TUBA

10 år med onlinerådgivning: De mest alvorlige henvendelser fra unge er steget

Del
I uge 11 er det 10 år siden organisationen TUBAs første onlinerådgivning åbnede. Selv om det er et jubilæum, der er værd at fejre, så markerer det også udgangen på to år med en stigning i de henvendelser, der har handlet om overgreb.
Arkivfoto
Arkivfoto

I denne uge er det 10 år siden TUBAs første onlinerådgivning, chatten, åbnede på tuba.dk. Og selv om det er et jubilæum, der er værd at fejre, så markerer det også udgangen på to år med flere henvendelser, der har handlet om overgreb end hidtil. Henvendelser, der handlede om unge, der er udsat for fysisk vold, steg fx med 122% i perioden 12. marts 2020 til 10. marts 2021 sammenlignet med året før.

De henvendelser, som vi modtager online, understreger, at der er behov for at hjælpe de unge, som er vokset op i familier ramt af alkohol- eller stofmisbrug, så hurtigt som muligt. Online kan vi rådgive de unge, men der er for manges vedkommende brug for et længere terapiforløb, hvis de skal leve et liv, der er mindre præget af de senfølger, som en opvækst med misbrugende forældre kan give. PT har vi i TUBA midler fra fx stat og kommuner, som desværre ikke rækker til at give alle den specialiserede terapi, som vi ved, de har gavn af at få hurtigt. Derfor venter 1300 unge på en ledig plads. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt som samfund,” siger landsleder i TUBA Danmark Henrik Appel. 

TUBA er en nonprofitorganisation, hvis arbejde er finansieret af midler fra stat, kommuner og fonde. Udover 70 fastansatte er der ca. 150 frivillige psykologer og terapeuter. 22 af dem er rådgivere i TUBAs onlinerådgivning.

 

Anonym rådgivning

I TUBAs chatrådgivning kan alle uanset alder anonymt og fortroligt dele sine tanker med en rådgiver. En samtale kan vare op til 1 time, hvor rådgiveren hjælper dem med at reflektere over egen situation og handlemuligheder.

”Jeg havde forventet en hurtig og lidt mere løs samtale. Men der blev taget sig god tid til at overveje mine vendinger og ordvalg, og der blev spurgt ind til, om det var rigtig forstået,” siger en ung, der har modtaget rådgivning online. 

Chatrådgivningen var TUBAs første rådgivning online. Siden er rådgivning via mail og SMS også kommet til. I 2021 modtog 927 rådgivning via chat, sms, mail eller ung-til-ung-forummet.

Dygtige frivillige rådgivere

Onlinerådgivningen er betjent af frivillige, der alle har gennemført TUBAs interne rådgiveruddannelse.

Mange bliver overraskede over, at chatrådgivning faktisk er svært og langt fra ligetil. Vi mangler de vante kommunikationsredskaber, som vi kender fra hverdagen, som fx at gestikulere, bruge mimik, øjenkontakt og stemmeføring. I chatrådgivningen har vi kun det skrevne ord. Ordet, sproget og den måde, vi bygger samtalen op på, har en afgørende betydning for den unge, der modtager det,” forklarer onlinerådgivningskoordinator i TUBA Jane Bach Woller.

Onlinerådgivning er akkrediteret af RådgivningsDanmark. Det betyder, at rådgivningen har været igennem en kvalitetsvurdering af, hvorvidt tilbuddet lever op til en række fælles standarder for gratis, sociale rådgivningstilbud.

At hjælpe gør en forskel for alle

”Når min vagt slutter, giver det mig overskud at vide, at jeg var lige dér, hvor én havde brug for det,” siger psykoterapeut Camilla Høy Christensen, der startede som frivillig onlinerådgiver i TUBA for 18 måneder siden. Hver 14. dag møder hun ind i 3 ½ time i onlinerådgivningens lokaler i Århus.

”At være rådgiver hos TUBA giver mening. På det faglige plan kan jeg bringe mine kompetencer som psykoterapeut i spil og samtidig opnå mere viden indenfor området. Personligt giver det mening i mit liv, at jeg kan gøre en forskel for et andet menneske, der har det svært,” siger hun.

I 2021 modtog TUBA Kristeligt Dagblads Pris, som hædrede de frivilliges arbejde i TUBA.

 

OM onlinerådgivningen:

15. marts 2012 åbnede TUBA onlinechatten. 

5349 har brugt TUBAs chat og SMS-rådgivning fra 2012-2021.

927 fik sidste år hjælp i TUBA online (Chat, SMS, ung-til ung-forum, brevkasse)

Top 3 samtaleemner i TUBAs chat (2017 - 2021)

  1. Håndtering af følelser
  2. Håndtering af drikkende forældre
  3. Opvækstens konsekvenser for livet nu.

Det siger de unge, der har fået hjælp online

”Rådgivning på skrift virker svært og kompliceret, men det fungerede fint her. Det føltes som om, jeg faktisk snakkede med en person og ikke en skærm.”

”Yderst kompetent og sød medarbejder. Spurgte ind til, om tingene var forstået, som jeg havde ment dem. Kom ikke med løsninger, men gode råd og var generelt meget velovervejet og engageret i samtalen og mit behov.” 

 

TUBA Danmark

TUBA er en landsdækkende nonprofitorganisation under Blå Kors Danmark, som hjælper børn, unge og voksne, der er opvokset i familier ramt af alkohol- eller stofmisbrug. TUBA tilbyder gratis terapi til unge mellem 14 og 35 år og onlinerådgivning til alle uanset alder. I 2021 hjalp vi mere end 4527 med rådgivning og terapi. Du kan læse mere om TUBA på www.tuba.dk

Nøgleord

Kontakter

For interviews, cases, fotos og yderligere kommentarer, kontakt presse- og kommunikationschef Ulla Johanne Johansson:

Billeder

Arkivfoto
Arkivfoto
Download

Links

Information om TUBA

TUBA
TUBA
Vesterbrogade 69, 1. tv
1620 København V

http://www.tuba.dk

TUBA tilbyder specialiseret terapi og rådgivning til unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug. 

TUBA har 34 afdelinger fordelt over hele landet og tilbyder derudover chatrådgivning på www.tuba.dk/chat 

Følg pressemeddelelser fra TUBA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TUBA

TUBA: Påsken er en svær tid, hvis man vokser op i hjem med misbrug. Med Konservatives forslag om behandlingsgaranti, kan der snart være hjælp på vej28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Påske rimer på æg og rejer, karrysild og snaps. Men for de 109.000 børn og unge, der lige nu vokser op med forældre med alkoholproblemer, er højtiden forbundet med forhøjet konfliktniveau, bekymringer og ondt i maven. Nu kan der snart være hjælp på vej. Konservative Folkeparti har nemlig fremsat et beslutningsforslag, som skal sikre, at de børn og unge, der vokser op i hjem med misbrug, kan få den hjælp, de har brug for.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye