FødevareDanmark

10 formænd: Energipriserne er et gigantisk problem

Del

Ti formænd i paraplyorganisationen FødevareDanmark kalder på politisk handling, efter at der nu er forventninger om, at de høje energipriser vil fortsætte i hele 2022.

- Det er en ekstrem belastning for alle virksomheder under FødevareDanmark, hvis energipriserne stabiliserer sig på det nuværende meget høje niveau, og det gælder både el og brændstof, lyder det i en fælles udtalelse fra formændene for Danske Slagtermestre, Ostehandlerforeningen for Danmark, Danmarks Fiskehandlere, SMV Fødevarer, Smagen af Danmark, Sammark, KonditorBager A/S, Mad Med Mere, Mesterslagteren samt Slagtehusene.

Som fødevarevirksomheder er vi underlagt særlige krav om temperaturer, der kræver megen energi. Det gælder både i diskene i butikkerne og i køle- og frostrum og under transport, og dertil kommer et betydeligt forbrug af energi og brændstof hos de virksomheder, som lever af at levere fødevarer til butikker, restauranter, cafeer, kantiner og offentlige køkkener m.v., eller som transporterer levende dyr. Mange butikker og virksomheder har også et højt energiforbrug til ovne og komfurer m.v. til f.eks. bagning, røgning tilberedning af mad, herunder færdigretter og ”ud af huset”. I det hele taget ligger det i fødevarevirksomhedernes natur, at de er meget energikrævende, og en stor del af den krævede energi er lovgivningsbestemt.

Disse virksomheder er stort set fritaget for afgifter på el og brændstof. Det er naturligvis godt, men det betyder, at prisstigningerne på energi slår fuldt ud igennem på regningerne.

Fødevarevirksomhederne oplever derfor nu i mange tilfælde, at de i forvejen betydelige udgifter til energi stiger til noget nær det dobbelte.

Dette er ikke holdbart i længden – og det kommer for manges vedkommende i forlængelse af betydelige udfordringer i forbindelse med Corona.

De høje energipriser kan i nogen grad afbødes med højere salgspriser. Hertil udtaler formændene i fællesskab:

- Vi er ude i virksomhederne også presset af, at alle vores leverandører hæver deres priser – som følge af energipriserne. Så vore medlemmer skal både løfte deres priser på grund af højere priser fra leverandører, men også på grund af højere energipriser hos os selv. Og når den almindelige forbruger samtidig også får højere udgifter i sin private økonomi grundet de højere energipriser, bliver presset på ikke mindst små og mellemstore fødevarevirksomheder meget stort.

FødevareDanmarks medlemsvirksomheder er kendetegnede ved at være små og mellemstore virksomheder med en høj grad af håndværk i produktionen, hvilket er betydeligt mere energikrævende pr. produktenhed end industriel produktion. Hvis de højere energi- og leverandørpriser blot skulle overvæltes på salgspriserne, ville disse virksomheder derfor komme til stå meget svagt i konkurrencen med industrivirksomhederne.

De ti formænd henstiller derfor indtrængende til, at der fra politisk side findes en løsning på problemet, så små og mellemstore virksomheder med høje energiforbrug, bl.a. som følge af lovkrav, kommer godt igennem denne energikrise.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Formand for FødevareDanmark og Danske Slagtermestre Leif Wilson Laustsen, tlf. 23 25 14 06
Formand for Ostehandlerforeningen for Danmark Martin Vorsøe, tlf. 30 70 11 88
Formand for Danmarks Fiskehandlere Klaus Anker Jensen, tlf. 40 44 76 26
Formand for SMV Fødevarer Kaspar Jakobsen, tlf. 20 63 96 10
Formand for Smagen af Danmark Laurids Siig Christensen, tlf. 40 15 53 01
Formand for Sammark Lisbet Hommelhoff, tlf. 25 61 61 14
Formand for KonditorBager A/S Allan Kjær Ringe, tlf. 64 73 10 62
Formand for Mad Med Mere Thomas Korup Nielsen, tlf. 20 93 17 64
Formand for Mesterslagteren Leo Engelberg, tlf. 40 32 23 70
Formand for Slagtehusene Lars Ville Jensen, tlf. 24 87 19 82

Information om FødevareDanmark

FødevareDanmark
FødevareDanmark
Poppelvej 83
5230 Odense

63 73 00 00http://www.fodevaredanmark.dk/

Om FødevareDanmark:

FødevareDanmark er en paraplyorganisation for navnlig små og mellemstore fødevarevirksomheder i Danmark. Paraplyen repræsenterer en samlet omsætning på ca. 10 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra FødevareDanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FødevareDanmark

Kommentar: Det er godt at se, at regeringens landbrugsudspil på klimaområdet forholder sig klogt og sagligt til de udfordringer, der er.28.4.2021 17:17:34 CEST | Aktuelt

"Det ville være dumt for Danmark og skadeligt for klimaet, hvis regeringen havde fulgt de mange opfordringer til at drosle ned for den animalske produktion i Danmark, når vi er blandt de bedste i verden til klimavenlig kød- og mælkeproduktion og, ja, læder kan jo også godt tælle med i den forbindelse. Derfor glæder det mig, at regeringen lægger op til udvikling, også på klimaområdet, og ikke afvikling. Vi er jo trods alt kun i år to efter Klimaloven og dens målsætninger, og al erfaring viser, at vi kan nå langt med teknologisk udvikling – alene og i samspil med andre lande, som jo har samme udfordringer. Det er den helt rigtige vej at gå," lyder det fra Formand i FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum