Miljøministeriet

10 projekter deler rekordstor pulje på 150 mio. kroner til kystbeskyttelse

Del
Statens pulje til kystbeskyttelsesprojekter har aldrig været større, og det kommer nu 10 projekter til gode i hele landet. Lige fra Esbjerg i vest til Dragør i øst og fra Svendborg i syd til Hjørring i nord. Midlerne går til projekter, der reducerer risikoen for oversvømmelse og erosion.

De danske kyster er udsatte, når vi rammes af ekstremt vejr. Stigende havstand og vådere og vildere vejr betyder, at vandet giver oversvømmelse eller æder sig ind på landet. De ekstreme vejrfænomener vil komme hyppigere i fremtiden på grund af klimaforandringer. Nu bliver der taget et vigtigt skridt for at ruste de danske kyster til det vilde vejr, når 10 projekter på tværs af Danmark får støtte fra den statslige pulje til kystbeskyttelse.

- Klimaforandringerne og stigende havvandstand betyder, at der kommer et større pres på vores kyster i fremtiden. Man skal kunne sove trygt om natten, selv om man bor i et udsat område, og vejrudsigten viser, at der er en storm på vej.  Derfor skal vi beskytte os bedre mod oversvømmelser og ekstremt vejr, så vores kyster også er robuste i fremtiden, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Diger og sandfordring

To af projekterne ligger i Haderslev og Køge kommuner. I Haderslev er det projektet ”Vores Kyst”, der modtager 8,7 mio. kroner. Projektet er højaktuelt, da området ved Kelstrup Strand blev ramt af oversvømmelser i slutningen af november 2022, og et stort sommerhusområde stod under vand. Projektet omfatter blandt andet sandfodring og et klitdige i Sandvig Bugten, hvor der ligger tre større sommerhusområder.

I Køge er det projektet ”Køge Dige”, der modtager tilsagn om 26,6 mio. kroner til at beskytte kommunens kystnære byområder mod oversvømmelser fra havet på en ca. 11 km lang strækning langs Køge Bugt. I løsningen indgår blandt andet diger, terrænhævninger, en højvandsmur og en port i havnen, der kan lukkes, når der varsles høj vandstand. 

- Det er et stort og vigtigt arbejde en række kommuner og digelag nu får økonomisk støtte til. Det er både dyrt og et meget langt og sejt træk at klimatilpasse de danske kyster, men det er en nødvendig opgave, fordi Danmark er et fladt land med rigtig meget kyst. Derfor er jeg glad for, at min forgænger landede en aftale om en stor pulje penge til kystbeskyttelse, og at så mange kommuner er godt i gang med store projekter rundt om i landet, siger miljøminister Magnus Heunicke. 

Der er i 2022 søgt om støtte til projekter med en samlet anlægsværdi på 857 mio. kroner.

Fakta om puljen

Oversigt over fordeling af midler på de ti projekter, der får tilsagn om støtte

Projekt

 

Tilsagn, beløb kr.

 

Vadehavet

 

Darum-Tjæreborg, Esbjerg Kommune

29.100.000

Erosion

 

Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup og til Nørlev Strand og Udemarken, Hjørring Kommune

3.690.000

Nordkystens Fremtid, Halsnæs, Gribskov, Helsingør Kommuner

26.201.000

Oversvømmelse og erosion

 

”Vores Kyst”, Haderslev Kommune

8.712.000

Kølvandskanalen ved Odense, Odense Kommune

282.000

Hyllingeriis, Frederikssund Kommune

2.098.000

Korsør Bymidte, Slagelse Kommune

4.525.000

Søndre Havn, Svendborg Kommune

7.587.000

Køge Dige, Køge Kommune

26.602.000

Dragør, Dragør Kommune

37.400.000


  • Med finansloven for 2021 aftalte den daværende regering (S) og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet at afsætte samlet 350 mio. kr. til at øge og forlænge den statslige pulje til kystbeskyttelsesprojekter og samtidig udvide kriterierne for relevante ansøgere.
     
  • De 350 mio. kr. blev fordelt med 50 mio. kr. i 2021, hvortil kommer 40 mio. kr. fra den oprindelige finanslovsaftale, og 150 mio. kr. i henholdsvis 2022 og 2023.
     
  • Ansøgningsrunden for 2022 udløb den 30. september 2022, og der er indkommet 17 ansøgninger. Der er samlet søgt til anlægsomkostninger for ca. 857 mio. kr. 10 ansøgninger har opnået tilsagn om tilskud.

Kontakter

Presserådgiver i Miljøministeriet, Lisa Ryge Ioannou, 24 77 12 26, liryi@mim.dk
Pressemedarbejder i Naturstyrelsen (Kystdirektoratet), Christian Lietzen, 24 95 36 49, chlie@nst.dk

Information om Miljøministeriet

Miljøministeriet
Miljøministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K

+45 38 14 21 42https://mim.dk/

Følg pressemeddelelser fra Miljøministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljøministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye