Kræftens Bekæmpelse

10-kampen giver sunde vaner: Folkelig sundhedsdyst forebygger kræft

Del

Alle danskere inviteres nu til at være med i den store sundhedsudfordring ’10-kampen,’ som Kræftens Bekæmpelse står bag. Spørger man sidste års deltagere fra Region Syddanmark, svarer knap syv af ti, at de har nemmere ved at ændre dårlige vaner sammen med andre. Og netop 10-kampen giver det vigtige fællesskab, siger ekspert.

Micki Cheng og Lene Beier. Foto: Simon Sundgaard.
Micki Cheng og Lene Beier. Foto: Simon Sundgaard.

Selvom viljen er der, kan det i en travl hverdag være svært at leve op til intentionen om et sundere liv. Nu kommer Kræftens Bekæmpelse med en håndsrækning i form af 10-kampen, som på en overskuelig måde hjælper danskerne med at få bedre vaner, der kan forebygge kræft.

Over 100.000 har allerede været med i 10-kampen, der i år kører for tredje gang. Den er bygget op over 10 gratis udfordringer, der kommer ind direkte i mailboksen i februar og marts med konkrete hverdagstips til en sundere livsstil.

Samtidig er deltagerne med i det fælleskab, som 10-kampens kendte ansigter, tv-vært Lene Beier og Den Store Bagedyst-deltager Micki Cheng, er med til at skabe, ligesom der på arbejdspladser, i lokalsamfund og på sociale medier opstår fællesskaber om 10-kampen.

Sunde vaner der holder

Og netop kombinationen af overskuelige råd og folkelige fælleskaber ser ud til virke.

77 pct. af deltagerne fra Region Syddanmark har således fastholdt en ændret vane, efter de var med i 10-kampen. Det viser en undersøgelse blandt et udsnit af sidste års deltagere. Især er mange (62 pct.) i Region Syddanmark begyndt at gå mere, mens 67 pct. spiser mindre forarbejdet kød.

- Udover at det giver god energi og mere overskud at få de gode vaner ind i hverdagen, forebygger 10-kampens udfordringer også kræft og andre alvorlige sygdomme. Vi ved fra forskning, at fire ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges med sunde, vedvarende livsstilsændringer i hverdagen. Derfor er vi meget glade for, at så mange holder de gode vaner fra 10-kampen ved lige, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef fra Kræftens Bekæmpelse.

Også kostevejleder Suzy Wengel fra Langeskov, som er en af 10-kampens eksperter, glæder sig over, at deltagerne tager de gode vaner til sig.

- Det er vigtigt at kigge på folks vaner og sætte ind der, hvor de får den største effekt. Vi ved, at selv små vaneændringer har en effekt på den generelle sundhedstilstand. Ofte behøver vaneændringer ikke at være så indgribende og drastiske, som mange tror. Hvis deltagerne holder fast i vaneændringerne, forbedrer de deres chancer for at undgå kræft og andre alvorlige sygdomme. Og det vil jeg gerne være med til at skubbe til. For sammen står vi stærkest.

Fællesskabets betydning

I undersøgelsen svarer knap syv ud af 10 i Region Syddanmark, at de synes, det er nemmere at ændre usunde vaner sammen med andre.

Det giver god mening for Jon Wegener, som er hjerneforsker og én af eksperterne i 10-kampen. Han roser 10-kampens fællesskab, som han mener er en fantastisk motivation for at holde fast i de gode vaner:

- Motivationen er altafgørende for, om man får succes med en vaneændring. Én af de ting som kan styrke motivationen er, at man ændrer en vane sammen med andre. Derfor er det fælleskab, som vi ser i 10-kampen, en rigtig god start på vej mod sundere vaner, siger Jon Wegener.

Han forklarer, at det er svært at ændre vaner, fordi hjernen helst vil gøre, som den plejer. Derfor kræver det den rette motivation og tid. I gennemsnit tager det otte uger at ændre en vane, hvilket også er længden på 10-kampen.

God fornøjelse med 10-kampen!

--------------------------------------------

Fakta om 10-kampen

Første uge i 10-kampen starter den 3. februar til 29. marts og består af 10 mailudfordringer.

Udfordringerne kan f.eks. inspirere til at spise mere fuldkorn og flere grøntsager samt til at være mere aktiv i hverdagen. Deltagerne får også den nyeste viden om, hvorfor man eksempelvis bør undgå forarbejdet kød, begrænse sit alkoholindtag og kvitte cigaretterne, da rygning fortsat er skyld i flest kræfttilfælde.

Formålet er at motivere til et sundere og længere liv, fordi fire af ti kræfttilfælde kan forebygges med sunde, vedvarende livsstilsændringer i hverdagen. Bemærk dog, at kræft ikke kun skyldes faktorer, som den enkelte kan påvirke. Tilfældige mutationer i kroppen og genetik kan også spille ind.

Det er gratis at deltage i 10-kampen, og det er muligt at tilmelde sig i løbet af alle otte uger. Alle, der er med, deltager samtidig i konkurrencen om at vinde et rejsegavekort til Club La Santa på 25.000 kr. Derudover er fællespræmien til alle: En mindre risiko for at udvikle kræft.

Læs mere om sundhedsudfordringerne og tilmeld dig på: 10-kampens hjemmeside

Det siger sidste års deltagere i Region Syddanmark

  • 68 pct. synes, det er nemmere at ændre de dårlige vaner sammen med andre
  • 79 pct. forventer at være med i 10-kampen igen i år
  • 77 pct. er lykkedes med at fastholde en ændret vane, efter de har været med i 10-kampen
  • 67 pct. spiser mindre forarbejdet kød, efter de har været med i 10-kampen
  • 62 pct. går mere i deres fritid, efter de har været med i 10-kampen

Beskrivelse af undersøgelse                                                                                                Analysen er foretaget af Kræftens Bekæmpelse i dec. 2019 med basis i svar fra 1.045 respondenter. Undersøgelsen er distribueret til 20.000 tilfældigt udvalgte 10-kampdeltagere fra kampagnen i 2019 og er repræsentativ på regioner.

                                            

Kontakter

Kontakt venligst Senem Aydinoglu pr. telefon 93906081 eller e-mail senem@cancer.dk ved ønske om interview med Lene Beier, Micki Cheng, Jon Wegener og/eller Suzy Wengel.

Billeder

Micki Cheng og Lene Beier. Foto: Simon Sundgaard.
Micki Cheng og Lene Beier. Foto: Simon Sundgaard.
Download
Suzy Wengel
Suzy Wengel
Download
Suzy Wengel
Suzy Wengel
Download
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum