påsken er en svær tid, hvis man vokser op i hjem med misbrug. Med Konservatives forslag om behandlingsgaranti, kan der snart være hjælp på vej28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Påske rimer på æg og rejer, karrysild og snaps. Men for de 109.000 børn og unge, der lige nu vokser op med forældre med alkoholproblemer, er højtiden forbundet med forhøjet konfliktniveau, bekymringer og ondt i maven. Nu kan der snart være hjælp på vej. Konservative Folkeparti har nemlig fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre, at de børn og unge, der vokser op i hjem med misbrug, kan få den hjælp, de har brug for.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye