DI Midt Vest

10 år på toppen af dansk erhvervsklima

Del
Ikast-Brande er fortsat den bedste kommune at drive virksomhed i, mens Herning bliver overhalet af Ringkøbing-Skjern (find din kommune længere nede i artiklen)

Midt- og Vestjylland har i årevis været kendt for at præstere det bedste erhvervsklima, når Dansk Industri (DI) spørger virksomhederne. Og i år kan Ikast-Brande fejre, at de for 10. gang ud af 11 mulige har Danmarks bedste erhvervsklima.

- Det vidner ikke bare om en stærk kultur på heden, men også om en vilje til at vedblive med at være de bedste, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

For over årene er konkurrencen blevet hårdere og erhvervsklimaet bedre over hele landet.

Det fremgår også af årets liste, hvor kommuner andre steder i landet har sneget sig ind på listen. Ikke fordi de midt- og vestjyske kommuner gør det dårligere, men fordi andre nu gør det endnu bedre.

Der er stadig tre midt- og vestjyske kommuner på top-10-listen, og det er særligt værd at bemærke, at Ringkøbing-Skjern fortsætter det gode arbejde og nu er højere placeret end Herning.

Placering i Lokalt Erhvervsklima 2010-2020 for kommuner i DI Midt Vest

Kommuner

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

Herning

2

2

1

2

2

2

4

3

2

2

6

Holstebro

11

14

14

6

15

20

13

14

12

22

55

Ikast-Brande

1

1

2

1

1

1

1

1

1

1

1

Lemvig

68

36

38

48

40

52

26

25

13

9

14

Ringkøbing-Skjern

44

40

62

42

34

29

27

23

5

3

5

Skive

76

33

39

32

38

45

17

22

19

7

23

Struer

42

68

42

81

85

70

47

50

36

62

67

Ikast-Brande sidder solidt på tronen

På rådhuset i Ikast har man taget imod mange andre kommuner, der har søgt inspiration hos Ikast-Brande til at blive en mere erhvervsvenlig kommune. Kommunen har aldrig været smålig med at dele ud af sin erfaring. Men ved hvert besøg har Ikast-Brande også søgt at lære af den besøgende kommune. For kun ved at udvikle sig, holder man sig forrest.

- Hvis vi kigger på den første måling fra 2010, er det tydeligt, at var Ikast-Brande blevet ved med at servicere erhvervslivet, som de gjorde for ti år siden, havde de ikke fortsat haft positionen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, siger Claus Arberg.

Det er også bemærkelsesværdigt, at hele 85 pct. af virksomhederne vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen.

DI’s undersøgelse viser, at virksomhederne i dag særligt ønsker sig, at kommunen holder fokus på at hjælpe med at fremskaffe kvalificeret arbejdskraft. Men samtidig anser virksomhederne også Ikast-Brande som Danmarks bedste til at fastholde og tiltrække nye virksomheder til kommunen.

- Hvis jeg blot skal komme med et enkelt velment råd til politikerne i Ikast-Brande, så skal det være at benytte det kommende års valgkamp til dialog med og fokus på virksomhederne, for vi kan se i målingen, at netop dialogen mellem politikere og erhvervsliv er faldet en anelse i 2020, siger Claus Arberg.

Ringkøbing-Skjern fortsætter flot udvikling

Aldrig har den overordnede vurdering af erhvervsvenligheden været højere i Ringkøbing-Skjern, og for tredje år i streg er kommunen i Top 5 i DI’s erhvervsklimamåling.

- Det er virkelig flot og afspejler det fælles fokus i Ringkøbing-Skjern: Man er enige om at ville erhvervslivet, siger Claus Arberg.

Kommunen har landets næstbedste sagsbehandling og tredjebedste uddannelse af morgendagens arbejdsstyrke.

Hele 80 pct. af virksomhederne i Ringkøbing-Skjern vil anbefale andre at placere sig i kommunen. Det sker dog med et tydeligt håb om, at der bliver arbejdet med at sikre bedre forbindelsesveje til og fra kommunen. Adgangsvejene er vigtige for at trække medarbejdere til og for at kunne få varer ud på inden- og udenlandske markeder.

- Netop infrastrukturen i kommunen trækker ned på vurderingen af Ringkøbing-Skjerns erhvervsklima, men heldigvis  er der jo gang i et stærkt lobbyarbejde med både kommune og virksomheder for at sikre bedre forbindelser, siger Claus Arberg.

Herning kan ikke hvile på laurbærrene

Herning er fortsat placeret højt på top-10-listen over landets mest erhvervsvenlige kommuner. En placering kommunen har siddet sikkert på i alle de 11 år, analysen er lavet. Men andre kommuner er begyndt at puste Herning i nakken.

- Virksomhederne fortæller os, at Herning er en fantastisk kommune at drive virksomhed i. Der er rigtig god infrastruktur, der er noget af Danmarks bedste uddannelse af morgendagens arbejdskraft, og kommunen har en god evne til at tiltrække såvel virksomheder som borgere til kommunen, siger Claus Arberg.

Der er dog grund til at holde øje med den kommunale behandling af miljø- og byggesager samt sygedagpengesager, hvor tilfredsheden er faldende. Ligeledes er vurderingen, at dialogen mellem erhvervsliv og såvel politikere som embedsmænd er faldet en anelse.

- Vi kan også se, at den overordnede tilfredshed har været vigende i et par år, så det gode råd til Herning Kommune kunne være at benytte det kommende år op til kommunalvalget til at holde fokus på dialog med erhvervslivet for at udvikle de supergode rammer i Herning til at blive endnu bedre, siger Claus Arberg.

For få opdager de gode muligheder i Lemvig

Lemvig Kommune holder fast i sin flotte placering som den bedste erhvervskommune i den nordlige del af Vestjylland. Det bliver til en 14. plads i årets måling fra DI. Virksomhederne i kommunen vurderer, at Lemvig er landets bedste til at uddanne morgendagens arbejdskraft, og i det hele taget er vurderingen, at kommunen gør rigtig meget for at skaffe arbejdskraft.

- Der er ingen tvivl om, at Lemvig er et godt sted at drive virksomhed. Der er gode rammer, en fin kommunal sagsbehandling og en fin dialog med både politikere og embedsmænd, så de gode rammer er i høj grad tilstede, siger Claus Arberg.

Udfordringen er, at det er svært at trække nye virksomheder og medarbejdere til kommunen. Både som nye borgere og som pendlere, fordi transportmulighederne også bliver opfattet som mindre gode. Alligevel anbefaler fire ud af fem virksomheder i Lemvig andre virksomheder at etablere sig i kommunen.

- Jeg vil anbefale Lemvig at satse endnu mere på at fortælle de gode historier fra kommunen, gerne i fællesskab med de gode ambassadører hos virksomhederne. Samt selvfølgelig fortsætte med at udvikle spændende steder at opholde sig i kommunen, siger Claus Arberg.

Skive har landets bedste sagsbehandling

Det er Skive Kommune, du skal til, hvis du søger Danmarks bedste kommunale sagsbehandling for din virksomhed. Det fremgår af DI´s årlige erhvervsklimamåling, der har spurgt 80 virksomheder i Skive samt kigget en række statistikker igennem. 

- Skive har i mange år haft fokus på at betjene kommunens virksomheder rigtig godt. Det bliver nu belønnet i årets erhvervsklimamåling, siger Morten Primdal, næstformand i DI Midt Vest, der genkender billedet.

Virksomhederne har også svaret på, hvad de ønsker, kommunen skal prioritere højest i de kommende år. Her boner infrastruktur og arbejdskraft klart ud som de vigtigste indsatser for kommunen.

- Jeg ved jo, at kommunen virkelig arbejder for at få udvidet både rute 34 og rute 26, og at det sker i et tæt samarbejde med erhvervslivet. Men jeg tror, virksomhederne nu virkelig glæder sig til at se asfalten blive rullet ud, siger Morten Primdal.

Det gode råd fra virksomhederne til Skive er at gøre mere for at fastholde og tiltrække nye borgere til kommunen.

- Der sker jo rigtig meget i Greenlab-området. Nye virksomheder vælger netop at etablere sig i Skive, fordi vi har Greenlab at tilbyde. Og med virksomhederne skulle der gerne følge nye medarbejdere til at løse de spændende opgaver med at sikre fremtidens energiforsyning, siger Morten Primdal.

I årets måling er Skive nr. 23 ud af de 95 målte kommuner. Det er en tilbagegang fra sidste års meget flotte 7-plads, men på niveau med de foregående års målinger.

Virksomhederne i Holstebro vil have hurtigere sagsbehandling

For første gang i de 11 år, DI har undersøgt erhvervsklimaet i de danske kommuner, ligger Holstebro Kommune under landsgennemsnittet i overordnet tilfredshed. Samtidig daler Holstebro til sin laveste rangering og bliver nr. 55 ud af 93 kommuner.

Vurderingen af kommunens sagsbehandling af særligt miljø- og byggesager ligger noget under sidste års niveau og trækker ned. Og det er da også især det indsatsområde, virksomhederne peger på i ønskelisten til næste års kommunale indsats i Holstebro.

- Der har været store udfordringer med lange sagsbehandlingstider i Holstebro. Det giver smæk til kommunen i dette års måling. Så der er plads til forbedring i Holstebro, og med såvel fin infrastruktur til døren som fin tilfredshed med at kunne fremskaffe kvalificeret arbejdskraft burde der være gode muligheder, siger Claus Arberg.

- Det er vigtigt at huske, at syv ud af 10 virksomheder klart vil anbefale andre at etablere sig i kommunen, så der er både en god base og gode ambassadører derude, siger Claus Arberg.

Men virksomhederne kunne også godt tænke sig, at kommunen blev bedre til at trække nye virksomheder til kommunen. Og så ønsker de en bedre dialog med kommunen.

- Vi er bevidste om, at kommunen har afviklet større dialogmøder med virksomhederne, men den gode anbefaling til kommunens politikere på vej ind i et valgår er måske at øge den konkrete dialog med erhvervslivet, siger Claus Arberg.

Struer bør gør sig mere lækker

Virksomhederne i Struer synes, kommunen er blevet meget bedre til at det gøre det attraktivt at flytte til området. Både når det gælder nye virksomheder og nye borgere. Fra en placering nederst i denne kategori i DI´s erhvervsklimamåling er Struer nu tæt på den bedste tredjedel.

- Satsningen på at blive kendt som lydens by og de spændende udviklingsplaner på havneområdet i Struer by ser ud til at have gjort indtryk, siger Claus Arberg.

Det er også klart det indsatsområde, virksomhederne sætter højest på ønskelisten til kommunen. Til gengæld synes virksomhederne, at dialogen med især politikere, men også embedsværk er gået lidt ned ad bakke.

- Et godt råd til kommunen her ved indgang til valgår kunne være at bruge anledningen til at søge dialog med erhvervslivet for at sikre gode udviklingsmuligheder til gavn for hele kommunen i den kommende periode, siger Claus Arberg.

Fakta om Lokalt Erhvervsklima 2020

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks mest omfattende undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 pct. af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger – kontakt chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti, mail giv@di.dk , tlf.: 2921 7710 eller presserådgiver Nis Peder Kolby, mail: nipk@di.dk, tlf.: 4032 3400.

Billeder

Information om DI Midt Vest

DI Midt Vest
DI Midt Vest



For yderligere information om DI Midt Vest:

Chefkonsulent Michael Jul-Nørup Pedersen
Mail: mjnp@di.dk
Tlf. 3377 4588
Mobil: 2924 7009

Koordinator Vinnie Røslau
Mail: vir@di.dk
Tlf. 3377 3675

Følg pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Ringkøbing-Skjern og Holstebro producerer mest grøn energi12.5.2023 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse

I både Ringkøbing-Skjern og Holstebro kommuner sørger solceller og vindmøller på land for strøm svarende til 497.000 husstandes forbrug, mens der i Struer kun produceres grøn strøm svarende til 38.500 husstandes forbrug. Der er stor forskel på, hvor meget grøn energi der produceres i de midt- og vestjyske kommuner. DI Midt Vest opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye